test

Benzin u Crnoj Gori skuplji nego u Sloveniji i Hrvatskoj, dizel neznatno jeftiniji

Standard

06/10/2023

06:57

Trend učestalog povećanja cijena goriva nije samo praksa u Crnoj Gori, već i drugim zemljama u okolini, a svakako jedan od faktora jeste rast cijena nafte na svjetskom tržištu

Ono što, pak djeluje nelogično jeste činjenica da u zemljama gdje je lošiji životni standard, bilježimo najskuplje cijene dizela i benzina. Tako Albanija je najskuplja zemlja u regionu kada su u pitanju cijene naftnih derivata, dok Crna Gora zauzima drugo mjesto u regionu kada je konkretno riječ o benzinu. Globalno posmatrano, naša zemlja se nalazi na 38. mjestu kada govorimo o cijenama dizela, odnosno nalazimo se na 34. mjestu kada su posrijedi cijene benzina. Kada se sve sabere, Crna Gora je među 50 najskupljih zemalja kada je riječ o naftnim derivatima, odnosno„rame uz rame“ uz Hong Kong, Švedsku, Lihtenštajn, Island, Švajcarsku…

Prema posljednjim podacima (2. oktobar) sajta GlobalPetrolPrices.com, dizel je najskuplji u Albaniji (1,878 eura), zatim u Srbiji (1,825 eura), Hrvatskoj (1,730 eura), Sloveniji (1,662 eura) i Crnoj Gori (1,650 eura), dok je po nešto jeftinijim cijenama dostupan u Bosni i Hercegovini (1,489 eura) i Sjevernoj Makedoniji (1,398 eura).

Kada su u pitanju cijene benzina, rangiranje zemalja ima nešto drugačiji raspored: Albanija je i dalje na prvom mjestu (1,859 eura), slijedi Crna Gora (1,690 eura), Hrvatska (1,643 eura), Srbija (1,628 eura), Slovenija (1,586 eura), a potom Bosna i Hercegovina (1,463 eura) i Sjeverna Makedonija (1,398 eura).

Upoređujući cijene dizela na globalnom nivou (od ukupno 167 zemalja), Crna Gora je među 50 najskupljih država, zauzimajući 38. mjesto. Slovenija se rangirala na 37. mjestu, Hrvatska zauzima 26, Srbija 21, a u najlošijoj poziciji našla se Albanija na 14. mjestu. Sa druge strane, u najpovoljnijim pozicijama u regionu su: Sjeverna Makedonija (53) i Bosna i Hercegovina (47).

Od ukupno 168 zemalja, na osnovu cijena benzina, Crna Gora se nalazi na 34. mjestu, a jedino lošije rangirana zemlja u regionu je Albanija (16. mjesto). Hrvatska se našla na 39. mjestu, Slovenija na 44, Bosna i Hercegovina na 57. i Sjeverna Makedonija na 66. mjestu.

Životni standard

Ono što dodatno zabrinjava jeste činjenica da su velike sile, poput Sjedinjenih Američkih Država, Kine ili Rusije bolje rangirane u odnosu na regionalne zemlje koje u poređenju sa pomenutim imaju umnogome slabiji životni standard. Prema tome, životni standard Crne Gore i standard pojedinih zemalja u regionu ne dozvoljava toliki pritisak na izdatke, imajući u vidu neto zarade.

Analizirajući i upoređujući prosječnu vrijednost zarade, koja kod nas, prema posljednjim podacima Uprave za statistiku MONSTAT, za avgust iznosi 799 eura, a u Sloveniji, prema podacima Zavoda za statistiku Republike Slovenije 1.428,46 eura, evidentna je razlika u životnom standardu, ali ne i u odnosu na cijene naftnih derivata. U tom slučaju, razlika je mala, pa je konkretno benzin, čak skuplji u Crnoj Gori, a dizel neznatno jeftiniji u odnosu na Sloveniju.

Na osnovu podataka Državnog zavoda za statistiku Hrvatske, prosječna neto plata za jul tekuće godine iznosila je 1.141 euro, što ponovo ukazuje na to da su izdaci građana Crne Gore veći u tom pogledu.

Što se tiče statistike za druge zemlje Zapadnog Balkana ona je sljedeća: prosječna neto plata građana Srbije, prema podacima Republičkog zavoda za statistiku za jul iznosi 714,74 eura; na osnovu podataka Agencije za statistiku Bosne i Hercegovine, stanovnici te zemlje prosječno zarađuju 646,83 eura; prema podacima Državnog zavoda za statistiku Sjeverne Makedonije, prosječna neto plata za jul iznosi 591,64 eura, dok je prosječna plata u Albaniji na osnovu podataka iz novembra prošle godine iznosila 437 eura.

Izvor: dnevno.me
Izvor (naslovna fotografija):

Ilustracija; Thinkstock

Ostavite komentar

Komentari (0)