test

Četvrta urgencija Višem sudu: Radulović direktoruje na Aerodromima sa falsifikovanim dokumentima, nezakonito stekao više od 120.000 eura

I. Đoković

25/12/2023

09:20

Nakon što je postupak po tužbi bivše savjetnice direktora Aerodroma Biljane Knežević zbog imenovanja Petra Radulovića za zamjenika direktora Aerodroma CG, prekinut u maju u Osnovnom sudu Podgorica dok se ne riješi predmet pred Osnovnim državnim tužilaštvom u vezi njene sumnje da je Radulović koristio falsifikovanu dokumentaciju, Knežević je četvrti put urgirala kod Višeg suda da se suđenje nastavi.



“Najljubaznije molim da se žalbeni postupak koji sam pokrenula u maju mjesecu ove godine okonča u najkraćem mogućem roku. Izviđaj u Osnovnom sudu, na zahtjev Višeg suda, je okončan 5. decembra, te su stvorene pretpostavke o nastavku žalbenog procesa koje su tražene od strane Višeg suda (iz meni nerazumljivih razloga, ali ja sam pravni laik)”, navela je Knežević u urgenciji upućenoj predsjedniku Višeg suda Borisu Saviću.

Knežević je u izjavi za portal Standard rekla da Raduloviću neefikasno osnovno sudstvo već treću godinu omogućava da rukovodi najodgovornijim poslovima milionske vrijednosti i upravlja sa hiljadu zaposlenih, te da na taj način nezakonito stekne 120.000 eura samo od osnovne zarade, plus razne druge beneficije.

Kako nam je saopštila za sedam mjeseci od dostavljanja njene žalbe Višem sudu za nastavak procesa jedino je Knežević pozvana u Osnovni sud da prepozna svoj potpis na dostavnici rješenja suda o obustavi spora, a da je Sud je do sada jedino zanimalo da ona potvrdi da je primila dokumentaciju kojom se spor obustavlja.

“Dakle, i pored nedvosmisleno jasnih dokaza koje sam dostavila, a koje su zvanično izdale nadležne državne institucije da je odluka koju ražim da se poništi nezakonita jer kandidat nije zadovoljio uslove konkursa te da je prevarnom radnjom došao na jedno od dva najviša rukovodeća radna mjesta, i to na neodređeno vrijeme,” saopštila je Knežević.

Knežević objašnjava da je potvrda o zaposlenju koja je osnov odluke koju treba poništiti je u svakom slučaju nedostatna bila ona falsifikovana ili ne, jer sadrži brojne manjkavosti te iz nje nije moguće uočiti da je lice steklo radno iskustvo u nivou stručne spreme tražene oglasom Zakon o radu precizno definiše što se podrazumjeva pod radnim iskustvom, a te elemente predmeta sad Zakon o radu prepoznaje i mogućnost stručnog usavršavanja kao sticanje radnog iskustva, ali ni to ovdje nije bio slučaj.

Biljana Knežević

Dotstupna zvanična dokumentacija o zapošljavanju Radulovića u navedenom periodu kao radno iskustvo navodi da je bio prijavljen na Birou rada kao nezaposleno lice, a ne čak ni na evidenciji volontera, iako je on tvrdio da je u tom periodu sticao radno iskustvo.

Zakon o volontiranju ne dozvoljava obavljanje volonterskog rada u kompanijama niti u profitnim organizacijama, već isključivo u neprofitnim institucijama nevladinim i institucijama kulture, objasnila je Knežević, i dodala da su branioci Petra Radulovića ubijedili upravu Aerodroma Crne Gore da je on volontirao u privatnoj kompaniji, te da mu je potvrda validna.

Ona je u dopisu upućenom i ODT Pdgorica i Višem sudu istakla da su do nje došle informacije da su branioci Petra Radulovića sigurni u pozitivan ishod izviđaja tužilaštva, jer su plasirali tezu da je Radulović volontirao u kompaniji Wir Metaloprerada, te ukazala na precizan stav Zakona o volontiranju kojim nije dozvoljeno volontiranje u profitnim organizacijama a kompanija Wir Metaloprerada to svakako jeste.

“Nadalje, Radulović je, prema dokumentaciji Biroa rada, bio registrovan kao nezaposleno lice, a ne kao volonter. Prema istom zakonu, evidencija volontera vodi se na Birou rada i obavezna je za svakog volontera i instituciju. Svakako, Radulović nije ni mogao biti evidentiran na zvaničnoj državnoj evidenciji volontera, jer volontiranje je moguće samo u nevladinim organizacijama, i institucijama koje su neprofitnog karaktera, u skladu sa odredbama Zakona o volontiranju Crne Gore”, navela je ona u dopisu.

Knežević je za portal Standard istakla i da je Radulović prilikom prijavljivanja na mjesto zamjenika direktora Aerodroma Crne Gore priložio i potvrdu da je radno iskustvo sticao i u Pokretu za promjene, iako je prema nezvaničnim informacijama tamo bio rijetko viđen.

Knežević je za Standard zaključila da osim što je falsifikovao potrebne isprave i radno iskustvo, ni tako falsifikovan isprave nisu bile dovoljne da on bude izabran jer Radulović nema nikakvo iskustvo u vazduhoplovstvu koje je svakkao neophodno da bi on bioimenovan na mjesti zamjenika direktora Aerodroma Crne Gore, no kako kaže Aerodromi Crne Gore u oglasu nisu naveli da osoba koja će biti zamjenik direktora mora da ima potrebno iskustvo u oblasti vazduhoplovstva.

Izvor (naslovna fotografija):

Petar Radulović, ACG

Ostavite komentar

Komentari (0)