test

Milatović predložio Irenu Radović za guvernerku CBCG; Radović: Nije u planu da Damjanović bude viceguverner

Standard

16/11/2023

10:14

Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović predložio je direktoricu Investiciono-razvojnog fonda Irenu Radović za guvernerku Centralne Banke Crne Gore (CBCG).

On je to saopštio na konferenciji za medije.

Kazao je da je prethodno iz skupštinske procedure povukao prijedlog za naimenovanje Radoja Žugića.

“A sada sam, Skupštini podnio prijedlog za naimenovanje guvernerke CBCG Irene Radović, koja ispunjava sve uslove”, naveo je Milatović.

Foto: Standard

“Doktorka Irena Radović ima zavidno profesionalno iskustvo 20 godina”, kazao je Milatović.

Dodaje da su ekonomski izazovi sa kojima se suočava naša zemlja takvi da zahtjevaju posebnu posvećenost CBCG kao vrhovne monetarne institucije čije djelovanje je od krucijalne važnosti za održiv ekonomski razvoj.

“Očekujem da promoviše i štiti nezavisnost CBCG od svih političkih uticaja, koja je u očima javnosti često bila upitna u prethodnom periodu. Ovdje podrazumijevam i predlaganje kandidata za viceguvernere koji nemaju političku pozadinu.

Očekujem da sarađuje sa Vladom i ostalim institucijama u cilju unapređenja kvaliteta života i blagostanja građana i građanki.

Očekujem da se snažno zalaze za stabilnost bankarskog sistema, ažurno i neselektivno da vrši kontrolu svih kreditnih institucija”, navodi Milatović.

Radović je kazala da to doživljava kao odgovornost i zadovoljstvo, a predsjednikova očekivanja su, kako je istakla, u potpunosti u skladu sa njenim planovima.

Foto: Standard

“Kao sto znate bila sam viceguvernerka, a napustila sam tu funkciju spletom nesrećnih okolnosti, vjerujem da ću, u narednom periodu, ukoliko Skupština prihvati ovaj prijedlog, imati priliku da radim na ravnopravnom, neselektivnom tretmanu tržišnih ucesnika. Svjesni smo izazova, velika je čast biti u prilici da budem na čelnoj poziciji ekonomskog sistema”, navela je Radović.

Sigurno će u daljem kadriranju isključivo profesionalni kvalitet, lojalnost instituciji i etičnost biti glavni kriterijum, poručila je.

Novinare je zanimalo da li ima u planu da za viceguvernera predloži Aleksandra Damjanovića. Radović je odgovarila da to nije u planu.

Mediji su juče objavili da je najozbiljniji kandidat za guvernerku CBCG aktuelna direktorka Investiciono razvojnog fonda IRF Irena Radović.

Izvor (naslovna fotografija):

Standard

Ostavite komentar

Komentari (1)

Mila K

16 Nov. at 13:09

Gle Jakov-štetočinka gasi cg ekonomiju svojim neznanjem. A on pokazao nepoštovanje svoje divne porodice.

Neka zora stigne Crnoj Gori…