test

MONTI PAJTON NA CG NAČIN: Hrabro plovi “Ruka pravde” novcem građana, cirkus Morskog dobra odabirom imena novog trajekta

I. Đoković

31/05/2023

10:46

Morsko dobro kupilo je trajekt ''Telamon'' od grčke kompanije Karaiskakis Shipping Company za 3,2 miliona eura (bez uračunatog PDV-a). To je navedeno u odluci u izboru najpovoljnije ponude koju je kompanija Morsko dobro donijela 13. maja i u kupoprodajnom ugovoru koji je potpisan 19. maja. No, osim informacije da uvećavaju svoju flotu trajekata iz Morskog dobra su se pobrinuli da privuku medijsku pažnju odabirom imena novog plovila.

Predsjednik Upravnog odbora Javnog preduzeća Morsko dobro Blažo Rađenović nedugo nakon objave informacije o trgovini novog trajekta, saopštio je da će to plovilo nositi ime “Ruka pravde”. Snažno jako ime koje će itekako “značiti” turistima dok budu prelazili sa jedne na drugu stranu zaliva.

Tako u samo par sati od pohvalne akvizicije novog plovila, JP Morsko dobro je postalo predmet smijeha na društvenim mrežema, gdje su korisnici u prvi mah mislili da je u pitanju samo šala, shvativši da je daleko od toga, ubrzo počeli da u nevjerici zbijaju šale na račun imena novog trajekta.

Ali, od starta i preuzimanja trajektne linije Kamenari-Lepetane od Pomorskog saobraćaja, đavo je odnio šalu. Angažovanje trajekta “Vasilije” od privatne firme Yu Briv, pa kupovina trajekta “Prizna” preimenovanog u “30.avgust” pokazao je svu neozbiljnost i dilentatizam Vlade Crne Gore i Morskog dobra.

Trajekt “30.avgust” je već postao “tronogi konj”, jer mu od četiri motora jedan ne radi i s obzirom da se radi o 50 godina starom plovilu, taj trajekt će vjerovatno dok ne završi na nekom otpadu ploviti bez jednog motora.

Umjesto da kupovinu novog, najvećeg u klasi trajekta predstave kao dostignuće, iz Morskog dobra su se odlučili da davanjem imena cijelu priču uvedu u cirkuske vode.

Jer na ovakvoj odluci pozavidjeli bi im i iz Monti Pajtona, koliko “genijalnosti” su ispoljili u ideji da novi trajekt nazovu “Ruka pravde”.

Trajekt koji su kupili od grčke kompanije Karaiskakis Shipping Company ta kompanija je nazvala “Telamon” po junaku iz grčke mitologije Telamonu, sinu Kralja Eakusa i planinske nimfe. Za tu kompaniju koja spada u red manjih trajektnih kompanija u Grčkoj važna je grčka istorija i mitologija, dok je Morskom dobru važnije da napravi svojevrsni omaž rečenici premijera u tehničkom mandatu Dritan Abazovića.

A da sve bude u potpunoj harmoniji sa kampanjom Vlade Crne Gore uz objavu o kupovini dodali su novu kovanicu “Hrabro se plovi”, tako da uz autobus hrabrosti, koji koriste u kampanji Aleksa Bečić i Dritan Abazović sada imamo i trajekt hrabrosti makar na njegovom putovanju od Grčke do Crne Gore.

Ovo marketinško povezivanje kojim se služi premijer u tehničkom mandatu Abazović, šaje poruku građanima ko je najzaslužniji što stiže prinova u trajektnoj floti, kao da taj trajekt nije kupljen novcem građana ,već lično iz novčanika Abazovića i ministara.

Ime i aluzije na “postignuća” Abazovića u njegovom mandatu premijera moraju biti istaknuti, kao da se radi o višedecenijskim uspjesima, pa iz te vizure ne čudi onda ovakva odluka JP Morsko dobro da se pridruže davanju počasti uspjesima 43.Vlade Crne Gore.

I dok recimo svjetske avio kompanije daju imena svojim avionima po gradovima ili važnim ljudima iz istorije, eto JP Morsko dobro obilježava 30.avgust, “ruku pravde” i vjerovatno u budućnosti svece iz svetosavske ideologije.

No, i ime nije bitno, iako je već postalo predmet ismijavanja, bitnije je 3,2 miliona eura novca građana koliko je plaćen ovaj trajekt. S obzirom da sa prethodna dva već postoje ozbiljni tehnički problemi uprkos činjenici da su “osveštani”, što je rukovodstvu JP Morsko dobro jako važno, postavlja se pitanje da li je ovaj put posao odrađen kako treba i da li će ovaj trajekt ploviti u narednom periodu bez ikakvih problema.

S, obzirom da se radi trajektu koji stiže iz Grčke, moguće da je u plaćenu cijenu od 3,2 miliona eura uračunato osveštavanje jer dolazi iz bratske pravoslavne zemlje, pa će makar uštedjeti na honoraru sveštenika koji bi kao i prethodni “30.avgust “, osveštao i ovaj.

Osim imena, JP Morsko dobro kao važnu informaciju ističe da ovaj trajekt ima i restoranski dio, što svakao ima smisla na trajektnim linijama u Grčkoj gdje se mnogo duže putuje za razliku od vožnje na relaciji Kamenari-Lepetane ,gdje se za sedam minuta, koliko traje jedna vožnja ne može popiti ni kafa.

No, najvažnije od svega je da makar ovaj trajekt bude u punom pogonu bez tehničkih problema za razliku od “Vasilija” i “30.avgusta” kako više ne bi gledali kilometarske kolone u zalivu, i nervozne turiste kako se prže na julskom suncu, dok čekaju na dolazak catare.

Izvor (naslovna fotografija):

Facebook

Ostavite komentar

Komentari (0)