Standard.

nedjelja septembar 23

Ove godine od raka umrlo 1.287 osoba: Kancer pluća odnosi najviše života u Crnoj Gori

Od početka godine je u Crnoj Gori registrovano 2.366 novooboljelih od raka, dok je od ove opake bolesti umrlo 1.287 osoba, pokazuju podaci GLOBOCAN-a, posebnog softvera Svjetske zdravstvene organizacije koji…

58 hits

nedjelja septembar 23

Marković u Karnegi Holu na koncertu Rađenović: Ponosni smo na mlade, uspješne ljude koji nas ovako predstavljaju u svijetu

Predsjednik Vlade Duško Marković prisustvovao je u subotu uveče u Karnegi Holu u Njujorku koncertu mlade crnogorske sopranistkinje Tamare Rađenović i tom prilikom joj obećao pomoć Države u daljoj karijeri…

26 hits

nedjelja septembar 23

"Imamo državni okvir, ali smo kao društvo ispražnjeni"

Prije dvanaest godina, u svom završnom, predreferendumskom govoru u Podgorici, tadašnji predsjednik Vlade Crne Gore Milo Đukanović obećao je građanima da će, nakon obnove crnogorske državnosti 21. maja 2006, Crna…

11 hits

nedjelja septembar 23

Stigla jesen, uživajte u lijepom vremenu još par dana

Jesen na sjevernoj Zemljinoj polulopti počela je noćas u 3:54 sati, a istovremeno za stanovnike južne polulopte počelo je proljeće.

49 hits

 
 
 
 
utorak, 10 jul 2018 13:16

Tužilaštvo: Prijava protiv Bečića za plagiranje magistarskog je ZASTARJELA

Krivična prijava nevladine organizacije Centar za akademski integritet protiv Alekse Bečića za plagiranje magistarskog rada je zastarjela, odlučio je Osnovno državno tužilaštvo u Podgorici. Prijava protiv Bečića je podnešena u aprilu ove godine, a lider Demokrata je magistrirao u martu 2014. godine.

Rješenje o zastarjelosti na ruke je danas primio čovjek koji ga je prijavio, Mitar Đukanović, inače izvršni direktor ove NVO.

"Sa žaljenjem primjećujemo da su, ovom prilikom, pravosnažni propisi o zastari krivičnog gonjenja omogućili gdinu Bečiću da izbjegne suočavanje sa pravnim posljedicama krađe intelektualne svojine gdina Borisa Divjaka, mr Milorada M. Bujagića, prof. dr Srđe Popovića i ostalih. Nadamo se da će ovo biti posljednji put da prepoznati plagijatori, na očigled crnogorske javnosti, uspiju da izbjegnu sud pravde samo zato što je njihov plagijat otkriven previše kasno", kaže Đukanović.

On, ipak, dodaje da ako su, usljed zastare, tužilaštvu ruke svezane, Univerzitetu Crne Gore nisu.

"Pošto plagijat ne predstavlja samo krivično djelo, već i najgrublju povredu principa akademske čestitosti, 'nadležni organ' u slučaju plagijata nije samo tužilaštvo, već i Univerzitet. S tim u vezi, podsjećamo da su se nadležna tijela Univerziteta Crne Gore još 28. aprila obavezala da će sprovesti postupak provjere autentičnosti magistarskog rada gdina Bečića, te da, kao podnosioci zahtjeva, nakon više od dva mjeseca od tog obećanja nemamo nikakve informacije dokle se sa tim postupkom došlo.  Smatramo da bi, za nadležno tijelo Univerziteta Crne Gore, pomenuti proces trebalo da bude prioritet, zato što bi se neozbiljnost u pristupu ovoj preuzetoj obavezi negativno odrazila na akademsku reputaciju naše najstarije visokoškolske ustanove. S obzirom na činjenicu da smo, još u aprilu, svim relevantnim tijelima UCG dostavili kompletan dokazni materijal, ubijeđeni smo da je do danas UCG na raspolaganju imao i resursa i vremena da započne proces na koji se javno obavezao. Shodno tome, pozivamo nadležno tijelo Univerziteta Crne Gore da crnogorsku javnost upozna sa konkretnim koracima koje je preduzelo i eventualnim zaključima do kojih je došlo", navodi on.

Bečić je ranije rekao da njegov rad nije plagijat već da je posrijedi, kako je kazao, brutalna, monstruozna laž i podmetačina, projekat u koji su uložena značajna finansijska sredstva iza čega stoje djelovi DF-a i DPS-a sa ciljem uticaja na izbornu volju birača u susret lokalnim izborima, a sve zbog, kako je naveo, straha od mladih ljudi i projekta Dritana Abazovića i Alekse Bečića.

Preuzmite ili ažurirajte aplikaciju portala Standard za mobilne uređaje na Android ili IOS platformi.

Ostavi komentar

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.