Standard.

subota jul 14

VIDEO - Svađa na crnogorskoj plaži - "Nećeš se kupat' ođe" i "Možeš da crkneš"

"Nećeš se kupat' ođe" bila je poruka zakupca plaže Perazića do Budvanki Sandri Jablan koja nije htjela ležaljke već se smjestila uz obalu, a koja mu je na to uzvratila "Možeš…

194 hits

subota jul 14

VIDEO - Crnogorke ne znaju samo da rađaju, već i da PUCAJU: Sjetili smo se Mare Laković poslije 80 godina,…

Na samom početku Drugog svjetskog rata Mara Laković, samouka žena sa Cetinja, ostala je udovica s četvoro djece i u okupiranom gradu se angažovala kao „pozadinka“ koja održava veze s…

64 hits

subota jul 14

Slave zločinca: Parastos u Herceg Novom za đenerala Dražu Mihailovića

Mitropolija crnogorsko primorska najavila je na svom sajtu da će 17. jula u Herceg Novom služiti parastos četničkom đeneralu i osuđenom ratnom zločincu, Draži Mihailoviću.

173 hits

subota jul 14

Koliko će Bekamovi ISKEŠIRATI za san u Crnoj Gori? Nekoliko naših prosječnih plata za DAN po OSOBI

Hiljadu i osamsto eura dnevno po osobi, odnosno, skoro četiri prosječne crnogorske plate, daće Bekamovi koji ljetuju na crnogorskom Svetom Stefanu.

117 hits

 
 
 
 
utorak, 10 jul 2018 13:16

Tužilaštvo: Prijava protiv Bečića za plagiranje magistarskog je ZASTARJELA

Krivična prijava nevladine organizacije Centar za akademski integritet protiv Alekse Bečića za plagiranje magistarskog rada je zastarjela, odlučio je Osnovno državno tužilaštvo u Podgorici. Prijava protiv Bečića je podnešena u aprilu ove godine, a lider Demokrata je magistrirao u martu 2014. godine.

Rješenje o zastarjelosti na ruke je danas primio čovjek koji ga je prijavio, Mitar Đukanović, inače izvršni direktor ove NVO.

"Sa žaljenjem primjećujemo da su, ovom prilikom, pravosnažni propisi o zastari krivičnog gonjenja omogućili gdinu Bečiću da izbjegne suočavanje sa pravnim posljedicama krađe intelektualne svojine gdina Borisa Divjaka, mr Milorada M. Bujagića, prof. dr Srđe Popovića i ostalih. Nadamo se da će ovo biti posljednji put da prepoznati plagijatori, na očigled crnogorske javnosti, uspiju da izbjegnu sud pravde samo zato što je njihov plagijat otkriven previše kasno", kaže Đukanović.

On, ipak, dodaje da ako su, usljed zastare, tužilaštvu ruke svezane, Univerzitetu Crne Gore nisu.

"Pošto plagijat ne predstavlja samo krivično djelo, već i najgrublju povredu principa akademske čestitosti, 'nadležni organ' u slučaju plagijata nije samo tužilaštvo, već i Univerzitet. S tim u vezi, podsjećamo da su se nadležna tijela Univerziteta Crne Gore još 28. aprila obavezala da će sprovesti postupak provjere autentičnosti magistarskog rada gdina Bečića, te da, kao podnosioci zahtjeva, nakon više od dva mjeseca od tog obećanja nemamo nikakve informacije dokle se sa tim postupkom došlo.  Smatramo da bi, za nadležno tijelo Univerziteta Crne Gore, pomenuti proces trebalo da bude prioritet, zato što bi se neozbiljnost u pristupu ovoj preuzetoj obavezi negativno odrazila na akademsku reputaciju naše najstarije visokoškolske ustanove. S obzirom na činjenicu da smo, još u aprilu, svim relevantnim tijelima UCG dostavili kompletan dokazni materijal, ubijeđeni smo da je do danas UCG na raspolaganju imao i resursa i vremena da započne proces na koji se javno obavezao. Shodno tome, pozivamo nadležno tijelo Univerziteta Crne Gore da crnogorsku javnost upozna sa konkretnim koracima koje je preduzelo i eventualnim zaključima do kojih je došlo", navodi on.

Bečić je ranije rekao da njegov rad nije plagijat već da je posrijedi, kako je kazao, brutalna, monstruozna laž i podmetačina, projekat u koji su uložena značajna finansijska sredstva iza čega stoje djelovi DF-a i DPS-a sa ciljem uticaja na izbornu volju birača u susret lokalnim izborima, a sve zbog, kako je naveo, straha od mladih ljudi i projekta Dritana Abazovića i Alekse Bečića.

Ostavi komentar

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.