Standard.

srijeda jun 19

Sinđelić smješten u Centar za azilante

Svjedok saradnik u slučaju za pokušaj terorizma na dan parlamentarnih izbora u Crnoj Gori, u oktobru 2016. godine, Saša Aleksandar Sinđelić nalazi se od juče u Centru za azilante, pod posebnim režimom…

166 hits

srijeda jun 19

Šehović sa Đorđem Stojovićem: Hrabrost nema veze sa godinama, ti si to dokazao

Ministar prosvjete Damir Šehović primio je danas učenika sedmog razreda Đorđa Stojovića u pratnji oca Radovana i Olge Grgurović, pomoćnice direktora škole „Vuko Jovović“u kojoj dječak uči.

59 hits

srijeda jun 19

Ministarstvu još nije stigao opoziv Mirne Nikčević, disciplinski postupak u toku

Ministarstvu vanjski poslova (MVP) još uvijek nije stigao opoziv prve savjetnice ambasadora Crne Gore u Ankari Mirne Nikčević, iako je ona juče najavila da će ga podnijeti, kazali su Standardu…

80 hits

srijeda jun 19

Ulaznice za nacionalne parkove neće biti ukinute za domaće građane

Ulaznice za nacionalne parkove, po svoj prilici, neće biti ukinute za domaće građane, kako je tražila Liberalna parija, ali je u pripremi izmjena odluke o naknadama. Njome će, kako je…

18 hits

 
 
 
 
ponedjeljak, 25 mart 2019 13:00

Iskustva Njemačke u dualnom obrazovanju značajna za Crnu Goru

Kao jednog od lidera u dualnom obrazovanju, bogato njemačko iskustvo biće značajno za dalji razvoj ovog vida obrazovanja u Crnoj Gori, te je potrebno uspostaviti konkretniju saradnju na ovom polju, zaključeno je na sastanku ministra prosvjete dr Damira Šehovića i ambasadora SR Njemačke u Crnoj Gori Nj.E. dr Roberta Vebera.

Ministar Šehović je upoznao ambasadora Vebera sa reformom crnogorskog  obrazovnog sistema, istakavši da se u obrazovanje u Crnoj Gori nikada nije ulagalo kao danas.  

On je istakao da je u Crnoj Gori dualno obrazovanje zaživjelo u posljednje dvije godine, te da danas u dualnom obrazovanju imamo oko 600 učenika iz gotovo svih opština u Crnoj Gori, a u program je uključeno 300 poslodavaca. Ministar je zaključio da bi se na tragu njemačkog iskustva, dualno obrazovanje moglo dodatno unaprediti.

Šehović je rekao da se kao jedan od najznačajnijih svjetskih jezika, njemački danas izučava u 42 osnovne i 21 srednjoj školi u Crnoj Gori, što govori o zainteresovanosti crnogorske omladine za njemačku kulturu i donosi obavezu da nastavimo da radimo na njegovoj daljoj popularizaciji.

U tom cilju, naredni korak je potpisivanje sporazuma sa Gete institutom koji ima za cilj promociju i unapređenje nastave njemačkog jezika u Crnoj Gori.

Ambasador Veber je rekao da će u vremenu kada Crna Gora ima za cilj da postane dio evropske porodice, poznavanje njemačkog jezika biti od izuzetne važnosti za mlade u Crnoj Gori, koji će imati priliku da rade u institucijama EU, te ocijenio značajnim predstojeće potpisivanje sporazuma Ministarstva prosvjete i Gete instituta.

Ambasador je izrazio otvorenost za konkretniju saradnju na polju dualnog obrazovanja istakavši značaj razmjene učenika i nastavnog osoblja i eventualnog implementiranja dijela njemačke prakse u crnogorski obrazovni sistem.

Sagovornici su se saglasili da se Crna Gora i Njemačka mogu pohvaliti tradicionalno dobrim odnosima koje prati snažna podrška Njemačke našoj zemlji na putu evropskih integracija, kao i da oblast obrazovanja predstavlja temelj za sve druge oblike saradnje u budućnosti.

Preuzmite ili ažurirajte aplikaciju portala Standard za mobilne uređaje na Android ili IOS platformi.

Ostavi komentar

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.