Standard.

petak april 19

Marković čestitao Pesah: Praznični dani podsjećaju na njegovanje zajedništva i okupljanja

Predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković čestitao je u ime Vlade i u svoje ime predsjedniku Jevrejske zajednice Crne Gore Đorđu Raičeviću i građanima jevrejske vjeroispovijesti Pesah, praznik kojim se…

13 hits

petak april 19

Vujanovićev sin tvrdi da u novčaniku nije imao ni euro

Sin bivšeg predsjednika Crne Gore Filipa Vujanovića, Danilo, tvrdi da u novčaniku koji mu je prijetnjom pištoljem ukrao Mirko Paović iz Podgorice, nije bilo 1.452 eura.

23 hits

petak april 19

Knežević: Na spisku si DEA zbog kokaina, Bokan: Nikad nijesam radio sa drogom, od danas ti ništa ne opraštam!

Predsjednik Atlas Grupe Duško Knežević objavio je audio snimak razgovara sa vlasnikom kompanike Voli Draganom Bokanom u kojem Bokana optužuje da je u "njegovim brodskim kontejnerima bila droga i da…

56 hits

petak april 19

Danas sunčano, do 24 stepena

U južnim i centralnim predjelima Crne Gore danas će biti sunčano uz slab do umjeren razvoj dnevne oblačnosti, a na sjeveru promjenljivo oblačno sa sunčanim intervalima.

17 hits

 
 
 
 
ponedjeljak, 25 mart 2019 13:00

Iskustva Njemačke u dualnom obrazovanju značajna za Crnu Goru

Kao jednog od lidera u dualnom obrazovanju, bogato njemačko iskustvo biće značajno za dalji razvoj ovog vida obrazovanja u Crnoj Gori, te je potrebno uspostaviti konkretniju saradnju na ovom polju, zaključeno je na sastanku ministra prosvjete dr Damira Šehovića i ambasadora SR Njemačke u Crnoj Gori Nj.E. dr Roberta Vebera.

Ministar Šehović je upoznao ambasadora Vebera sa reformom crnogorskog  obrazovnog sistema, istakavši da se u obrazovanje u Crnoj Gori nikada nije ulagalo kao danas.  

On je istakao da je u Crnoj Gori dualno obrazovanje zaživjelo u posljednje dvije godine, te da danas u dualnom obrazovanju imamo oko 600 učenika iz gotovo svih opština u Crnoj Gori, a u program je uključeno 300 poslodavaca. Ministar je zaključio da bi se na tragu njemačkog iskustva, dualno obrazovanje moglo dodatno unaprediti.

Šehović je rekao da se kao jedan od najznačajnijih svjetskih jezika, njemački danas izučava u 42 osnovne i 21 srednjoj školi u Crnoj Gori, što govori o zainteresovanosti crnogorske omladine za njemačku kulturu i donosi obavezu da nastavimo da radimo na njegovoj daljoj popularizaciji.

U tom cilju, naredni korak je potpisivanje sporazuma sa Gete institutom koji ima za cilj promociju i unapređenje nastave njemačkog jezika u Crnoj Gori.

Ambasador Veber je rekao da će u vremenu kada Crna Gora ima za cilj da postane dio evropske porodice, poznavanje njemačkog jezika biti od izuzetne važnosti za mlade u Crnoj Gori, koji će imati priliku da rade u institucijama EU, te ocijenio značajnim predstojeće potpisivanje sporazuma Ministarstva prosvjete i Gete instituta.

Ambasador je izrazio otvorenost za konkretniju saradnju na polju dualnog obrazovanja istakavši značaj razmjene učenika i nastavnog osoblja i eventualnog implementiranja dijela njemačke prakse u crnogorski obrazovni sistem.

Sagovornici su se saglasili da se Crna Gora i Njemačka mogu pohvaliti tradicionalno dobrim odnosima koje prati snažna podrška Njemačke našoj zemlji na putu evropskih integracija, kao i da oblast obrazovanja predstavlja temelj za sve druge oblike saradnje u budućnosti.

Preuzmite ili ažurirajte aplikaciju portala Standard za mobilne uređaje na Android ili IOS platformi.

Ostavi komentar

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.