Standard.

četvrtak jun 20

ZABRINJAVAJUĆE Globalni problem nije zaobišao ni našu zemlju: Crna Gora četvrta u Evropi po broju gojazne djece

Postalo je već trivijalno reći kako smo u dobu eksponencijalnog tehnološkog rasta i brzog života odsječeni od stvari koje nas čine fizički i psihički zdravima. Načina života koji bi mogao…

52 hits

četvrtak jun 20

Mirna Nikčević suspendovana do okončanja disciplinskog postupka

Prva savjetnica u ambasadi Crne Gore u Ankari Mirna Nikčević juče je suspendovana sa funkcije do pravosnažnog okončanja disciplinskog postupka, potvrđeno je Standardu iz Ministarstva vanjskih poslova.

47 hits

četvrtak jun 20

Jovanović: Poražavajući podaci o nestvaranju uslova za povratak Srba i Crnogoraca na Kosovo

Svjetski Dan izbjeglica je povod da se prisjetimo na poražavajuće činjenice da međunarodni vojni i civilni autoriteti koji su bili zaduženi da stvore uslove za povratak prognanih lica na Kosovo…

9 hits

četvrtak jun 20

Vozite oprezno na putevima gdje je izmijenjen režim vožnje

U Crnoj Gori jutros se saobraća uz umjerenu, dok se tokom dana očekuje pojačana frekvencija vozila, saopštili su iz Auto-moto saveza i savjetovali opreznu vožnju na putevima gdje je zbog…

8 hits

 
 
 
 
ponedjeljak, 25 mart 2019 13:24

Direktorat za vanredne situacije: Građani da ne vrše nekontrolisana paljenja na otvorenom prostoru

Na području Crne Gore prethodnih dana  registrovan je veliki broj požara na otvorenom prostoru koji su pričinili određenu materijalnu štetu. U periodu od 22. do 24. marta 2019.godine došlo je do pojave 130 požara na otvorenom prostoru koji su u najvećem broju slučajeva izazvani od strane građana prilikom čišćenja svojih imanja.

Direktorat za vanredne situacije: Građani da ne vrše nekontrolisana paljenja na otvorenom prostoru FOTO: Brod portal

Naročito je bilo kritično na području opština Danilovgrad, Kolašin, Budva, Nikšić, kao i Glavnog grada Podgorica, što je dovelo do toga da je nekoliko požara ugrožavalo stambene objekte i druga materijalna dobra.

Situacija na ugroženim područjima je zahtijevala višednevni neprestani rad pripadnika službi zaštite i spašavanja u svim jedinicama lokalne samouprave, kao i za ovaj period neočekivani angažman jedinice za gašenje požara iz vazduha Ministarstva unutrašnjih poslova – Direktorata za vanredne situacije.

Angažovanje navedenih resursa na lokalnom i državnom nivou doprinijelo je sprečavanju nastanka većih materijalnih šteta, pri čemu su već utrošena određena sredstva planirana za period pojačane požarne opasnosti – ljetnji period.

"Napominjemo da će se u narednim danima vršiti osmatranje teritorije Crne Gore iz vazduha helikopterima MUP-a, kao i Vojske Crne Gore koji su opremljeni najsavremenijim uređajima za snimanje terena iz vazduha. Takođe, službenici Uprave policije će imati pojačanu aktivnost u smislu patroliranja na prostorima sa povećanim požarnim rizikom, a sve u cilju pronalaska i eventualnog procesuiranja lica koja izazivaju požare na otvorenom prostoru, što se i dogodilo u Budvi kada je jedna osoba procesuirana zbog izazivanja opšte opasnosti", kazali su u Direktoratu.

Direktorat za vanredne situacije apeluje na građane da ne vrše nekontrolisana paljenja na otvorenom prostoru, već da ukoliko imaju potrebe za spaljivanjem određenog otpadnog materijala o tome obavijeste službe zaštite i spašavanja u njihovim opštinama, kako bi se te aktivnosti obavile na kontrolisan i bezbjedan način.

Takođe, molimo građane da iskoriste mogućnost prijavljivanja nastanka požara i počinilaca na broj 112 Direktorata za vanredne situacije.

Preuzmite ili ažurirajte aplikaciju portala Standard za mobilne uređaje na Android ili IOS platformi.

Ostavi komentar

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.