Standard.

utorak jul 23

"Ne želimo političke malverzacije": Evo šta organizatori Bedem festa kažu o otkazivanju koncerta Georgijeva

Izvršni direktor Bedem festa Petar Šundić kazao je u kratkoj izjavi za Standard, da je otkazivanje koncerta Vlada Georgijeva previše ispolitizovano, iako je takva praksa uobičajena stvar na svim svjetskim…

361 hits

utorak jul 23

Komandant NATO savezničke komande: Impresioniran sam svim što je Crna Gora uradila u protekle dvije godine

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović primio je komandanta NATO savezničke komande za transformaciju Andrea Lanatu koji boravi u posjeti Crnoj Gori.

183 hits

utorak jul 23

Sjećate se ovog cjenovnika iz Budve? Nije u pitanju kafić, evo šta je prava istina

Vijest sa fotografijom cjenovnika iz neimenovanog lokala u Budvi sa skandalozno visokim cijenama bila je ovih dana u špici interesovanja brojnih regionalnih i domaćih portala. Napokon je otkrivena pozadaina ove…

1528 hits

utorak jul 23

Mitroviću statua zahvalnosti za saradnju sa iseljenicima

Predsjednik Bošnjačkog saveza Crne Gore iz Njujorka Esad Rastoder uručio je direktoru Uprave za dijasporu Predragu Mitroviću statuu zahvalnosti za zasluge ostvarene na polju saradnje sa iseljenicima.

167 hits

 
 
 
 
četvrtak, 20 jun 2019 07:43

Martinović: Nema riječi o otimanju i upadanju u crkve i manastire

Prijedlog zakona o slobodi vjeroispovijesti trebalo bi da riješi pitanje svojine nad imovinom koju koristi Srpska pravoslavna crkva i u njemu se ne spominje oduzimanje prava na korišćenje vjerskih objekata, objasnio je, pored ostalog, advokat Nikola Martinović.

On je za Prvu TV istakao da u Predlogu zakona o slobodi vjeroispovijesti nema ni riječi o bilo kakvom otimanju i upadanju u crkve i manastire, što, kako je rekao, znači da je neutemeljen najveći strah kritičara.

“U Predlogu zakona se ne spominje oduzimanje prava na korišćenje vjerskih objekata”, istakao je Martinović.

Objasnio je da država želi da vrati ono što joj je pripadalo do 1918. godine nakon čega je državna imovina koju je koristila crkva postala dio Srpske pravoslavne crkve.

“Predlog zakona o slobodi vjeroispovijesti ne bavi se pitanjem korišćenja vjerskih objekata i ni na koji način ne uređuje tu oblast”, naglasio je Martinović.

To znači da će ih, kako ističe, i dalje koristiti crkva dok će zakon preispitati isključivo svojinu.

“Ne vidim bilo što, što bi moglo ograničiti ispovijedanje vjere ili slobodnog religijskog ubjeđenja da je na ovaj način ograničeno. Ono što se mijenja i ono što mislim da je pionirski poduhvat ovog zakona je ispravljanje nekih istorijskih pitanja u Crnoj Gori, a to je pitanje imovine, nepokretne imovine i svojine na nepokretnoj imovini pravoslavne crkve u Crnoj Gori”, rekao je Martinović.

Zakon, kako ističe, ne spominje otimanje i upadanje u crkvene posjede što su glavne primjedbe Srpske pravoslavne crkve i pojedinih zvaničnika iz Srbije. Podsjeća da je uređenje samostalne Crne Gore do 1918. bilo takvo da je i Njegoš za prodaju današnjeg manastira Podmaine 1836. tražio saglasnost.

“Nije mogao samo Njegoš, iako je bio i duhovni i svjetovni vladar, dakle bio je poglavar države i istovremeno poglavar crkve u Crnoj Gori, samostalno prodati taj manastir već su se sa tom prodajom morali saglasiti, odnosno potpisati ugovor i svi crnogorski glavari”, napomenuo je Martinović.

Postupak dokazivanja svojine je, rekao je Martinović, jednostavan i jednak za sve.

“Onaj ko bude imao dokaz da je imovina njegova ona će i biti upisana na njega. To se vrlo lako dokazuje ako postoji osnov po kojem ste postali vlasnik, a osnov je jasan ili neki ugovor ili neka odluka državnog organa”, pojasnio je on.

Zakon o slobodi vjeroispovijesti, objasnio je, primjenjivaće različiti organi na osnovu nadležnosti Poreske uprave preko ministarstava.

Ostavi komentar

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.