Standard.

petak decembar 13

Reagovanje KCCG: U Centru za autizam, razvojne smetnje i dječju psihijatriju ˝Ognjen Rakočević˝ 5.030 korisnika

Povodom teksta koji je juče objavljen u pojedinim medijima vezano za Centar za autizam, razvojne poremećaje i dječju psihijatriju ˝Ognjen Rakočević˝, reagovali su iz Kliničkog centra Crne Gore navodeći da…

15 hits

petak decembar 13

Medenica uvela novi kućni red: U sudnicu bez telefona

Objavljeno u: Društvo

by Samir

Novim Kućnim redom koji je propisala predsjednica Vrhovnog suda Vesna Medenica, sva lica prije ulaska u sudnicu dužna su da službenicima obezbjeđenje predaju prenosne elektronske uređaje, odnosno telefone i računare.Kako…

53 hits

četvrtak decembar 12

Bogdanović: Odluka Komiteta ohrabrujuća za upis Bokeljske mornarice

Objavljeno u: Društvo

by Lejla

Međuvladin komitet za nematerijalnu kulturnu baštinu UNESCO-a, koji je proteklih dana zasijedao u Bogoti, uz prisustvo crnogorske delegacije koju je predvodio ministar kulture Aleksandar Bogdanović, prepoznao je važnost Bokeljske mornarice…

158 hits

četvrtak decembar 12

Tarzan Milošević polemisao o godini Evrope i svijetu u 21. vijeku, dok su pucali na Daku

Objavljeno u: Društvo

by Lejla

Ambasador Crne Gore u Beogradu Tarzan Milošević učestovao je na panelu posvećenom razvojnim evropskim projektima u kompleksu Crowne Plaza Hotels & Resorts u vrijeme kada je ispaljen hitac u nikšićkog…

194 hits

 
 
 
 
×

Upozorenje

JUser: :_load: Nije moguće učitati korisnika sa ID: 548
srijeda, 04 decembar 2019 07:48

Dio Komova žele da proglase parkom prirode

Predlog Odluke o proglašenju parka prirode Komovi na teritoriji opštine Kolašin naći će se na narednoj sjednici lokalnog parlamenta grada na Tari, koja je zakazana za ponedjeljak, 9. decembar, pišu Dnevne novine.

Za zaštićeno područje II kategorije predviđa se oko 6.000 hektara prostora planinskih vrhova, katuna, pašnjaka, vodotoka i šumskih površina.

Planinski masiv Komova čini dio planinskog masiva Dinarida i predstavlja jedan od njegovih najviših i najinteresantnijih djelova.

Podsjećanja radi, Opština Andijevica i Glavni grad Podgorica su još 2015. godine proglasili park prirode na svojim teritorijama, pa iz Opštine Kolašin žele da slijede ovaj primjer i zaštite prirodno blago, koje ima ovaj grad.

Inicijativa za zaštitu ove planine, koju s pravom nazivaju i “car planina”, potekla je od NVO sektora i Opštine Andrijevica još 2008. godine. Nakon inicijative, Globalni ekološki fond (GEF) je, posredstvom Kancelarije Ujedinjenih nacija u Podgorici, finansirao određena istraživanja i studije kao stručne podloge za buduću zaštitu.

Studiju zaštite planine Komovi izradila je Agencija za zaštitu prirode i životne sredine. Ova studija pokazala je opravdanost proglašenja prostora Komova zaštićenim područjem zbog, između ostalog, visokog stepena biodiverziteta vrsta i ekosistema, bogatstva prostora prirodnim resursima, izvorišta rijeka i riječnih vodotoka.

“Predlog odluke o proglašenju Komova za park prirode uklapa se u državne okvire zaštite prirode, koji su definisani Prostornim planom Crne Gore, Planom posebne namjene Bjelasice i Komova, kao i Nacionalnom strategijom biodiverziteta. Imajući u vidu da će kroz Potkomovlje proći buduća trasa auto-puta prema Andrijevici, ovaj kapitalni projekat treba gledati kao šansu u smislu razvoja turizma i edukacije u zaštićenom području, ali i kao prijetnju, jer postoji opasnost od nelegalne gradnje i stvaranja otpada i ostalih nuspojava turističkog razvoja. Stoga, u cilju zaštite i razvoja prostora, potreban je sinergijski pristup nadležnih opštinskih i državnih organa, NVO sektora i lokalnog stanovništva”, kazao je opštinski sekretar Sekretarijata za zaštitu životne sredine Mile Glavičanin.

Prema njegovim riječima, dobijeno pozitivno mišljenje Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja, saglasnost Ministarstva održivog razvoja i turizma, te se tako očekuje usvajanje ove odluke na predstojećoj sjednici SO Kolašin.

Regionalni park Komovi obuhvata djelove teritorije Glavnog grada Podgorice i opština Andrijevice i Kolašina.

Ostavi komentar

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.