Standard.

petak april 19

Budvanska rivijera ostvarila dobit od 2,6 miliona eura

Hotelska grupa Budvanska rivijera završila je prošlu godinu sa 2,6 miliona eura neto dobiti, što je skoro za trećinu bolji poslovni rezultat nego 2017, navodi se u informaciji o poslovanju…

16 hits

petak april 19

U Meljinama treći put ukinut stečaj

Privredni sud ovlastio je stečajnog upravnika Meljine kompleksa Sašu Zejaka da preuzme sva ovlašćenja organa upravljanja kompanije odbjeglog biznismena Duška Kneževića, prenose Dnevne novine.

19 hits

petak april 19

Turci u Kotoru grade 63 stana za turiste

Tivatska kompanija Infinity board & paper sa turskim kapitalom gradiće u kotorskom naselju Kavač tri stambena objekta sa stanovima za turiste. Ukupna bruto površina objekataje 2.046 kvadratnih metara, a imaće…

20 hits

petak april 19

Testiranja se privode kraju: Na jesen počinje sa radom kabl koji će Crnoj Gori donositi desetine miliona eura

Najveći energetski projekat, od sticanja nezavisnosti do danas ušao je u završnu fazu. Kako saznaje portal Standard, na jesen će zvanično biti pušten u rad energetski kabl kojim će biti…

41 hits

 
 
 
 
nedjelja, 24 mart 2019 08:24

Od sječe šuma prihodovano svega sedam miliona eura

Ukupno ostvareni prihodi od šuma u prošloj godini po svim osnovima iznose 6,73 miliona eura i oni su i pored pada proizvodnje na nivou prihoda iz 2017. godine, saopšteno je Pobjedi iz Uprave za šume.

Iz Uprave je navedeno da je lani ostvareno 55 odsto očekivanog obima proizvodnje. Prema podacima Uprave lani je u državnim i privatnim šumama posječeno ukupno 371.239 kubika drveta. Iz Privredne komore su upozorili da probleme sa nedostatkom sirovine imaju mali drvoprerađivači jer ne mogu da dobiju sirovinu iz državnih šuma, budući da su, kako kažu, đefinisani uslovi nepovoljni za njih.

“Činjenica da smo imali manje ostvareni fizički obim proizvodnje, a da su ukupno ostvareni prihodi po svim osnovima utvrđeni na iznos od 6,73 miliona eura, moraju da kod nas izazovu određenu dozu zadovoljstva, jer je očito da su prihodi naplaćeni skoro u cjelini, što se prvi put dešava u ovoj Upravi i to daje određene pozitivne signale da sa takvim aktivnostima na naplati prihoda treba nastaviti”,  kazali su Pobjedi iz Uprave za šume.

Predstavnici Uprave su saopštili da proizvodnja skoro i da ne zavisi od Uprave za šume, već od organizovanosti i kompetencija njihovih poslovnih partnera, kojima su, kako su kazali, planirane količine u principu blagovremeno obezbijeđene na terenu.

“Kada je u pitanju poslovanje Uprave za šume u prošloj godini, što se tiče fizičkog izvršenja obima proizvodnja jako je bilo objektivnih razloljj koji su uticali na pad proizvodnje, nijesmo zadovoljni saostvarenim rezultatima u prethodnoj godini, dok izražavamo zadovoljstvo sa ostvarenim prihodima za prošlu godinu, koji su bez obzira na pad proizvođnje dostigli isti nivo 2017. godine, što znači da smo unaprijedili sistem i kontrolu naplate javnih prihoda, tako da su po svim osnovima u prošloj godini naplaćeni svi prihodi u cjelokupnom iznosu”,  naglasili su predstavnici Uprave.

Oni su saopštili da je ukupna proizvodnja koja je ostvarena u prošloj godini po svim osnovima, dakle, koncesioni ugovori, prodaja drveta u dubećem stanju, sanitara i aukcijska prodaja u državnim šumama bila je utvrđena na ukupno 334.391,40 metara kubnih bruto drvne mase.

Tokom prošle godine, prije svega u prvoj polovini godine, desile su se padavine koje su bile znatno iznad uobičajenih što je ozbiljno uticalo na realizaciju svih zaključenih ugovora, dok je jedan broj ugovora, pogotovo kada je u pitanju prodaja sanitara zaključen krajem 2018. godine. Zbog te dvije činjenice nijesu posječene sve ugovorene količine bruto drvne mase”,  rekli su iz Uprave za šume.

Oni su dodali da je lani posječeno ukupno 184.774,40 kubika, od čega 128.983,40 kubika četinara i 55.791 kubik lišćara.

“Ostvareni obim proizvodnje u odnosu na očekivani za tretirani period je 55 odsto”,  precizirali su predstavnici Uprave.

Prema podacima Uprave za šume u privatnim šumama je ukupno posječena bruto drvna masa u prethodnoj godini iznosila 186.465 kubika, od čega 81.780 kubika četinara i 104.685 kubika lišćara.

“Najveća proizvodnja u prošloj godini u odnosu na planiranu bila je u opštinama Žabljak i Plav, a najmanja u opštini Danilovgrad”,  saopšteno je iz Uprave.

Preuzmite ili ažurirajte aplikaciju portala Standard za mobilne uređaje na Android ili IOS platformi.

Ostavi komentar

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.