Standard.

petak april 19

Budvanska rivijera ostvarila dobit od 2,6 miliona eura

Hotelska grupa Budvanska rivijera završila je prošlu godinu sa 2,6 miliona eura neto dobiti, što je skoro za trećinu bolji poslovni rezultat nego 2017, navodi se u informaciji o poslovanju…

16 hits

petak april 19

U Meljinama treći put ukinut stečaj

Privredni sud ovlastio je stečajnog upravnika Meljine kompleksa Sašu Zejaka da preuzme sva ovlašćenja organa upravljanja kompanije odbjeglog biznismena Duška Kneževića, prenose Dnevne novine.

19 hits

petak april 19

Turci u Kotoru grade 63 stana za turiste

Tivatska kompanija Infinity board & paper sa turskim kapitalom gradiće u kotorskom naselju Kavač tri stambena objekta sa stanovima za turiste. Ukupna bruto površina objekataje 2.046 kvadratnih metara, a imaće…

20 hits

petak april 19

Testiranja se privode kraju: Na jesen počinje sa radom kabl koji će Crnoj Gori donositi desetine miliona eura

Najveći energetski projekat, od sticanja nezavisnosti do danas ušao je u završnu fazu. Kako saznaje portal Standard, na jesen će zvanično biti pušten u rad energetski kabl kojim će biti…

41 hits

 
 
 
 
ponedjeljak, 25 mart 2019 08:56

Za tačnost podataka odgovorni i građani i katastar

Glavni projekat Uprave za nekretnine u ovoj godini je izrada katastra nepokretnosti za dio teritorije Nikšić koji obuhvata 100.000 hektara zemljišta. Riječ je o nastavku projekta započetog prošle godine i već su dvije katastarske opštine na teritoriji Nikšića stupile u pravni saobraćaj, kaže za Dnevne novine direktor Uprave za nekretnine Dragan Kovačević.

On ističe da je u ovoj godini aktuelan i projekat 10 katastarskih opština u Bijelom Polju i u gradskom i prigradskom dijelu, gdje ima najviše promjena i gdje postojeći katastar nije ni precizan ni ažuran.

“Taj katastar zemljišta rađen je 70-ih godina i u njemu nema podataka o vlasništvu, već samo posjedovno stanje nad nepokretnostima. Novi višenamjenski katastar koji je u izradi biće tačan, pouzdan, ažuran. Mi smo se kao Uprava za nekretnine potrudili da informacije o tome šta radimo na teritoriji Bijelog Polja dođu do građana. Preko medija obavještavamo fizička i pravna lica, vlasnike nepokretnosti, državne organe, institucije, kako bi imali što kvalitetniji katastar i kako bi avionskim snimanjem obuhvatili sve katarstarske opštine. Na taj način dobićemo trajni proizvod kvalitetan katastar nepokretnosti u kojem su uvrštena stvarna prava. To je veliki benefit i za državu i za građane”, kaže Kovačević.

Sa ovim projektima, Nikšić i Bijelo Polje, imaju kompletno premjerenu čitavu teritoriju Crne Gore. Kovačević napominje da su i do sada imali podatke o premjeru, ali da je to bio katastar zemljišta, gdje nijesu utvrđena stvarna prava nad nepokretnostima, odnosno gdje su bili podaci ko su posjednici, a ne stvarni vlasnici.

“Naši stručnjaci idu od kuće do kuće, razgovaraju sa mještanima da izvrše obavezu i obilježe imovinu, jer katastar se mora raditi zajedno sa građanima. Ukoliko se svi odazovu, onda ćemo imati katastar koji je gotovo idealan. Nema idealnog, da se razumijemo, nigdje u svijetu, ali bi na ovaj način dobili katastar koji je na granicama idealnog. Dakle, građane smo obavijestili, preko medija, štampanih i elektronskih, za opštinu Bijelo Polje, dobili su uputstvo šta da rade. A to je da obilježe svoju nepokretnost vidnim oznakama koje će se vidjeti iz aviona. Kasnije, kada se sva teritorija snimi, onda će naši stručnjaci ponovo ići od kuće do kuće i sa vlasnicima nepokretnosti, kako mi to kažemo, “zatvoriti vlasništvo” na foto skicama”, ističe Kovačević.

Preuzmite ili ažurirajte aplikaciju portala Standard za mobilne uređaje na Android ili IOS platformi.

Posljednji put izmijenjeno ponedjeljak, 25 mart 2019 08:01

Ostavi komentar

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.