Standard.

srijeda jun 19

Potrošačka korpa u maju 648 eura

Vrijednost minimalne potrošačke korpe u maju je iznosila 647,9 eura što je neznatno manje u odnosu na april, saopšteno je iz Monstata.

61 hits

srijeda jun 19

Ne nasjedati na kafanske priče: Nema olakšica za zapošljavanje stranaca u Njemačkoj

Netačna je informacija da se od 1. januara iduće godine uvode dodatne olakšice za zapošljavanje stranaca u Njemačkoj, državljana zemalja koje nijesu članice Evropske unije, saopštili su Pobjedi iz Zavoda…

33 hits

srijeda jun 19

Na prodaju filijale, šalteri i ekspoziture Atlas banke

Prodaja bivših organizacionih jedinica, odnosno filijala, ekspozitura i šaltera Atlas banke biće obavljena u julu i avgustu, saopštila je stečajna uprava te finansijske institucije, prenose Dnevne novine.

130 hits

utorak jun 18

URA: DPS-ova Verica Maraš „Plantaže“ gura u propast

Bivša finansijska direktorica državne kompanije „Plantaže“, Valerija Saveljić kazala je danas na pres konferenciji Građanskog pokreta URA, da je pravosnažnom presudom Višeg suda konačno dobila satisfakciju za sve „zloupotrebe koje…

133 hits

 
 
 
 
ponedjeljak, 25 mart 2019 08:56

Za tačnost podataka odgovorni i građani i katastar

Glavni projekat Uprave za nekretnine u ovoj godini je izrada katastra nepokretnosti za dio teritorije Nikšić koji obuhvata 100.000 hektara zemljišta. Riječ je o nastavku projekta započetog prošle godine i već su dvije katastarske opštine na teritoriji Nikšića stupile u pravni saobraćaj, kaže za Dnevne novine direktor Uprave za nekretnine Dragan Kovačević.

On ističe da je u ovoj godini aktuelan i projekat 10 katastarskih opština u Bijelom Polju i u gradskom i prigradskom dijelu, gdje ima najviše promjena i gdje postojeći katastar nije ni precizan ni ažuran.

“Taj katastar zemljišta rađen je 70-ih godina i u njemu nema podataka o vlasništvu, već samo posjedovno stanje nad nepokretnostima. Novi višenamjenski katastar koji je u izradi biće tačan, pouzdan, ažuran. Mi smo se kao Uprava za nekretnine potrudili da informacije o tome šta radimo na teritoriji Bijelog Polja dođu do građana. Preko medija obavještavamo fizička i pravna lica, vlasnike nepokretnosti, državne organe, institucije, kako bi imali što kvalitetniji katastar i kako bi avionskim snimanjem obuhvatili sve katarstarske opštine. Na taj način dobićemo trajni proizvod kvalitetan katastar nepokretnosti u kojem su uvrštena stvarna prava. To je veliki benefit i za državu i za građane”, kaže Kovačević.

Sa ovim projektima, Nikšić i Bijelo Polje, imaju kompletno premjerenu čitavu teritoriju Crne Gore. Kovačević napominje da su i do sada imali podatke o premjeru, ali da je to bio katastar zemljišta, gdje nijesu utvrđena stvarna prava nad nepokretnostima, odnosno gdje su bili podaci ko su posjednici, a ne stvarni vlasnici.

“Naši stručnjaci idu od kuće do kuće, razgovaraju sa mještanima da izvrše obavezu i obilježe imovinu, jer katastar se mora raditi zajedno sa građanima. Ukoliko se svi odazovu, onda ćemo imati katastar koji je gotovo idealan. Nema idealnog, da se razumijemo, nigdje u svijetu, ali bi na ovaj način dobili katastar koji je na granicama idealnog. Dakle, građane smo obavijestili, preko medija, štampanih i elektronskih, za opštinu Bijelo Polje, dobili su uputstvo šta da rade. A to je da obilježe svoju nepokretnost vidnim oznakama koje će se vidjeti iz aviona. Kasnije, kada se sva teritorija snimi, onda će naši stručnjaci ponovo ići od kuće do kuće i sa vlasnicima nepokretnosti, kako mi to kažemo, “zatvoriti vlasništvo” na foto skicama”, ističe Kovačević.

Preuzmite ili ažurirajte aplikaciju portala Standard za mobilne uređaje na Android ili IOS platformi.

Posljednji put izmijenjeno ponedjeljak, 25 mart 2019 08:01

Ostavi komentar

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.