Standard.

petak april 19

Budvanska rivijera ostvarila dobit od 2,6 miliona eura

Hotelska grupa Budvanska rivijera završila je prošlu godinu sa 2,6 miliona eura neto dobiti, što je skoro za trećinu bolji poslovni rezultat nego 2017, navodi se u informaciji o poslovanju…

16 hits

petak april 19

U Meljinama treći put ukinut stečaj

Privredni sud ovlastio je stečajnog upravnika Meljine kompleksa Sašu Zejaka da preuzme sva ovlašćenja organa upravljanja kompanije odbjeglog biznismena Duška Kneževića, prenose Dnevne novine.

19 hits

petak april 19

Turci u Kotoru grade 63 stana za turiste

Tivatska kompanija Infinity board & paper sa turskim kapitalom gradiće u kotorskom naselju Kavač tri stambena objekta sa stanovima za turiste. Ukupna bruto površina objekataje 2.046 kvadratnih metara, a imaće…

20 hits

petak april 19

Testiranja se privode kraju: Na jesen počinje sa radom kabl koji će Crnoj Gori donositi desetine miliona eura

Najveći energetski projekat, od sticanja nezavisnosti do danas ušao je u završnu fazu. Kako saznaje portal Standard, na jesen će zvanično biti pušten u rad energetski kabl kojim će biti…

41 hits

 
 
 
 
ponedjeljak, 25 mart 2019 07:56

Crnogorska ekonomija će i ove godine imati visok rast

Crna Gora je u ovu godinu ušla sa pozitivnim, značajnim privrednim zamajcem tako da ćemo u imati nastavak visokog rasta ekonomije. Vjerujem da ćemo imati stopu rasta Bruto društvenog proizvoda približno, ako ne i istovjetnu kao prošle godine, kaže u intervjuu Dnevnim novinama profesor Ekonomskog fakulteta Univerziteta Crne Gore, predsjednik Saveza ekonomista Crne Gore prof. dr Božo Mihailović.

On napominje da mu zadovoljstvo što danas može da konstatuje da su se njegove prognoze za 2018. godinu pokazale apsolutno tačnim.

“Da podsjetim, davno sam saopštio da Crnoj Gori treba minimalna stopa privrednog rasta bruto društvenog proizvoda od pet odsto i ona je gotovo identično tome ostvarena u prošloj godini. Upravo je Zavod za statistiku saopštio da je preliminarna stopa rasta BDP-a u prošloj godini od 4,9 posto. Poređenja radi, u zemljama Evropske unije stopa rasta BDP-a 2,2 odsto. Dakle, više nego dva i po puta je BDP u Crnoj Gori u prošloj godini veći nego što je u zemljama EU”, rekao je Mihailović i dodao da ostaje optimista po tom pitanju.

Mihailović je naglasio da su svi značajni ekonomski parametri u Crnoj Gori u prošloj godini bili su izuzetno pozitivni.

“Kad to kažem, imam u vidu da je industrija rasla preko 24 odsto, da je u dvocifrenim brojkama raslo građevinarstvo, turizam… Izuzetno značajni pomaci napravljeni su u poljoprivredi, zahvaljujući mjerama Vlade i Ministarstva poljoprivrede, sa Milutinom Simovićem na čelu. Podsjetiću, takođe, da su u prošloj godini strane direktne investicije bile 330 miliona eura. Dakle, Crna Gora je u ovu godinu ušla sa jednim pozitivnom, značajnim privrednim zamajcem. Kada izražavam optimizam za stopu privrednog rasta u ovoj godini konstatujem da je u prva dva mjeseca taj rast povećan za tri posto u odnosu na isti period prošle godine”, naveo je on.

Komentarišući slučajeve Atlas i Invest banke Montenegro Mihailović smatra da nije dobro ovo što se desilo sa bankama.

“Ali, sa druge strane treba istaći da ova dešavanja, koja su u suštini negativna, nijesu ugrozila rejting Centralne banke Crne Gore, niti su u jednom širom kontekstu uticala na finansijske tokove države. Ovakvu konstataciju baziram na sljedećim ekonomskim parametrima. Poznata institucija za ocjenu rejtinga Standard and Poor’s je u najnovijem izvještaju saopštila da je rejting Crne Gore stabilan (B+B), što je izuzetno važno jer je riječ o nepristrasnoj instituciji. Drugi parametar je taj da u ovom periodu imamo rast i depozita i kredita, kao i da imamo smanjenje loših kredita koji sada, prema podacima CBCG, iznose 5,4 odsto. A bili su i dvocifreni. Dakle, sve ovo zajedno ukazuje na to da finansijski sistem u Crnoj Gori pokazuje stabilnost i bez obzira na ovo što se sada dešava, moje su ocjene i prognoze da neće biti ugrožen”, pojasnio je on.

Na pitanje sa kojim se izazovima Crna Gora može suočiti tokom 2019. godine i zašto Mihailović naglašava da je Crna Gora, kao mala ekonomija uvijek podložna većim izazovima i većim problemima nego što su velike ekonomije.

“Mi jesmo vitalni, ali ono što je generalno, kriza nas ne može preskočiti. Dakle, bez obzira na sav optimizam u pogledu stopa privrednog rasta, mi se kao mala ekonomija srijećemo sa puno izazova koje bih podijelio na spoljne i unutrašnje. Spoljni izazovi su, kao što vidimo, političke krize u svijetu, dešavanja sa Brexitom, protesti u Francuskoj, Albaniji, dešavanja u Ukrajini… Dakle, sve to moramo ekonomski dobro da pratimo i blagovremeno reagujemo”, kazao je on.

Preuzmite ili ažurirajte aplikaciju portala Standard za mobilne uređaje na Android ili IOS platformi.

Ostavi komentar

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.