Standard.

četvrtak jun 20

Crna Gora ove sezone očekuje oko 80.000 turista iz Kine

Crna Gora bi sada imala na stotine hiljada turista iz Kine da je prije šest-sedam godina napravila viznu liberalizaciju, a ovako će ih ove godine biti do 80.000, smatra predsjednik…

29 hits

četvrtak jun 20

Deficit budžeta 61 milion eura

Vlada je u aprilu smanjila deficit budžeta u ovoj godini za 7,4 miliona eura, pa je minus na kraju četvrtog mjeseca iznosio 61,1 milion eura, pokazuju najnoviji podaci Ministarstva finansija…

13 hits

srijeda jun 19

Potrošačka korpa u maju 648 eura

Vrijednost minimalne potrošačke korpe u maju je iznosila 647,9 eura što je neznatno manje u odnosu na april, saopšteno je iz Monstata.

61 hits

srijeda jun 19

Ne nasjedati na kafanske priče: Nema olakšica za zapošljavanje stranaca u Njemačkoj

Netačna je informacija da se od 1. januara iduće godine uvode dodatne olakšice za zapošljavanje stranaca u Njemačkoj, državljana zemalja koje nijesu članice Evropske unije, saopštili su Pobjedi iz Zavoda…

33 hits

 
 
 
 
ponedjeljak, 25 mart 2019 08:21

Prošle godine nelegalno preuzeto 1,95 megavat sati

Projekat daljinskog očitavanja i upravljanja potrošnjom, kao i kontinuiran rad na kontroli mjernih mjesta u Regionu 1, koji obuhvata područja Nikšića i Plužina, uticali su na smanjenje gubitaka električne energije, pišu Dnevne novine.

Međutim, procenat gubitaka na tom području i dalje je visok, prije svega zbog neodgovornih pojedinaca koji korišćenjem niza nedozvoljenih sredstava, doprinose tome da kompetna preuzeta električna energija ne bude registrovana preko mjernih uređaja. Borba sa neovlašćenom potrošnjom prioritetan je zadatak Službe za mjerenje Regiona 1.

“U elektroenergetskom konzumu opština Nikšić i Plužine, nalazi se oko 34.000 korisnika, od čega je procenat ugrađenih novih AMM brojila oko 78 odsto. U okviru treće faze Projekta unapređenja sistema mjerenja instalirano je, u drugoj polovini novembra i početkom decembra 2018. godine, oko 760 novih multifunkcionalnih brojila u deset trafo-reona. Tokom ove godine, projekat će obuhvatiti prigradska i gusto naseljena ruralna područja Nikšića. Prednost treće faze projekta je što se uporedo sa instalacijom “smart” brojila, vrši i rekonstrukcija niskonaponske mreže”, kazala je šef Službe mjerenja Regiona 1 Milica Vujošević.

Iako je na teritoriji Nikšića i Plužina veoma izražen problem sofisticiranog načina oštećenja AMM brojila, otkriveni slučajevi neovlaštene potrošnje i smanjenje gubitaka ukazuju da se i ovoj pojavi može stati na kraj.

“Obračun neovlaštene potrošnje u prethodnoj godini od 1,95 megavat časova (MWh) u najvećoj mjeri je posljedica neovlašćenog djelovanja na novim brojilima kako kod velepotrošača, tako i kod korisnika iz kategorije domaćinstva. U cilju suzbijanja tih nezakonitih radnji kojima se nanosi velika šteta sistemu i našoj kompaniji, radimo permanentne logičke analize gubitaka, tokova energije, a nakon sprovedenih analiza vrše se kontrole mjernih mjesta potrošača”, navela je ona.

U slučajevima otkrivene neovlaštene potrošnje, u skladu sa odgovarajućom zakonskom i podzakonskom regulativom, vrši se obračun i fakturisanje za neovlašteno utrošenu električnu energiju i potrošača se isključuju sa distributivne mreže.

“Smatram da je od značaja i činjenica da nerijetko ovi obračuni mogu biti višestruko veći od obračuna utrošene električne energije koju je taj potrošač mogao potrošiti redovnim putem”, dodala je Vujošević.

Velika teritorijalna razuđenost i loša putna infTastruktura na seoskom dijelu opština Nikšić i Plužine, kao što su Piva, Vilusi, Golija i Banjani, te neprohodnost puteva u zimskom periodu i znatna udaljenost objekata od pristupnih puteva, znatno utiču na dostupnost mjernih mjesta i proces očitavanja i kontrole potrošnje kod korisnika na tim područjima.

Osim očitavanja potrošnje, zamjene i izmještanja brojila i kontrole mjernih mjesta, u Službi za mjerenje obavljaju se i poslovi rješavanja prigovora korisnika, ugradnja mjernih uređaja radi priključenja novih korisnika i ugradnja koncentratora, otklanjanje kvarova kod pojedinačnih korisnika, isključenje korisnika zbog duga za utrošenu električnu energiju, samovoljnog priključenja na mrežu i neovlašćene potrošnje.

U Službi se svakodnevno susreću sa brojnim problemima od nesavjesnih pojedinaca ali, kako su istakli, iskustvo je učinilo da mogu da se izbore sa svakom situacijom.

“Korisnici kojima se obustavlja isporuka električne energije što zbog duga za utrošenu električnu energiju, što zbog neovlaštene potrošnje često se usprotive isključenju i verbalno i fizički nasrnu na naše zaposlene. Tada je potrebno i angažovanje pripadnika MUP-a da ne bi došlo do neželjenih posljedica. Bitno je i u najtežim situacijama zadržati smirenost, što često nije nimalo lako, ali je vrlo značajno, jer dovodi do pozitivnog ishoda i razrješenje situacije”, dodala je Vujošević.

Intenzivne kontrole mjernih mjesta korisnika biće nastavljene, a aktivnosti na smanjenju gubitaka na mreži biće prioritet u narednom periodu.

Daljinski monitoring mjernih mjesta

Kada korisnik podmiri obračun neovlašteno utrošene elekrične energije i dovede instalaciju i mjerno mjesto u ispravno stanje, CEDIS vrši ponovno priključenje uz uslov da korisnik ima snabdjevača sa kojim ima važeći ugovor. Iz ove kompanije napominju da se sačinjeni zapisnik o kontroli mjernog mjesta upućuje Sektoru za pravne poslove, radi preduzimanja odgovarajućih pravnih radnji.

Ono što je bitno naglasiti jeste da je kroz monitoring, koji omogućava sistem daljinske komunikacije sa novim brojilima, omogućen uvid u pokušaj nedozvoljenog djelovanja na mjernom mjestu.

U elektroenergetskom konzumu opština Nikšić i Plužine, nalazi se oko 34.000 korisnika, od čega je procenat ugrađenih novih AMM brojila oko 78 odsto.

Preuzmite ili ažurirajte aplikaciju portala Standard za mobilne uređaje na Android ili IOS platformi.

Ostavi komentar

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.