Standard.

subota decembar 07

CRNO NA BIJELO: Idete iz Crne Gore? Ovo su troškovi života u Njemačkoj

Objavljeno u: Ekonomija

by Samir

Njemačka je za državljane zemalja Zapadnog Balkana omiljena adresa za bolji život. Međutim, život u Njemačkoj i nije tako jeftin. Samo za stan mjesečno izdvajate trećinu svoje plate. Koliki su…

548 hits

subota decembar 07

Čanović: Od 51.000 podnijetih, obrađeno više od 33.000 zahtjeva za legalizaciju

Objavljeno u: Ekonomija

by Samir

U onim opštinama u kojima je i zvanično evidentiran najveći broj bespravnih objekata podnijet je najveći broj zahtjeva za legalizaciju, kaže za Vikend novine Marko Čanović iz Ministarstva održivog razvoja i turizma.

219 hits

petak decembar 06

Morsko dobro tužilo Carevića: Traže naknadu štete za korišćenje prostora na plaži Ploče

Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom pokrenulo je inicijativu da se brat aktulenog predsjednika opštine Budva, Marko Bato Carević, ispiše kao vlasnik objekta od 83 kvadrata na plaži Ploče, zvanično…

584 hits

petak decembar 06

Sve više turista stiže brodovima i avionima

Oni koji su tokom tri mjeseca ljetnje sezone koristili željeznički, pomorski i vazdušni saobraćaj širom Crne Gore, najvidljiviji su gosti ove godine. O tome najbolje svjedoče gužve na putevima, aerodromima…

462 hits

 
 
 
 
utorak, 10 septembar 2019 07:05

Crna Gora ostaje bez još jedne banke: Rok za ponude istekao, na pomolu novo spajanje?

Rok za dostavljanje ponuda za kupovinu Komercijalne banke, koja posluje i u Crnoj Gori istekao je. U igri je nekoliko kupaca, a ukoliko Slovenci odnesu pobjedu, na pomolu je još jedno spajanje banaka u Crnoj Gori.

Ko će biti novi vlasnik Komercijalne banke, te koja je sudbina njene produžnice u Crnoj Gori biće poznato u narednih nekoliko dana.

Četiri ponude su stigle, a za preuzimanje jedne od najvećih banaka u Srbiji do sada je interesovanje pokazalo šest potencijalnih kupaca, uključujući Raiffeisen banku, AIK banku srpskog biznismena Miodraga Kostića, NLB banku i američko-evropski konzorcijum, kojeg čine Ripplewood Advisors, Direktna Banka i grčka Eurobank, pisao je nedavno Rojters.

95AC6564 C05B 4F4B A717 59CD50D41F84 e1539604140387

Ipak, prema pisanju medija, najdalje sa ponudom mogla bi da ide NLB banka i ona predstavlja najozbiljnijijeg kandidata za kupovinu Komercijalne banke a.d. Beograd, u okviru koje posluje istoimena banka u Crnoj Gori. 

Iako zvanične potvrde iz Ljubljane nije bilo, indirektno su potvrdili ovu vijest. Oni su, prema informacijama Dela, kazali da je srpsko tržište kao najveće tržište u regionu i da je definitivno predmet fokusa NLB Grupe. 

Početna cijena za kupovinu banke je 252 miliona eura. 

Spajanje banaka

Ukoliko dođe do kupovine Komercijalne banke, NLB bi po sistemu CKB i Socete Generale Montenegro banke, mogla da zatraži spajanje ovih finasijskih institucija u jednu. 

Crna Gora bi tako za kratko vrijeme ostala bez četiri banke koje posluju na našem tržištu. Podsjećamo, IBM i Atlas banka, biznismena Duška Kneževića nalaze se u stečaju bez mogućnosti za oporavkom. Uz njih Societe banka definitivno je izašla sa crnogorsko tržišta i do potpunog spajanja sa CKB, koje se očekuje naredne godine, nosiće naziv Podgorička banka. Na kraju, ako se obistine prognoze i NLB kupi Komercijalnu banku i zatraži spajanje u Crnoj Gori, naše tržište bi ostalo bez još jedne banke. Tako bi se broj banaka sa 15 smanjio na svega 11.

Trenutno u Crnoj Gori posluje 15 banaka i to: 

 1. Crnogorska komercijalna banka (Vlasništvo OTP grupe)
 2. Hipotekarna banka
 3. Societe Generale banka Montenegro (prodata OTP grupi i očekuje se spajanje sa CKB bankom)
 4. Invest banka Montenegro (stečaj)
 5. Prva banka Crne Gore 
 6. ERSTE Bank 
 7. Atlas banka (stečaj)
 8. NLB Banka 
 9. Komercijalna banka (uskoro se očekuje prodaja matične banke)
 10. Addiko Bank 
 11. Universal Capital Bank 
 12. Lovćen banka 
 13. Zapad banka 
 14. ZIRAAT Bank Montenegro 
 15. NOVA BANKA

N.D.L.

Posljednji put izmijenjeno utorak, 10 septembar 2019 07:11

Ostavi komentar

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.