Standard.

nedjelja septembar 15

Preko milion eura na računu ima 71 osoba u Crnoj Gori

Depozit veći od milion eura na kraju avgusta ima 71 fizičko lice, kazali su Danu iz Centralne banke CBCG, pozivajući se na mjesečne izvještaje koje im banke dostavljaju.

304 hits

subota septembar 14

Agencija Standard & Poor’s potvrdila stabilan izgled za Crnu Goru

Agencija za kreditni rejting “Standard&Poors” objavila je novi Izvještaj za Crnu Goru kojim je potvrdila dosadašnji izgled naše zemlje, koji je označen kao ”stabilan”, uz zadržavanja ocjene B+ / B,…

371 hits

subota septembar 14

EPCG potpisuje ugovor sa austrijskom kompanijom o izgradnji vjetroelektrane Gvozd

Elektroprivreda će ubrzo sa austrijskom kompanijom Ivicom holding GmbH potpisati ugovor o zajedničkom razvoju projekta o izgradnji vjetroelektrane (VE) Gvozd, najavio je u intervjuu za Pobjedu izvršni rukovodilac Direkcije za…

379 hits

petak septembar 13

EPCG: Prosječan avgustovski račun 40 eura

Objavljeno u: Ekonomija

by Jovana

Prosječan avgustovski račun za električnu energiju za domaćinstva na nivou Crne Gore, ukoliko se izuzmu neočitana mjerna mjesta u objektima koji nijesu stalno nastanjeni, iznosi 40,28 eura, saopšteno je iz…

531 hits

 
 
 
 
utorak, 10 septembar 2019 07:05

Crna Gora ostaje bez još jedne banke: Rok za ponude istekao, na pomolu novo spajanje?

Rok za dostavljanje ponuda za kupovinu Komercijalne banke, koja posluje i u Crnoj Gori istekao je. U igri je nekoliko kupaca, a ukoliko Slovenci odnesu pobjedu, na pomolu je još jedno spajanje banaka u Crnoj Gori.

Ko će biti novi vlasnik Komercijalne banke, te koja je sudbina njene produžnice u Crnoj Gori biće poznato u narednih nekoliko dana.

Četiri ponude su stigle, a za preuzimanje jedne od najvećih banaka u Srbiji do sada je interesovanje pokazalo šest potencijalnih kupaca, uključujući Raiffeisen banku, AIK banku srpskog biznismena Miodraga Kostića, NLB banku i američko-evropski konzorcijum, kojeg čine Ripplewood Advisors, Direktna Banka i grčka Eurobank, pisao je nedavno Rojters.

95AC6564 C05B 4F4B A717 59CD50D41F84 e1539604140387

Ipak, prema pisanju medija, najdalje sa ponudom mogla bi da ide NLB banka i ona predstavlja najozbiljnijijeg kandidata za kupovinu Komercijalne banke a.d. Beograd, u okviru koje posluje istoimena banka u Crnoj Gori. 

Iako zvanične potvrde iz Ljubljane nije bilo, indirektno su potvrdili ovu vijest. Oni su, prema informacijama Dela, kazali da je srpsko tržište kao najveće tržište u regionu i da je definitivno predmet fokusa NLB Grupe. 

Početna cijena za kupovinu banke je 252 miliona eura. 

Spajanje banaka

Ukoliko dođe do kupovine Komercijalne banke, NLB bi po sistemu CKB i Socete Generale Montenegro banke, mogla da zatraži spajanje ovih finasijskih institucija u jednu. 

Crna Gora bi tako za kratko vrijeme ostala bez četiri banke koje posluju na našem tržištu. Podsjećamo, IBM i Atlas banka, biznismena Duška Kneževića nalaze se u stečaju bez mogućnosti za oporavkom. Uz njih Societe banka definitivno je izašla sa crnogorsko tržišta i do potpunog spajanja sa CKB, koje se očekuje naredne godine, nosiće naziv Podgorička banka. Na kraju, ako se obistine prognoze i NLB kupi Komercijalnu banku i zatraži spajanje u Crnoj Gori, naše tržište bi ostalo bez još jedne banke. Tako bi se broj banaka sa 15 smanjio na svega 11.

Trenutno u Crnoj Gori posluje 15 banaka i to: 

 1. Crnogorska komercijalna banka (Vlasništvo OTP grupe)
 2. Hipotekarna banka
 3. Societe Generale banka Montenegro (prodata OTP grupi i očekuje se spajanje sa CKB bankom)
 4. Invest banka Montenegro (stečaj)
 5. Prva banka Crne Gore 
 6. ERSTE Bank 
 7. Atlas banka (stečaj)
 8. NLB Banka 
 9. Komercijalna banka (uskoro se očekuje prodaja matične banke)
 10. Addiko Bank 
 11. Universal Capital Bank 
 12. Lovćen banka 
 13. Zapad banka 
 14. ZIRAAT Bank Montenegro 
 15. NOVA BANKA

N.D.L.

Posljednji put izmijenjeno utorak, 10 septembar 2019 07:11

Ostavi komentar

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.