Standard.

petak decembar 13

ANB za opremu izdvaja gotovo dva miliona eura

Objavljeno u: Ekonomija

by Samir

Za potrebe rada Agencije za nacionalnu bezbjednost za iduću godinu iz državne kase biće izdvojeno 8.728.434 eura, predviđeno je Prijedlogom budžeta, koji je nedavno usvojila Vlada.

54 hits

četvrtak decembar 12

BRAVO ZA VLADU! Umjesto novogodišnjeg koktela donIraće novac Dječijoj bolnici

Premijer Duško Marković odlučio je da ove godine ne bude novogodišnjeg koktela za funkcionere i goste kao što je to bila praksa ranijih godina. 

215 hits

četvrtak decembar 12

Banjević: Radićemo na optimizaciji radnika i usklađivanju zarada u Montenegro Airlines-u

Da će biti otpuštanja u Montenegro Airlinesu potvrdio je direktor te kompanije Živko Banjević. 

276 hits

četvrtak decembar 12

Nurković: Ne vidim razlog da SD ne podrži ulaganje u Montenegro Airlines iako su se protivili davanju Aerodroma u zakup

Notorna je laž i bolesna tendencija, neutemeljenih stručnjaka koji tvrde da će država platiti 32 miliona eura duga nacionalnog avio prevoznika prema Aerodromima i da će taj novac ostati koncesionaru,…

504 hits

 
 
 
 
×

Upozorenje

JUser: :_load: Nije moguće učitati korisnika sa ID: 548
srijeda, 04 decembar 2019 07:55

Pušenje će biti dozvoljeno u lokalima u kojima se ne služi hrana?

Promet u restoranima opao je za oko 20 odsto, a u kafićima je taj procenat znatno viši od kada je na snagu stupio Zakon o sprečavanju upotrebe duvanskih proizvoda, kazao je Pobjedi sekretar Udruženja ugostitelja Budve Nikola Buzdovan.

Tvrdi i da im je najavljeno kako će od 1. januara 2020. korišćenje duvanskih proizvoda biti dozvoljeno u lokalima u kojima se ne konzumira hrana, međutim iz Ministarstva zdravlja negiraju te najave, uz poruku da se zakon neće mijenjati, odnosno da neće izaći u susret takvim inicijativama.

Buzdovan ističe da je ovaj zakon nanio štetu ugostiteljima, ali da će ga svakako poštovati.

Promet

Utvrđeno je 106 nepravilnosti, izdato 119 prekršajnih naloga u iznosu od 30.490 eura, a podnijeto je i šest zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka

"Što se tiče budvanskih restoratera, bilježimo pad prometa od nekih 20 odsto, dok je u kafićima to dosta više. Ostaje nam da poštujemo taj zakon koji je evropski, a mi idemo ka Evropi. Ono što je nama najavljeno, doduše usmeno, da će kafićima koji nemaju hranu, od januara biti dozvoljeno konzumiranje duvanskih proizvoda", kazao je Buzdovan.

On naglašava da je pad prometa zabilježen i u drugim crnogorskim gradovima.

Iz Uprave za inspekcijske poslove Pobjedi je rečeno da Turistička inspekcija, kako je to propisano, kontroliše primjenu ovog i da je od polovine avgusta do 19. novembra bilo ukupno 2.263 kontrole.

"Utvrđeno je 106 nepravilnosti, izdato 119 prekršajnih naloga u iznosu od 30.490 eura, a podnijeto je i šest zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka. Utvrđene nepravilnosti su da je bilo dozvoljeno konzumiranje duvanskih proizvoda u radnom i javnom prostoru, da nije istaknuta oznaka o zabrani pušenja, te da prostorija za pušenje nije opremljena uređajima za ventilaciju", rečeno je iz inspekcije.

Ističu da dobijaju i prijave građana, što inspektorima pomaže.

"Sanitarni inspektori su uradili 381 inspekcijski pregled. U objektima u kojima se obavlja vaspitno-obrazovna djelatnost (škole, vrtići), trgovinska djelatnost, priređuju igre na sreću, kao i radnim prostorima u kojima poslove obavljaju državni organi, organi državne uprave, organi uprave, organi lokalne samouprave, organi lokalne uprave i službe, kao i druga pravna lica koja vrše javna ovlašćenja (sudovi, ministarstva, uprave, službe u opštinama, pravna lica koja vrše javna ovlašćenja)", saopšteno je Pobjedi.

Kontrole

Zbog nepoštovanja odredbi ovog zakona izdato je devet prekršajnih naloga u iznosu od 1.610 eura i to: jednom pravnom licu i jednom odgovornom licu javne ustanove, jednom preduzetniku i jednom odgovornom licu i za dva fizička lica u organu lokalne samouprave, jednom odgovornom licu u organu uprave, jednom pravnom licu i jednom odgovornom licu poslovnog subjekta - rekli su iz inspekcije.

Zdravstveni inspektori uradili su 126 inspekcijskih pregleda u zdravstvenim objektima, javnim i privatnim.

"Klinički centar, instituti, bolnice sa pripadajućim odjeljenjima, zavodi, poliklinike, domovi zdravlja sa pripadajućim ambulantama, opšte i specijalističke ambulante, laboratorije, objekti za promet ljekova i medicinskih sredstava u javnom i privatnom sektoru. Zbog nepoštovanja odredbi navedenog zakona u javnim ustanovama u kojima se obavlja zdravstvena djelatnost izdato je šest prekršajnih naloga u iznosu od 1.800 eura (pravnim i odgovornim licima zdravstvenih ustanova - Podgorica i Nikšić)", kazali su iz Uprave za inspekcijske poslove.

Ostavi komentar

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.