Standard.

četvrtak jun 20

Kotorski Osnovni sud ostaje i dalje mjesto pravde za Budvane

Objavljeno u: Gradovi

by Jovana

Ministarstvo pravde je uvažilo primjedbe građana, lokalne samouprave i pravosuđa da stanovnici Budve pravdu ne traže pred cetinsjkim sudom već, kao i do sada, pred sudom u Kotoru, prenosi Skala…

3 hits

srijeda jun 19

Bolji uslovi za pacijente i osoblje Doma zdravlja Berane

Objavljeno u: Gradovi

by Jovana

Rekonstrukcija beranskog Doma zdravlja, u okviru druge faze Projekta energetske efikasnosti, doprinijeće boljim i komfornijim uslovima za pacijente i osoblje te ustanove, što je još jedan dokaz da je briga…

22 hits

srijeda jun 19

Predaja dokumentacije za srednju školu u Golubovcima u OŠ “Milan Vukotić”

Objavljeno u: Gradovi

by Jovana

Prjava na konkurs za upis učenika u prvi razred Srednje mješovite škole u Golubovcima za školsku 2019/20 godinu podnosi se, kao i u ostalim ustanovama, od 17. do 21. juna,…

22 hits

srijeda jun 19

Vuković u Zeti: Počinje gradnja vodovoda u Berislavcima, završeni srednja stručna škola i dnevni centar

Objavljeno u: Gradovi

by Jovana

Gradonačelnik Podgorice Ivan Vuković zajedno sa predsjednicom Opštine Golubovci Tanjom Stajović obišao niz kapitalnih projekata na teritoriji Golubovaca. Zavšrena zgrada srednje stručne škole je još jedno završeno krupno obećanje za stanovnike…

63 hits

 
 
 
 
nedjelja, 24 mart 2019 17:00

Protest u nikšićkoj Župi: Blokiraćemo saobraćaj ako odgovor ne stigne do 7. aprila

Mještani nikšićke Župe zatražili su od državnih institucija da im ispune zahtjeve koji se odnose na poboljšanje uništene infrastrukture ili će, kako su kazali, 7. aprila blokirati teretni saobraćaj na glavnoj saobraćajnici u kraju.

Protest u nikšićkoj Župi: Blokiraćemo saobraćaj ako odgovor ne stigne do 7. aprila FOTO: Onogošt

Predsjednik Savjeta MZ Dragoljub Radulović kazao je da je rok za odgovor 7. april.

“Prvi zahtjev je da se sva koncesiona sredstva opredijele za potrebe Mjesne zajednice Župa Nikšićka. Sredstva uplaćivati na poseban račun uz kontrolu Vlade Crne Gore i Mjesne zajednice Župa i usmjeriti ih za projekte koje kandiduje Mjesna zajednica Župa Nikšićka. Ovaj zahtjev proizlazi iz sljedećeg: samo za zadnje tri godine u budžet Vlade Crne Gore uplaćeno je 2.412.000 eura. Od toga je Opština Nikšić dobila 1.712.000 eura, a šta smo dobili mi?”, pitao je Radulović.

On je tražio i da se odmah raspiše tender za prvu dionica puta od 6 km i 69 metara na relaciji Rubeža – brana na Liverovićkom jezeru. Kako je kazao, Opština Nikšić obezbijedila je obećana, a na Vladi Crne Gore i na ostalim subjektima je da obezbijede sva preostala sredstva jer radovi se moraju odvijati u kontinuitetu.

“Da se odmah krene u izradu projekta preostale dionice glavne saobraćajnice do sela Morakovo, u kojem je bila projektovana i pješačka staza od kuće Ivanovića do Kamenog krsta. Rok za izradu projekta je oktobar 2019. godine kako bi se kroz budžet državnih institucija za 2020. godinu već predvidjela sredstva za njegovu realizaciju. I tu imamo mjeru, pošto je dužina ovaj dionice 14 km, dogovorom riješiti dinamiku i realizaciju ovog zahtjeva”, jasan je on.

Naredni zahtjev je da se obezbijede sredstva kako bi se konačno riješilo uredno vodosnabdijevanje za sva župska domaćinstva, posebno imajući u vidu Gornja Kuta, sela Zagrad i Oblatno koja su, kako je istakao Radulović, usled eksploatacije rude ostala bez svojih izvorišta.

Župljani traže i da se odmah pokrenu aktivnosti i obezbijedi projekat za skromnu sportsku salu za potrebe Osnovne škole “Dušan Bojović” i mještana, a mjesna zajednica se, prema njegovim riječima, obavezuje da aktivno učestvuje u ovim aktivnostima.

“Da se u toku ove godine preduzmu radnje kako bi se obezbijedio travnati fudbalski teren za djecu koja treniraju u mjesnom klubu, a isto tako da se konačno završi započeti sportski teren u selu Zagrad. Da se nastavi postavljanje rasvjete za sela Bjeloševina i Morakovo kao i da se realizuje obećanje za postavljanje iste u Starom Selu. Da se nastavi realizacija svih potpisanih dogovora sa Opštinim Nikšić i za sve ove postavljene zahtjeve da garant bude Vlada Crne Gore”, dodao je on.

U slučaju neispunjavanja ovih zahtjeva, kako je kazao, blokiraće kompletan teretni saobraćaj koji ide glavnom župskom saobraćajnicom.

Radulović je podsjetio da su kroz mnoge istorijske događaje Župljani čuvali svoje ognjište i mjesto, gledajući da mu udahnu neki bolji život, ali da im se tako dobro danas ne vraća.

On je od vlasnika firme “Uniprom metali” Veselina Pejovića tražio da odgovori gdje su “milioni koje je odvezao iz Župe” kao i na to ko je uništio put u toj MZ.

“Treba da strepimo za naše živote, za našu djecu što svaki dan putuju ovakvim putem kakvim putuju. I kažete dobar nam je put, e tako vama bilo dobro. Nema više svega onoga što ste do sada radili od Župe, 7. april je rok za zahtjeve koje mi danas iznosimo, da sjednete sa Župljanima i kažete hoćete li ili nećete da ulažete u Župu”, poručio je on.

Uniprom: Za tri godine uloženo 830.000 eura

Ovim povodom oglasili su se i iz firme “Uniprom metali”.

“Prije svega, podsjetićemo da smo do danas uložili otprilike 830.000 eura u okviru raznih društveno-odgovornih akcija, sponzorstava i donacija. U protekle tri godine, Uniprom je izvezao rudu u sledećim vrijednostima i to 2016. godine – 15.519.130 eura, 2017. godine – 33.476.00 eura, 2018. godine – 15.190.526 eura. Od izuzetne važnosti je da napomenemo da su troškovi koji se finansiraju iz pomenutih cifri sledeći: Podizvođači za eskploataciju rude, Transport rude do Nikšića(Gračanica) centralno skladište, otprema rude sa centralnog skladišta do Luke Bar, troškovi za Montecargo Nikšić-Bar, Istovar u Luci bar, utovar rude u brod Luke bar, ispitivanje kvaliteta boksita firmi SGS i špediterski troškovi, koncesiona naknada državi od čega 70 odsto ide Opštini Nikšić, a 30 odsto budžetu države, porez na dobit, porez na nepokretnosti Opštini Nikšić. Naravno, ovi podaci su dostupni i građanima na sajtu Poreske uprave", kažu iz te firme.

Do sada su investirali u Boksite oko 30 miliona eura, zaključili su oni.

 

Izvor: Onogošt.me

Preuzmite ili ažurirajte aplikaciju portala Standard za mobilne uređaje na Android ili IOS platformi.

Posljednji put izmijenjeno nedjelja, 24 mart 2019 17:48

Ostavi komentar

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.