Standard.

ponedjeljak oktobar 14

Tivat: U more ulivaju blato i mulj, prijava protiv turske firme

Objavljeno u: Gradovi

by Jovana

More u naselju Donja Lastva u Tivtu ponovno jutros je bilo prekriveno velikim mrljama od ogromnih količina vode pomiješane sa zemljom i blatom, a koja se u more uliva kroz…

39 hits

ponedjeljak oktobar 14

Završeno uređenje parking prostora pored groblja Čepurci

Pejzažno uređenje parking prostora pored gradskog groblja Čepurci završeno je danas, saopšteno je na Fejsbuk stranici preduzeća Zelenilo.

76 hits

ponedjeljak oktobar 14

Gimnazija „Slobodan Škerović“ predstavljena kao dio turističke ponude Glavnog grada

Objavljeno u: Gradovi

by Jovana

Podgorička Gimnazija kao jedan od simbola kulture i duhovnosti ovog grada zaslužuje svoje mjesto na turističkoj mapi, a u prilog tome govori i sve veće interesovanje turista za ovaj lokalitet,…

63 hits

nedjelja oktobar 13

Protest mještana: Farmu svinja izmjestiti iz Spuža

Objavljeno u: Gradovi

by Jovana

Mještani naselja u Spužu su, sa današnjeg protesta, zatražili da se farma svinja iseli iz tog mjesta na drugu lokaciju, gdje će biti sprovedene sve mjere za zaštitu životne sredine. 

479 hits

 
 
 
 
srijeda, 09 oktobar 2019 09:59

Tri mjeseca prije kraja godine isporučeno 365.000 m3 više vode od ugovorene količine

Tri mjeseca prije kraja godine isporučeno 365.000 m3 više vode od ugovorene količine FOTO: Primorske novine

Javno preduzeće Regionalni vodovod Crnogorsko primorje je i tokom upravo završene ljetnje turističke sezone 2019. godine, uprkos vanrednim uslovima poslovanja, uspio da, bez prekida i u zahtijevanim količinama, isporuči opštinama na primorju potrebne količine vode.

Zaključno sa 30. septembrom 2019. godine, isporučeno je 7.529.549 m3 vode, to jest tri mjeseca prije kraja godine isporučeno je ukupno 365.000 m3 više od ugovorene količine za cijelu 2019. godinu, pri čemu se poslednjih dana isporučuje čak 200 % više vode od ugovorima definisane količine za sve vodovode.

Iako se značajno kasnilo sa planiranim aktivnostima na pripremi regionalnog vodovodnog sistema za rad u ljetnjoj turističkoj sezoni uslijed 268 dana duge blokade transakcionih računa preduzeća, dodatnim i vanredno predanim angažmanom svih zaposlenih u Regionalnom vodovodu, kao i zahvaljujući podršci poslovnih partnera, sistem je u rekordnom roku doveden u pogosku spremnost koja je garantovala pouzdan rad u periodu kada iskorišćenost trenutnih kapaciteta sistema dostiže i do 75 % , a što sa druge strane svjedoči da je iza nas još jedna, po posjećenosti, izuzetno uspješna ljetnja turistička sezona na Crnogorkom primorju.

Imajući u vidu značaj regionalnog vodovodnog sistema po uredno vodosnabdijevanje, ali i po stvaranje infrastrukturnih pretpostavki za dalji razvoj trističkog proizvoda na Crnogorskom primorju, Regionalni vodovod je pokrenuo značajne razvojne aktivnosti tokom 2019. godine, u prvom redu na povećanju kapaciteta sistema kojim se snabdijevaju opštine Kotor, Tivat i Herceg Novi, gdje je zabilježen neočekivan rast potrošnje vode uslijed značajnih investicija u turističkom sektoru. U tu svrhu je u saradnji sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD) raspisan međunarodni tender za izgradnju cjevovoda za priključenje opštine Herceg Novi na regionalni vodovodni sistem, procijenjene vrijednosti 1,5 miliona eura, bez PDV-a.

Takođe, u saradnji sa Upravom za saobraćaj, privode se kraju aktivnosti na pripremi tendera za izgradnju još jednog cjevovoda regionalnog vodovodnog sistema na dionici Budva -Tivat, koji će se u najvećem dijelu graditi u sklopu radova na izgradnji bulevara Jaz – Tivat. Procijenjena vrijednost izgradnje predmetnog cjevovoda iznosi 10 miliona eura bez PDV-a i finansiraće se putem povoljnog kreditnog aranžmana kod EBRD. Predmetni aranžman sa EBRD će, u saradnji sa Opštinom Bar i Vladom Crne Gore, biti iskorišćen i za sprovođenje aktivnosti za projektovanje i izgradnju vodovodne i kanalizacione infrastrukture u naselju Dobra voda, čime će se započeti sa konkretnim koracima ka rješavanju višedecenijskih problema na ovom bezvodnom području koje ima izuzetan turistički potencijal.

U saradnji sa resornim ministartvima i Vladinom kancelarijom za evropske integracije, dobijen je grant od oko 1,1 milion eura za razvojne aktivnosti predviđene projektom prekogranične saradnje IPA INTERREG CBC Italija-Albanija-Crna Gora. Navedenim programom je planirana nabavka mjerne i regulacione opreme i opreme za detekciju gubitaka, ali i značajne aktivnosti na zaštiti izvorišta Bolje Sestre, jedinog regionalnog izvorišta u Crnoj Gori, koje se od 2017. godine nalazi na Mapi UNESCO-a, kao jedno od 150 najznačajnijih karstnih izvorišta na svijetiu. U tom smislu će se sprovesti aktivnosti na utvrđivanju 3. zone zaštite izvorišta, povećanju kapaciteta izvorišta i kontroli kvaliteta podzemnih voda u 2. zoni zaštite izvorišta.

Ostavi komentar

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.