Standard.

petak april 19

Sumnja se da je na "Jadranu" nađena droga: Provjeravaju brod i more oko njega, odgođeno krstarenje studenata

Službenici Odjeljenja bezbjednosti Tivat i vojne policije asistiraju državnom tužiocu u istrazi oko materije na Školskom brodu Jadran za koju se sumnja da je droga.

33 hits

petak april 19

Sporazumno priznanje: Jelovac i Leković šest mjeseci u zatvoru zbog narkotika i oružja

Momir Jelovac i Vesko Leković sporazumno su pristali da odleže po šest mjeseci zatvora zbog nedozvoljenog držanja oružja i šverca narkotika.

17 hits

petak april 19

Kotoranin prijetio policiji: Pobiću vas noćas, mrtvi ćete biti kunem vam se

Apelacioni sud odbio je žalbu na produženje pritvora Kotoraninu Marku Radoviću, kojeg terete da je u decembru prošle godine u Herecg Novom napao policijske službenike koji su pokušali da ga legitimišu…

19 hits

petak april 19

Osumnjičeni za pljačku sina Filipa Vujanovića sproveden u ZIKS

Sudija za istragu odredio je pritvor do 30 dana Mirku Paoviću (40) iz Podgorice, koji se sumnjiči da je počinio tri razbojništva u kojima je uz prijetnju pištoljem ukrao veći…

46 hits

 
 
 
 
ponedjeljak, 25 mart 2019 10:00

SDT pokrenuo izviđaj u predmetu "Avala": Službenici opštine prikrili milionski dug Lazurenkovoj kompaniji?

Specijalno državno tužilaštvo (SDT) naložilo je sudskom vještaku građevinske struke da sprovede vještačenje u predmetu u kojem su predstavnici kompanije Beppler & Jacobson Montenegro (BMJ) osumnjičeni da su oštetili kasu Opštine Budva za 2,7 miliona eura, piše Dan.

SDT ispituje ulogu u tom poslu i najmanje tri službenika Opštine Budva za koje se sumnja da su prikrili milionski dug za komunalije hotela „Avala”, te privatne kompanije iza koje stoji ruski biznismen Igor Lazurenko. Prema nezvaničnim podacima Dana, Specijalni policijski tim ranije je zatražio od doskorašnjeg predsjednika opštine Budva Dragana Krapovića da im dostavi imena opštinskih službenika koji su od 2010. do 2015. godine obavljali poslove obračuna i naplate komunalija.

Dug za komunalije hotela „Avala” nakon 2014. godine premašio je nekoliko miliona eura. Uprkos obećanjima da će biti plaćen, to nije učinjeno. Opština Budva je krajem 2014. godine blokira račun kompanije Beppler & Jacobson Montenegro i uspjela da prinudnim putem naplati oko 1,8 miliona eura duga.

Ipak, početkom 2015. račun firme je deblokiran, pod uslovom da dug od oko četiri miliona eura plati na rate. Međutim, Lazurenkova firma nakon toga nije uplaćivala dogovorene rate. Umjesto da opet blokiraju račun „Beppler & Jacobson Montenegro”, nadležni u Opštini Budva donijeli su odluku da toj kompaniji smanje dug za komunalije, po osnovu koji je i danas nepoznat.

Standard je prošle godine objavio da su finansijski direktor kompanije “Beplpler & Jakobson“ Mikhail Peskov i njegov saradnik Viktor Golikov, iako su pravosnažno osuđivani u krivičnim postupcima, bez problema radili u Crnoj Gori.

Državni organi su im, i pored toga što su osuđivani za krivična djela, izdali dozvolu za privremeni boravak i rad, potvrđeno je tada Standardu iz nadležnih institucija.

Portal „Standard” objavio je u decembru prošle godine da je SDT obnovilo izviđaj zbog sumnjive privatizacije hotela „Avala” i „Bjanka”, kojima gazduje „Beppler & Jacobson Montenegro”. Tužilac Stojanka Radović saslušala je svjedoke u okviru istrage o privatizaciji ta dva hotela, pri čemu je, kako se sumnja, oprano skoro 70 miliona eura. Direktori sumnjive kompanije  Peskov i  Golikov u decembru prošle godine su napustili Crnu Goru. Njihov advokat Miloš Vuksanović rekao je krajem decembra prošle godine za „Standard” da ne zna da li su njegovi klijenti dobili pozive za svjedočenje.

Sumnjiva privatizacija „Avale” i „Bjanke” izašla je na vidjelo kada je došlo do sukoba između bivših suvlasnika kompanije Beppler & Jacobson Zorana Ćoća Bećirovića i Igora Lazurenka, koji je arbitražom pred sudom u Londonu riješen u korist crnogorskog biznismena.

Preuzmite ili ažurirajte aplikaciju portala Standard za mobilne uređaje na Android ili IOS platformi.

Posljednji put izmijenjeno ponedjeljak, 25 mart 2019 10:51

Ostavi komentar

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.