Standard.

srijeda jun 19

Pranje novca: Odgođeno suđenje Medojeviću, naredno 17. jula

Objavljeno u: Hronika

by Jovana

Nastavak suđenja navodnoj dvanaestočlanoj kriminalnoj grupi za pranje novca, a na čijem je čelu prema optužnici jedan od lidera DF-a Nebojša Medojević, odgođeno je danas u Višem sudu u Podgorici,…

30 hits

srijeda jun 19

Cicmil pregovara o sporazumnom priznanju krivice

Suđenje sedmočlanoj grupi koja se tereti za planiranje likvidacije Jovana Đurovića i boksera Nikole Sjekloće juče je odgođeno za 16. jul.

32 hits

srijeda jun 19

Tijelo muškarca pronađeno kod Ulcinja

Tijelo muškarca, čiji identitet nije utvrđen, pronađeno je juče ujutro u moru na skeli rta Đerane u Ulcinju.

221 hits

utorak jun 18

Saobraćajna nesreća u Zeti: Poginula jedna osoba

U saobraćajnoj nezgodi koja se dogodila u naselju Bijelo Polje u Zeti, poginula je jedna osoba, saznaje Standard.

1033 hits

 
 
 
 
ponedjeljak, 25 mart 2019 10:00

SDT pokrenuo izviđaj u predmetu "Avala": Službenici opštine prikrili milionski dug Lazurenkovoj kompaniji?

Specijalno državno tužilaštvo (SDT) naložilo je sudskom vještaku građevinske struke da sprovede vještačenje u predmetu u kojem su predstavnici kompanije Beppler & Jacobson Montenegro (BMJ) osumnjičeni da su oštetili kasu Opštine Budva za 2,7 miliona eura, piše Dan.

SDT ispituje ulogu u tom poslu i najmanje tri službenika Opštine Budva za koje se sumnja da su prikrili milionski dug za komunalije hotela „Avala”, te privatne kompanije iza koje stoji ruski biznismen Igor Lazurenko. Prema nezvaničnim podacima Dana, Specijalni policijski tim ranije je zatražio od doskorašnjeg predsjednika opštine Budva Dragana Krapovića da im dostavi imena opštinskih službenika koji su od 2010. do 2015. godine obavljali poslove obračuna i naplate komunalija.

Dug za komunalije hotela „Avala” nakon 2014. godine premašio je nekoliko miliona eura. Uprkos obećanjima da će biti plaćen, to nije učinjeno. Opština Budva je krajem 2014. godine blokira račun kompanije Beppler & Jacobson Montenegro i uspjela da prinudnim putem naplati oko 1,8 miliona eura duga.

Ipak, početkom 2015. račun firme je deblokiran, pod uslovom da dug od oko četiri miliona eura plati na rate. Međutim, Lazurenkova firma nakon toga nije uplaćivala dogovorene rate. Umjesto da opet blokiraju račun „Beppler & Jacobson Montenegro”, nadležni u Opštini Budva donijeli su odluku da toj kompaniji smanje dug za komunalije, po osnovu koji je i danas nepoznat.

Standard je prošle godine objavio da su finansijski direktor kompanije “Beplpler & Jakobson“ Mikhail Peskov i njegov saradnik Viktor Golikov, iako su pravosnažno osuđivani u krivičnim postupcima, bez problema radili u Crnoj Gori.

Državni organi su im, i pored toga što su osuđivani za krivična djela, izdali dozvolu za privremeni boravak i rad, potvrđeno je tada Standardu iz nadležnih institucija.

Portal „Standard” objavio je u decembru prošle godine da je SDT obnovilo izviđaj zbog sumnjive privatizacije hotela „Avala” i „Bjanka”, kojima gazduje „Beppler & Jacobson Montenegro”. Tužilac Stojanka Radović saslušala je svjedoke u okviru istrage o privatizaciji ta dva hotela, pri čemu je, kako se sumnja, oprano skoro 70 miliona eura. Direktori sumnjive kompanije  Peskov i  Golikov u decembru prošle godine su napustili Crnu Goru. Njihov advokat Miloš Vuksanović rekao je krajem decembra prošle godine za „Standard” da ne zna da li su njegovi klijenti dobili pozive za svjedočenje.

Sumnjiva privatizacija „Avale” i „Bjanke” izašla je na vidjelo kada je došlo do sukoba između bivših suvlasnika kompanije Beppler & Jacobson Zorana Ćoća Bećirovića i Igora Lazurenka, koji je arbitražom pred sudom u Londonu riješen u korist crnogorskog biznismena.

Preuzmite ili ažurirajte aplikaciju portala Standard za mobilne uređaje na Android ili IOS platformi.

Posljednji put izmijenjeno ponedjeljak, 25 mart 2019 10:51

Ostavi komentar

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.