Standard.

četvrtak februar 21

Marković i Han otvorili Ministarski sastanak: U CG gradiće se jedna od najvećih solarnih elektrana u Evropi

Predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković poručio je danas u Podgorici, otvarajući Ministarski sastanak o prelasku država Zapadnog Balkana na čistu energiju, da naša energetika u potpunosti dijeli osnovne karakteristike…

33 hits

četvrtak februar 21

Škrijelj: Plasirajući neistene Demokrate dobijaju sitne političke poene

Sa indignacijom odbacujemo tvrdnje Momčila Zekovića, odbornika Demokratske Crne Gore u Skupštini opštine Bar, kao paušalne i kao želju da, plasirajući neistine, dobijaju sitne političke poene,saopštio je kandidat za odbornika…

12 hits

četvrtak februar 21

Poslanici raspravljaju o aferi "Koverta", Knežević: Ko bude rekao da je DF uzeo 15 miliona, dobiće šaku u nos

Objavljeno u: Politika

by Jovana

Vanredna sjednica Skupštine Crne Gore, na kojoj se raspravlja o prijedlogu zaključaka povodom afere Koverta održava se danas. Prvu vanrednu sjednicu u ovoj godini zakazao je predsjednik parlamenta, Ivan Brajović,…

39 hits

četvrtak februar 21

VIDEO: Aktivisti GP URA prosuli smeće ispred redakcije Dnevnih novina

Objavljeno u: Politika

by Jovana

Aktivisti GP URA prosuli su veću količnu smeća ispred redakcije Dnevnih novina, izrevoltirani tekstom koji je jutros izašao u tom listu, a kojem se optužuje Jovan Gajević, jedan od organizatora…

56 hits

 
 
 
 
četvrtak, 12 jul 2018 20:38

Đukanović: Obnovom državnosti Crne Gore ispravili smo tuđe i svoje greške

Predsjednik Crne Gore, Milo Đukanović,na prijemu povodom Dana državnosti, koji je održan na Cetinju u Plavom dvorcu, kazao je da Crna Gora 13. jul obilježava s ponosom i velikom nadom u doglednu bolju evropsku budućnost.

"Igrom istorijske sudbine, to je datum koji je do vječnosti uzdigao crnogorsko državno i nacionalno ime. Ovo je godina u kojoj je naš državni praznik u znaku velikih jubileja. Navršava se 140 godina od 13. jula 1878. kada je na Berlinskom kongresu potvrđena nezavisnost Crne Gore i priznat njen međunarodno-pravni subjektivitet. Opštenarodni ustanak 13. jula 1941. godine trasirao je pravac modernog razvoja Crne Gore, i porobljenoj Evropi ulio nadu u mogućnost pobjede nad fašizmom", podsjetio je Đukanović.

Kako dodaje, navršava se i vijek od nelegalnih i nelegitimnih odluka Podgoričke skupštine 1918., kojima je, kako kaže, Crna Gora kao zemlja saveznica u Velikom ratu izbrisana sa mape svijeta. 

"Osjećaj te duboke istorijske nepravde, koju je podržala tadašnja međunarodna zajednica, bio je dodatni motiv crnogorskom narodu za podizanje antifašističkog ustanka po masovnosti jedinstvenog u Evropi", rekao je Đukanović.

36975127 10216602342399984 240729712895197184 n

Prema njegovim riječima, istorija se postarala da današnje generacije 21. maja 2006. godine obnovom državnosti Crne Gore, mirnim putem na demokratskom referendumu, isprave i sopstvene i tuđe greške. 

"Mi slavimo svoje istorijske podvige i poštujemo slobodarsku tradiciju. Ali vodimo državnu politiku u duhu savremenog doba, okrenutu budućnosti. Nekada ratnička zemlja, 90-tih je bila jedina republika koja je tokom raspada Jugoslavije sačuvala mir, učvrstila stabilnost i multietnički sklad. Država koja je nakon 11 godina od sticanja nezavisnosti postala punopravna članica NATO, zemlja predvodnica u pregovaračkom procesu za članstvo u EU. Važan faktor regionalne stabilnosti, bez otvorenih pitanja sa susjedima", ističe Đukanović.

36975688 10216602341279956 5877232848414441472 n

Predsjednik je podsjetio da su na nedavnim predsjedničkim i lokalnim izborima građani Crne Gore još jednom su ubjedljivo podržali evroatlantski kurs i njenu evropsku perspektivu.

"Ti rezultati su nagovijestili da naša zemlja ulazi u mirnije političke vode, što stvara uslove za veću fokusiranost Vlade i svih državnih institucija i društvenih subjekata na dinamiziranje ekonomskog i demokratskog razvoja, na jačanje institucija i izgradnju društva vladavine prava. To je najbolji okvir za neophodne reforme i dostizanje evropskog kvaliteta života za naše građane, što je osnovni smisao našeg ukupnog političkog djelovanja", dodaje on.

Đukanović je istakao da je Crna Gora nepovratno na putu evropske integracije.

"Mi vjerujemo u ideju ujedinjene Evrope i u snagu Evropske unije da nađe odgovore na savremene izazove. Vjerujemo da je politika proširenja na Zapadni Balkan važan dio vizije evropske budućnosti. Epoha mira koju su evropskim narodima obezbijedili najveći politički i intelektualni umovi dvadesetog vijeka mora biti nastavljena i u promijenjenom međunarodnom kontekstu, u vremenu burnih tehnoloških, političkih i kulturoloških promjena", rekao je predsjednik.

36956185 10216602341479961 2838961824899006464 n

Đukanović je podsjetio na riječi jednog od "tvoraca nove Evrope Vaclava Havela koji je 90-tih upozoravao da ne mogu mir, stabilnost i blagostanje cvasti u jednom dijelu Evrope, ne vodeći računa šta se dešava u njenom drugom kraju".

"Evropa mora da zna, ako sebi želi dobro, da Balkan ne smije ostati van Evrope. Mi kao Evropljani želimo da budemo dio rješenja, a ne vječito predvorje evropske civilizacije, ili eksperimentalna politička radionica njene birokratije. Hoćemo da kroz partnerski odnos uzajamnog uvažavanja usvajamo evropske standarde koji će nas učiniti dijelom savremene evropske civilizacije Današnje generacije u Crnoj Gori, i pokoljenja koja dolaze, za svoj evropski slobodarski duh imaju snažno uporište i inspiraciju u prelomnim istorijskim opštenarodnim uzletima kao što je bio naš ustanak protiv fašizma 13. jula 1941.  Nek' je vječna Crna Gora", kazao je Đukanović.

 

Preuzmite ili ažurirajte aplikaciju portala Standard za mobilne uređaje na Android ili IOS platformi.

Posljednji put izmijenjeno četvrtak, 12 jul 2018 22:24

Ostavi komentar

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.