Standard.

srijeda jun 19

Janjić: Amfilohijeva ambicija je da gospodari Crnom Gorom

Predsjednik Upravnog odbora Foruma za etničke odnose Dušan Janjić ističe da se Srbija previše miješa u unutrašnje stvari Crne Gore i da je odnos Podgorice i Mitropolije crnogorsko-primorske unutrašnja stvar Crne Gore.

135 hits

srijeda jun 19

DPS Budva: Izborna konferencija 30. juna

Opštinski odbor Demokratske partije socijalista, sinoć je u Budvi jednoglasno izabrao kandidate za novi Opštinski odbor, čiji će mandat biti potvrđen na redovnoj izbornoj konferenciji, zakazanoj za 30. jun.

35 hits

srijeda jun 19

Abazović: Dajmo dodatni impuls dijalogu, mijenjajmo političku kulturu

Dijalog je nešto sto je u ovom trenutku nasušno potrebno Crnoj Gori a ideja dijaloga u biti je svakog demokratskog društva i svi društveni čionioci treba da se uključe u…

54 hits

srijeda jun 19

Radonjić: Radim po zakonu, nijesam neprijatelj DF-a

Agencija za sprečavanje korupcije radila je u prošloj godini punim kapacitetom i dokazala daje nezavisna, nepristrasna i da nema nedodirljivih, poručeno je iz DPS-a tokom jučerašnje skupštinske rasprave o Izvještaju…

30 hits

 
 
 
 
nedjelja, 24 mart 2019 17:15

Oglasili se iz NATO-a: Primjena sile u SR Jugoslaviji bila je neophodna i legitimna

NATO, i poslije 20 godina, smatra da je primjena sile u SR Jugoslaviji (SRJ) bez odobrenja Vijeća sigurnosti UN-a bila neophodna i legitimna i da je bombardovanje postiglo svoj cilj, saopštila je pres-služba Alijanse za "Sputnjik", prenosi Avaz.

Sagovornik "Sputnjika" je izjavio da je NATO započeo operaciju u martu 1999. "sa ciljem da se zaustavi humanitarna katastrofa koja se tada odvijala na Kosovu".

"Ova odluka je bila donesena nakon više od godinu borbi na Kosovu i neuspjeha međunarodnih diplomatskih napora za rješavanje konflikta. Operacija NATO-a je uslijedila nakon više od godinu intenzivnih napora UN-a i kontaktne grupe, čiji član je bila i Rusija, za postizanje mirovnog rješenja", rekao je činovnik NATO-a.

Prema njegovim riječima, Vijeće sigurnosti UN-a je "više puta karakterisirao kršenje ljudskih prava na Kosovu i porast broja izbjeglica, prognanih iz svojih domova, kao prijetnju međunarodnom miru i sigurnosti".

Prema podacima Alijanse, do kraja 1998. godine više od 300.000 ljudi s Kosova napustilo je svoje kuće.

"Sporazumi o prekidu vatre su kršeni, dok su pregovori zašli u ćorsokak. Uzimajući u obzir porast krize, primjena sile NATO-a je bilo potrebna i legitimna", naveo je sagovornik iz NATO-a.

U Alijansi smatraju da je cilj operacije bio da se "stavi tačka na sve ratne akcije i represije protiv civila na Kosovu, da se osigura povratak izbjeglica i dozvoli pristup humanitarnim organizacijama".

"Vazdušna kampanja je postigla cilj. U junu 1999. godine SR Jugoslavija je pristala povući svoje snage s Kosova. Nasilje je prekinuto i izbjeglice su se mogle vratiti kući", izjavio je činovnik Alijanse.

On je dodao da je međunarodni kontingent KFOR-a kasnije "pomogao u osiguravanju bezbjednosti na Kosovu i u regionu u cjelini", prenosi Avaz.

Preuzmite ili ažurirajte aplikaciju portala Standard za mobilne uređaje na Android ili IOS platformi.

Ostavi komentar

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.