Standard.

petak april 19

Crnogorska: Protestima osnažujemo građansko dostojanstvo

Predsjednik podgoričkog odbora Crnogorske Predrag Kalezić pozvao je jutros svoje sugrađane da se pridruže građanskom protestu koji u subotu, 20. aprila u Podgorici organizuje pokret Odupri se.

6 hits

petak april 19

DF: Katnić i Stanković da se odrede prema optužbama Kneževića

Demokratski front pozvao je Vhovnog državnog tužioca Ivicu Stankovića i Specijalnnog državnog tužioca Milivoja Katnića da se jasno odrede prema optužbama koje sinoć iznio na njihov račun odbjegli biznismen i…

9 hits

petak april 19

Divanović: Jedinstvo opozicije u nekoliko kolona

Istureni prvaci političkog pokreta "Odupri se" bili su spremni da otputuju na sastanak u Brisel prošle sedmice, odabrali su delegaciju, spakovali se, ali famoznog sastanka još nema. Da li ih…

9 hits

četvrtak april 18

Administrativni odbor odlučio: Novčano će biti kažnjeni Medojević, Knežević, Radulović...

Administrativni odbor Skupštine Crne Gore, donio je odluku da novčano kazni poslanike Demokratskog fronta Nebojšu Medojevića, Janka Vučinića, Milana Kneževića, Jovana Vučurovića i Branka Radulovića, kao i poslanika Liberalne partije Andriju Popovića…

38 hits

 
 
 
 
nedjelja, 24 mart 2019 17:15

Oglasili se iz NATO-a: Primjena sile u SR Jugoslaviji bila je neophodna i legitimna

NATO, i poslije 20 godina, smatra da je primjena sile u SR Jugoslaviji (SRJ) bez odobrenja Vijeća sigurnosti UN-a bila neophodna i legitimna i da je bombardovanje postiglo svoj cilj, saopštila je pres-služba Alijanse za "Sputnjik", prenosi Avaz.

Sagovornik "Sputnjika" je izjavio da je NATO započeo operaciju u martu 1999. "sa ciljem da se zaustavi humanitarna katastrofa koja se tada odvijala na Kosovu".

"Ova odluka je bila donesena nakon više od godinu borbi na Kosovu i neuspjeha međunarodnih diplomatskih napora za rješavanje konflikta. Operacija NATO-a je uslijedila nakon više od godinu intenzivnih napora UN-a i kontaktne grupe, čiji član je bila i Rusija, za postizanje mirovnog rješenja", rekao je činovnik NATO-a.

Prema njegovim riječima, Vijeće sigurnosti UN-a je "više puta karakterisirao kršenje ljudskih prava na Kosovu i porast broja izbjeglica, prognanih iz svojih domova, kao prijetnju međunarodnom miru i sigurnosti".

Prema podacima Alijanse, do kraja 1998. godine više od 300.000 ljudi s Kosova napustilo je svoje kuće.

"Sporazumi o prekidu vatre su kršeni, dok su pregovori zašli u ćorsokak. Uzimajući u obzir porast krize, primjena sile NATO-a je bilo potrebna i legitimna", naveo je sagovornik iz NATO-a.

U Alijansi smatraju da je cilj operacije bio da se "stavi tačka na sve ratne akcije i represije protiv civila na Kosovu, da se osigura povratak izbjeglica i dozvoli pristup humanitarnim organizacijama".

"Vazdušna kampanja je postigla cilj. U junu 1999. godine SR Jugoslavija je pristala povući svoje snage s Kosova. Nasilje je prekinuto i izbjeglice su se mogle vratiti kući", izjavio je činovnik Alijanse.

On je dodao da je međunarodni kontingent KFOR-a kasnije "pomogao u osiguravanju bezbjednosti na Kosovu i u regionu u cjelini", prenosi Avaz.

Preuzmite ili ažurirajte aplikaciju portala Standard za mobilne uređaje na Android ili IOS platformi.

Ostavi komentar

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.