Standard.

petak april 19

Crnogorska: Protestima osnažujemo građansko dostojanstvo

Predsjednik podgoričkog odbora Crnogorske Predrag Kalezić pozvao je jutros svoje sugrađane da se pridruže građanskom protestu koji u subotu, 20. aprila u Podgorici organizuje pokret Odupri se.

10 hits

petak april 19

DF: Katnić i Stanković da se odrede prema optužbama Kneževića

Demokratski front pozvao je Vhovnog državnog tužioca Ivicu Stankovića i Specijalnnog državnog tužioca Milivoja Katnića da se jasno odrede prema optužbama koje sinoć iznio na njihov račun odbjegli biznismen i…

15 hits

petak april 19

Divanović: Jedinstvo opozicije u nekoliko kolona

Istureni prvaci političkog pokreta "Odupri se" bili su spremni da otputuju na sastanak u Brisel prošle sedmice, odabrali su delegaciju, spakovali se, ali famoznog sastanka još nema. Da li ih…

11 hits

četvrtak april 18

Administrativni odbor odlučio: Novčano će biti kažnjeni Medojević, Knežević, Radulović...

Administrativni odbor Skupštine Crne Gore, donio je odluku da novčano kazni poslanike Demokratskog fronta Nebojšu Medojevića, Janka Vučinića, Milana Kneževića, Jovana Vučurovića i Branka Radulovića, kao i poslanika Liberalne partije Andriju Popovića…

39 hits

 
 
 
 
ponedjeljak, 25 mart 2019 08:48

Amfilohije: Istinska Evropa umrla je u Prištini, danas imamo samo njenu negaciju

Istinska Evropa nije umrla, jer nijesmo umrli mi koji smo je rodili. Mi smo svjedoci onoga što se ovdje desilo. To nije bila samo odbrana nas, već odbrana prave istinske hrišćanske Evrope, ocijenio je mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije.

On je juče na skupu posvećenom 20. godišnjici od NATO bombardovanja Savezne Republike Jugoslavije (SRJ) u kripti Sabornog hrama Hristovog vaskrsenja u Podgorici istakao da je Balkan “temelj, osnova, srce Evrope i on je rodio hrišćansku Evropu”.

“Ta Evropa je rađala sve ono što je istinsko i pravo u cjelokupnoj Evropi”, rekao je Amfilohije, i naglasio da je ova Evropa koja se danas projavila i poistovjetila sebe sa Evropom samo jedan dio nje, i da ona "nije istinska i prava hrišćanska Evropa, već njena negacija".

“Istinska Evropa, Evropa Svetoga Petra i Pavla, Evropa Franje Asiškog, Dantea, Šekspira i drugih velikih ljudi, sve do najvećeg Evropljanina našega vremena De Gola, umrla je u Prištini. Preko naših stradanja danas trijumfuje jedna druga Evropa! To je Evropa krstaških ratova, i ona sve što radi, radi u ime ljudskih prava“, rekao je Mitropolit.

Pojasnio je da su i krstaški ratovi vođeni u ime oslobađanja Groba Hristovog, a u isto vrijeme su oskrnavili Svetu Sofiju u Carigradu, prognali istočno romejskog cara i patrijarha iz Carigrada i postavili svoga vladara i patrijarha, i vršili nasilje u čitavoj Maloj Aziji do Jerusalima.

Naglasio je da je ta Evropa koja je sad trijumfovala, “a koju nažalost podržava i priznaje jedna grupa naših Crnogoraca, Evropa Napoleona, Musolonija i Hitlera”.

RTCG

Preuzmite ili ažurirajte aplikaciju portala Standard za mobilne uređaje na Android ili IOS platformi.

Ostavi komentar

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.