Standard.

četvrtak jun 20

Mihajlović: Nedopustivo je da ljudi koji predstavljaju državu šire mržnju

Potpredsjednica Vlade Srbije i član predsjedništva Srpske napredne stranke (SNS) Zorana Mihajlović kazala je u izjavi za Dan da je svako širenje mržnje nedopustivo, a posebno kad dolazi sa najviših…

17 hits

četvrtak jun 20

Pokret Odupri se postaje NVO

Lider pokreta Odupri se Džemal Perović kazao je za Dan da je u proteklom periodu došlo do zastoja u radu tog pokreta zbog organizacionih problema i drugih nedostataka i slabosti,…

103 hits

četvrtak jun 20

Pokret Odupri se postaje NVO

Objavljeno u: Politika

četvrtak jun 20

CP pisao Vučiću: Objasnite, kao pravnik, ko to otima imovinu SPC u Crnoj Gori?

Crnogorski pokret obratio se otvorenim pismom predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću, pozivajući ga da hladne glave, kao pravnik, sagleda situaciju u vezi sa crkvom u Crnoj Gori.

17 hits

srijeda jun 19

Janjić: Amfilohijeva ambicija je da gospodari Crnom Gorom

Predsjednik Upravnog odbora Foruma za etničke odnose Dušan Janjić ističe da se Srbija previše miješa u unutrašnje stvari Crne Gore i da je odnos Podgorice i Mitropolije crnogorsko-primorske unutrašnja stvar Crne Gore.

135 hits

 
 
 
 
ponedjeljak, 25 mart 2019 08:48

Amfilohije: Istinska Evropa umrla je u Prištini, danas imamo samo njenu negaciju

Istinska Evropa nije umrla, jer nijesmo umrli mi koji smo je rodili. Mi smo svjedoci onoga što se ovdje desilo. To nije bila samo odbrana nas, već odbrana prave istinske hrišćanske Evrope, ocijenio je mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije.

On je juče na skupu posvećenom 20. godišnjici od NATO bombardovanja Savezne Republike Jugoslavije (SRJ) u kripti Sabornog hrama Hristovog vaskrsenja u Podgorici istakao da je Balkan “temelj, osnova, srce Evrope i on je rodio hrišćansku Evropu”.

“Ta Evropa je rađala sve ono što je istinsko i pravo u cjelokupnoj Evropi”, rekao je Amfilohije, i naglasio da je ova Evropa koja se danas projavila i poistovjetila sebe sa Evropom samo jedan dio nje, i da ona "nije istinska i prava hrišćanska Evropa, već njena negacija".

“Istinska Evropa, Evropa Svetoga Petra i Pavla, Evropa Franje Asiškog, Dantea, Šekspira i drugih velikih ljudi, sve do najvećeg Evropljanina našega vremena De Gola, umrla je u Prištini. Preko naših stradanja danas trijumfuje jedna druga Evropa! To je Evropa krstaških ratova, i ona sve što radi, radi u ime ljudskih prava“, rekao je Mitropolit.

Pojasnio je da su i krstaški ratovi vođeni u ime oslobađanja Groba Hristovog, a u isto vrijeme su oskrnavili Svetu Sofiju u Carigradu, prognali istočno romejskog cara i patrijarha iz Carigrada i postavili svoga vladara i patrijarha, i vršili nasilje u čitavoj Maloj Aziji do Jerusalima.

Naglasio je da je ta Evropa koja je sad trijumfovala, “a koju nažalost podržava i priznaje jedna grupa naših Crnogoraca, Evropa Napoleona, Musolonija i Hitlera”.

RTCG

Preuzmite ili ažurirajte aplikaciju portala Standard za mobilne uređaje na Android ili IOS platformi.

Ostavi komentar

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.