Standard.

četvrtak jun 20

Milioni za život u podrumu: Jedan od najskupljih gradova, ali svi žele da žive u njemu

Jedan je od ekonomski najrazvijenijih gradova na svijetu, svi hrle da žive i rade u njemu, ali je ujedno i jedan od najskupljih gradova za život. Njujork je prošle godine doživio…

30 hits

četvrtak jun 20

Sjećate li se djevojčice koja se "zlobno" smješka ispred kuće koja gori: Evo kako danas izgleda

Sigurno se sjećate fotografije djevojčice koja se zagonetno smješka dok se iza nje nalazi kuća u plamenu i vatrogasci koji je gase. Zoi Rot (Zoe Roth) je djevojčica koja je s…

157 hits

četvrtak jun 20

Jelenina ćerka otvorila profil na Instagramu

Pjevačica Jelena Karleuša u braku sa Duškom Tošićem ima dvije ćerke, Atinu i Niku.

47 hits

četvrtak jun 20

Bila je Dikaprijeva djevojka, imala je milione sada joj porodica daje 200 dolara mjesečno

Problemi u životu slavne manekenke Erin Heatherton, koju javnost najprije prepoznaje kao bivšu djevojku holivudskog zavodnika Leonarda DiCaprija, ne prestaju. Naime, iako su nekada njeni honorari na godišnjem nivou bili…

11 hits

 
 
 
 
petak, 22 mart 2019 18:45

Naučnici otkrili sa koliko godina smo zaista odrasle osobe

Kada kažemo za nekoga da je odrasla osoba, da li to procenjujemo na osnovu broja godina ili zrelosti? Psiholozi su na osnovu promjena u razvoju dali okvirne godine kada se stupa u odraslo doba. Šta čini odraslu osobu odraslom?

Postoje li određene godine kada bi trebalo da se smatramo odraslima? Kažu da smo kada napunimo 18. godina „punoletni”. Ili možemo da se smatramo odraslima samo kada ispunimo određen broj unaprijed određenih „ceremonija prelaza” u odraslo doba? Hipoteka, brak, posao od 9 do 17h, prosečan automobil, bijela drvena ograda i slično.

Ideja da djetinjstvo prestaje u 18. godini izaziva sve veću pažnju u posljednje vrijeme i tema je stručnih članaka u kojima se navodi da period adolescencije traje mnogo duže nego što smo mi toga svjesni.

Termin adolescencija je prvi put opisan 1904. godine u objavljenom radu psihološkinje Dž. Stenli Hal, nazvanom „Adolescensija”. Ona je u svom radu definisala adolescenciju kao fazu života koja se proteže između djetinjstva i doba odrasle osobe. Mnogi ovu fazu povezuju sa tinejdžerskim periodom, ali zapravo može da počne veoma rano. Naučnici ističu da kod nekih djevojčica pubertet se javlja u 10. godini.

Adolescencija se nastavlja kroz dvadesete godine kako mozak i tijelo nastavljaju da se razvijaju, a socijalno-ekonomski faktori (poput rastućih troškova življenja, nestabilnog tržišta rada i studentskih dugova) potiskuju tradicionalne odrednice života odraslih ( veze, roditeljstvo, ekonomska nezavisnost) i odlažu period nezavisnosti.

Shodno tome, nedavna istraživanja u oblasti neuronauke predlažu da se starosna granica za određivanje „odraslih” (18+) proglasi zastarelom.

Psiholog Džouns je to objasnio kao nepostojeću podjelu na period djetinjstva i period odraslih osoba, već da bi trebalo da se posmatra kao putanja kojom se svaki čovjek kreće. nationalgeographic.rs

Preuzmite ili ažurirajte aplikaciju portala Standard za mobilne uređaje na Android ili IOS platformi.

Posljednji put izmijenjeno petak, 22 mart 2019 17:40

Ostavi komentar

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.