Standard.

utorak jul 23

Lijepa Kotoranka zatvorila reviju libanskog kreatora Ramija Kadija u Porto Montenegru

Veliki uspjeh lijepe Kotoranke Anđele Vukadinović. Anđela je na ovogodisnjem IFF Porto Montenegro imala tu čast da zatvori reviju poznatog svijetskog kreatora Ramija Kadija. Za Standard je izjavila da se osjećala…

232 hits

utorak jul 23

Senida pokazala zavidnu figuru u Budvi

Reperka Senida Hajdarpašić, poznatija kao Senidah, sinoć je sa muzičarem Cobijem imala nastup u jednom poznatom kafiću u Budvi.

241 hits

utorak jul 23

Stefan Karić nekoliko sati nakon Dijanine smrti posjetio OSTROG

Misica Evrope 2014. godine, Dijana Milojković, preminula je 22. jula u 33. godini života, a pretužnu vijest teško je podnio njen bivši dečko Stefan Karić, sa kojim je bila u…

982 hits

utorak jul 23

"Pola kile bijelog": Sergej Trifunović i Zoran Kesić na moru prave NAJSMEJŠNIJE FORE

Samo nekoliko dana nakon što je Sergej Trifunović otvorio Facebook profil dostigao je vrhunac prijatelja od 5.000 te je proučio svima da zaprate njegovu stranicu.

304 hits

 
 
 
 
srijeda, 10 jul 2019 10:31

Prva dama Turske je napustila školu sa 15 GODINA, arapskog je porijekla i svekrva je nije "odobravala"

U službenu posjetu Bosni i Hercegovini, u pratnji muža, turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana, stigla je i prva dama Emine Erdogan. Uživala je u obilasku Sarajeva, a fotografije je objavila i na svom službenom Instagram profilu. O životu supruge prvog čovjeka Turske zna se veoma malo, iako je u posljednje vrijeme sve češće imamo priliku vidjeti sa službenim događajima širom svijeta. 
 
Emine je rođena 1955. godine u Uskudaru u jednom dijelu Istanbula. Arapskog je porijekla, i najmlađe je dijete i jedina ćerka u porodici petero djece. Pohađala je umjetničku školu “Mithat Pasa Aksam” , ali ju je napustila prije mature sa 15 godina. Nakon toga, brat Husein joj je zabranio da napušta kuću jer to nije priličilo djevojkama njenih godina. U jednom od rijetkih intervjua, Emine je priznala da je to teško podnijela te da je čak pomišljala i na samoubistvo. U pomoć joj je pritekla majka, koja joj je dala dozvolu da izlazi iz kuće. Ubrzo nakon toga upoznaje spisateljicu Šule Jiskel, koja je preispitivala žene muslimanke u svijetu. 
 
 
Budućeg supruga upoznala je na skupu podrške “Idealističkog ženskog udruženja” čija je bila bila članica. Vjenčali su se 1978. godine i imaju četvero djece, dvije ćerke i dva sina. Za Erdogana se udala uz veliki otpor njegove majke, koja je insistirala da joj sin oženi potpuno pokrivenu djevojku, što Emine nije htjela. Prva dama Turske preživjela je sve uspone i padove svog supruga od dolaska na čelo Istanbula, preko njegovih zatvorskih dana, pa sve do njegovog osnivanja partije AKP i dolaska na čelo zemlje.
 
 
Prijatelji je opisuju kao čvrstu, inteligentnu i duhovitu osobu koja igra vrlo važnu ulogu iza scene. U javnosti nosi hidžab, voli čitati, plivati, voziti i slušati tursku klasičnu muziku. Navodno, gospođa Erdogan uživa u shoppingu i modi. Voli kupovati skupu dizajnersku odjeću, antikvitete, skupe cipele. Dok njen suprug vodi ozbiljne političke, zbog nje se zatvaraju skupocjeni shopping centri kako bi  obavila kupovinu u miru. 
 
 
Emine je i velika humanitarka. U decembru 2010. dobila je nagradu “Nishan-e-Pakistan” kao priznanje za osobne napore na prikupljanju pomoći i pomaganju žrtvama poplava u Pakistanu. U februaru 2011. uručena joj je nagrada “Prix de la Fondation” Crans Montana Foruma. azra.ba

Ostavi komentar

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.