test

BURSAĆ ZA STANDARD: Potrebna je saradnja antifašističkih i građanskih snaga ili će građani Crne Gore biti manjina u sopstvenoj državi

S Rastoder

01/05/2024

08:03

Profesor filozofije, kolumnista i novinar Dragan Bursać je u razgovoru za portal Standard ocijenio da je najava podrške usvajanja Rezolucije od strane Crne Gore bez sponzorisanja, odnosno kosponzorstva, zapravo produkt trulog kompromisa.

“Sa jedne strane treba zadovoljit formu, dobiti pažnju od evropskih i američkih saveznika, a sa druge strane ne treba se zamjeriti nikom u “srpskom svetu”, odnosno Beogradu i RS. Politika trulih kompromisa nije dobra i na kraju ostavlja ukus nedorečenosti”, rekao je Bursać.

On smatra da od kraja avgusta 2020. godine Crna Gora postaje jedna od karika u srpskom svetu, te da sve ono što se dešava od Herceg Novog do Pljevalja, što se tiče incidenata i ideološke potke koju ima CG, govori u prilogu da je ona karika u truglu Beograd-Banja Luka-Podgorica.

“Naravno da će se ići dalje. Naredna stvar je obezbjeđivanje saradnje sa NATO paktom i negdje jeste cilj pokazati da Crna Gora “može sama”. Negdje to Andrija Mandić, što svjesno, što nesvjesno, najavio i uz rezultate popisa, na žalost, može se očekivati u početku blaga korekcija Ustava, a onda i promjena gdje bi Crna Gora iz građanske države fomalno prešla u nešto što bi bilo nekakva nacionalna zajednica i nekakva imitacija Dejtonskog sporazuma. Zapravo bi se konačno razbilo građansko ustrojstvo Crne Gore. To je cilj nacionalističkih elita u Beogradu i uz logističku pomoć Banja Luke. Zapravo ovo je sve jedan proces dobrog temelja CG u srpskom svetu. Taj proces traje minimum četiri godine, a pripreme mnogo duže”, kaže Bursać.

Na pitanje kako građanska Crna Gora može i da li može pobijediti, Bursać ocjenjuje da je to moguće samo ako su sve građanske, atifašističke snage zajedno.

“Sada to ne vidim. Imate hiljudu frakcija u tom bloku, pa čak i u opoziciji, a u okviru slobodnih mislioca svako ima svoju internu frakciju. Toliko razjedinjenosti na tako malom prostoru sa tako malo grupa je rijetko viđeno u modernoj istoriji. Sa takvim politikama i tolikom razjedinošću zapravo ne možete očekivati ništa ozbiljno, a posebno ako znate da su mnoge do tih politika zapravo projektovane da isključivo budu na vlasti zbog sitnih interesa. Sada zapravo vidimo šta jeste istinska opozicija, a šta su konvertiti, ljudi kojii su tu bili da bi konzumirali vlast”, precizira Bursać.

Sa druge strane, kaže on, imamo poprilično neartikulisan nevladin sektor koji “malo hoće ovo, a malo hoće ono.

“Jedina organizovana jedinica koja funkcioniše po principu gotovo policijske ili vojne formacije ideološki koncept srpskog sveta uokviren Srpskom crkvom. Oni tačno znaju šta i kada nešto hoće i tačno znaju korak po korak kako će to izvesti. Kao što rekoh, na suprotnoj strani imate potpuno razjedinjenu građansku opoziciju koja djeluje potpuno anahrono i incidentno. Dakle, bez akcije sa reakcijama, a i te reakcije su mlake. Bojim se, na žalost, da će ovo ići sa lošeg na gore po pitanju građanskih principa i građanske Crne Gore i da će se zapravo situacija samo zaoštravati, te da će na kraju doći situacija da će građani Crne Gore, koji su ustavno vlasnici CG, biti manjina u svojoj vlastitoj državi”, zaključio je Bursać.

Ostavite komentar

Komentari (0)

POVEZANI ČLANCI