test

Ko god bio na čelu EK, politika proširenja se neće bitnije promijeniti

Standard

06/05/2024

07:20

Mandat Ursule fon der Lajen na čelu Evropske komisije je pri kraju. No, poznavaoci evropskih prilika kažu za TVCG da ko god bio na čelu Komisije, politika proširenja neće se bitnije promijeniti. U medijima se spekuliše da bi na čelu Vlade u Briselu mogli biti hrvatski ili grčki premijer Andrej Plenković ili Kirijakos Micotakis, ali je za sada jedina Fon der Lajen predala kandidaturu.



U Briselu se igra uzbudljiva nova igra među političarima i diplomatama, o tome ko će zauzeti funkciju šefa ili šefice Evropske komisije.

Iako je aktuelna predsjednica izvršne vlasti EU Ursula fon der Lajen i dalje jasna favoritkinja za drugi mandat, pad podrške je očigledan.

“Što zbog njenog odnosa prema Gazi, što zbog odnosa desničarskih snaga prema njenom radu”, kaže Nikoleta Đukanović, profesorica na Fakultetu UDG.

Tijana Arih iz Centra za političko osnaživanje iz Ljubljane kaže da svi svjedočimo otvaranju nekih Pandorinih kutija, kako nje same tako i njene porodice, ali u ovakvom trenutku ona je jedini kandidat.

Za nove kandidature, međutim, ima vremena, a u igri je, kako pišu mediji, još sedam evropskih političara. Najzvučnija imena među njima su grčki i hrvatski premijeri, Kirijakos Micotakis i Andrej Plenković, aktuelna predsjednica Parlmenta Roberta Metsola, i rumunski predsjednik Klaus Johanis.

Naša sagovornica iz Ljubljane ne vidi da po pitanju procesa proširenja može biti neke velike razlike u odnosu na sadašnji entuzijazam, jer će šef EK, izvjesno, biti iz Evropske narodne partije.

“Obje stranke, i Demokrate i PES, kao i Bošnjačka su članovi EPP, a njima se smiješi pobjeda na izborima, tako da tu ne vidim da će biti nekih previranja”, kaže Arih.

I profesorica Nikoleta Đukanović vjeruje da će proces proširenja ostati na vrhu agende, ali da je lopta u našem dvorištu.

Naše sagovornice saglasne su da je ovo istorijski trenutak entuzijazma za proširenje, koji Crna Gora mora iskoristiti, jer, kako zaključuju, kucamo na otvorena vrata.

Izvor: RTCG
Izvor (naslovna fotografija):

FOTO: AP/Virginia Mayo

Ostavite komentar

Komentari (0)