test

MVP po zakonu ćuti o nezakonitim unapređenjima

Standard

09/05/2024

07:12

Poslanik DPS-a Oskar Huter nedavno se obratio Ministarstvu vanjskih poslova pitanjem koliko je službenika Ministarstva vanjskih poslova vanredno unaprijeđeno od 01.septembra 2020. godine do danas. Huter je tražio da mu odgovore i o kojim službenicima se radi, te da li među njima ima onih koji su unaprijeđeni više od jednom.



U dopisu u koji je Antena M imala uvid, Huter je zahtijevao da mu se dostavi i spisak svih diplomata, zbog, kako je naveo, činjenice da shodno Zakonu o vanjskim poslovima nije dozvoljeno više od jednog vanrednog unaprjeđenja. Tražio je i ime minist(a)ra vanjskih poslova u čijem je mandatu kršena noma o zabrani dvostrukog vanrednog unaprjeđenja.

Iz Ministarstva su u odgovoru Huteru podsjetili da u skladu sa Zakonom o vanjskim poslovima diplomata može napredovati u više zvanje ako ispunjava propisane uslove i dobije odgovarajuću ocjenu rada.

Dodaju i da na obrazložen predlog rukovodioca organizacione jedinice, ministar vanjskih poslova może vanredno unaprijediti zaposlenog u više zvanje, iako ne ispunjava neke od uslova propisanih za više zvanje, ali samo jednom u diplomatskoj karijeri.

“Imajući u vidu prirodu diplomatsko-konzularnih poslova koji podrazumijevaju specifična znanja i vještine za određene poslove u zemlji i inostranstvu, tzv. vanredno unaprjeđenje koje Zakon predviđa jedan je od načina da se odgovori na potrebe službe u datom trenutku”, kazali su iz MVP.

Kako su pojasnili, u periodu od 01.septembra 2020. do 15.aprila 2024. godine bilo je ukupno 47 takvih unaprjeđenja, i to jedno u 2020. godini, devet u 2021. godini, 15 u 2022. godini, 21 u 2023. godini (od čega pet u mandatu trenutnog ministra) i jedno u 2024. godini.

“U vezi sa vanrednim unaprjeđenjima više od jednog puta, otkada sam ja na čelu Ministarstva vanjskih poslova, takvih slučajeva nije bilo. U periodu od 01.septembra 2020. godine do mojeg preuzimanja dužnosti, bilo je pet takvih primjera (jedan u 2022. godini i četiri u 2023. godini), za koje su tadašnji rukovodioci u rješenjima obrazložili razloge i potrebe zbog kojih su donijeli predmetne odluke”, naveli su iz Ministarstva.

Spisak traženih imena, međutim, nije dostavljen, a to je obrazloženo ograničenjem koje nameće Zakon o zaštiti podataka.

“U odnosu na zahtjev za dostavljanje imena vanredno unaprijeđenih diplomata, ukazujem na zakonska ograničenja predviđena Zakonom o zaštiti podataka o ličnosti (,Službeni list Crne Gore”, br. 079/08, 070/09, 022/17), zbog čega Ministarstvo nije u mogućnosti da pozitivno odgovori na ovaj Vaš zahtjev”, kazali su u odgovoru dostavljenom poslaniku Huteru.

Slična pitanja Antena M je dva puta upućivala Ministarstvu vanjskih poslova, ali odgovore nikada nijesmo dobili. Odgovor poslaniku Huteru, ipak, implicitno potvrđuje naša nezvanična saznanja. A o jednom nezakonitom “duplom” unapređenju već su pisala pojedina glasila.

Bivši ministar Đorđije Radulović, koji je tu funkciju obavljao u Vladi Zdravka Krivokapića, nakon povratka sa službe u našoj ambasadi u Rumuniji, unaprijeđen je za direktora direkcije (prvo za evrospku susjedsku politiku, pa za Evropsku uniju), a potom za ambasadora u MVP. Zahvaljujući protivzakonitom napredovanju Radulović je mogao postati ministar vanjskih poslova, a sada i ambasador pri OEBS-u.

Izvori Antene M govore da je i aktuelni otpravnik poslaova u Tirani (treći šestomjesečni mandat mu teče) Đorđe Janković dva puta vanredno unaprijeđen. Nakon povratka iz Ambasade CG u Austriji, unaprijeđen je za šefa Kabineta ministra vanjskih poslova, da bi u sljedećem napredovanju preskočio čak tri ranga i postao ministar savjetnik.

Kao i Janković, Ulcinjanin Robert Markić važi za kadar GP URA, pa ga je, nakon povratka iz Poljske, Dritan Abazović iz zvanja drugog sekretara podigao tri ljestvice i postavio za državnog sekretara MVP. Uz poziciju drugog čovjeka Ministarstva dobio je i zvanje ambasadora u MVP.

Konačno, aktuelni državni sektretar MVP Milisav Raspopović, tokom šestogodišnjeg službovanja u Misiji CG pri EU u Briselu, unaprijeđen je iz ranga Prvog sekretara u Savjetnika, da bi prošle godine preletio sve rangove do državnog sekretara. Kao izbor ministra Filipa Ivanovića.

Ponovimo, zbog neprofesionalnog odnosa MVP, koje dva puta nije odgovorilo na naša pitanja, Antena M ove informacije objavljuje na osnovu izvora u čiji kredibilitet apsolutno vjeruje.

Izvor: AntenaM
Izvor (naslovna fotografija):

Ilustracija

Ostavite komentar

Komentari (0)