test

Nimanbegu novi čelnik Opštine, DPS-u mjesto predsjednika parlamenta

Standard

14/05/2024

08:43

Lider Force Genci Nimanbegu biće na čelu Opštine Ulcinj, a mjesto predsjednika lokalnog parlamenta pripašće Demokratskoj partiji socijalista (DPS).



To je rezultat juče zaključenog sporazuma o formiranju nove koalicije, koja će imati mandat do redovnih izbora početkom 2026. godine.

Sporazum su potpisali predsjednik Demokratske partije Fatmir Đeka, predsjednik Force Genci Nimanbegu, predsjednik OO Demokratske partije socijalista Arijan Ljamović, predsjednik OO Socijaldemokrata Ćazim Hodžić, predsjednik Demokratskog saveza u Crnoj Gori Saubih Mehmeti, predsjednik OO Socijaldemokratske partije Naser Resulbegović i predsjednik OO Bošnjačke stranke Muamer Raščić.

Nova većina u ulcinjskom parlamentu, koji broji 33 odbornika, imaće 21 mandat. U opozicionim klupama, osim Demokratske unije Albanaca i Demokrata, koji ni u prethodne dvije godine nijesu bili dio vlasti, biće i Građanski pokret Ura koji je imao gradonačelnika, kao i Albanska alternativa.

Lider Force Genci Nimanbegu je poručio da garantuje da njihova koalicija neće biti revanšistička.

” Mislim da će vrijeme najviše pokazati ko je odgovoran da smo usred koalicionog sporazuma došli do novog. Najzaslužniji su oni koji nijesu ovdje. Ova koalicija će se zasnovati na radu, nemamo prevelike euforije i garantujem da ova koalicija neće biti revanšistička. Ovo će biti koalicija koja želi da radi i da osigura stabilnost u ovom gradu. Sada imamo jednu veliku stabilnu skupštinsku većinu koja će sigurno dati doprinos da ovaj grad nastavi da radi sve bolje i bolje i da će funkcije koje će preuzeti koalicioni partneri raditi odgovorno”, kazao je Nimanbegu.

Predsjednik Demokratske partije (DP) Fatmir Đeka istakao je da se nada da će koalicija funkcionisati i nakon perioda vršenja vlasti od 2024. do 2026.

” Ono što me raduje je da smo mi postigli da imamo jednu većinu koja se odavno nije vidjela u našem gradu, a to je dvotrećinska većina. Odmah krećemo sa realizacijom sporazuma, a najbitnije je da lokalne službe i Opština budu što prije u funkciji i usmjerene građanima pred turističku sezonu”, kazao je Đeka.

Još nije sazvana sjednica lokalnog parlamenta na kojoj bi trebalo da se formalizuje nova vlast, ali se to, prema našim nezvaničnim informacijama, očekuje naredne sedmice.

Formiranju nove vlasti prethodila je kriza izazvana iznenadnim i jednostranim raskidom koalicionog sporazuma kojim je bilo predviđeno da Građanski pokret Ura i Forca rotiraju funkcije predsjednika Opštine i lokalnog parlamenta. Zbog toga je prije dva dana Amil Grbović podnio ostavku na mjesto člana Opštinskog odbora Ure. To je učinio, kako je rekao, iz moralnih razloga.

” Zbog nepoštovanja koalicionog sporazuma iz 2022. o rotaciji gradonačelnika između Ure i Force, koji je trebao da stupi na snagu 3. juna 2024. godine, iz moralnih razloga podnosim ostavku na članstvo u OO Ura Ulcinj. Umjesto da funkciju gradonačelnika prepustimo koalicionom partneru iz Force, a preuzmemo mjesto predsjednika SO Ulcinj i na taj način nastavimo započete projekte i nesumnjivo dobre rezultate koje je imala koaliciona vlast na čelu sa Omerom Bajraktarijem, Ura se odlučuje na tajne pregovore sa opozicionom DUA o stvaranju neke nove većine”, kazao je Grbović.

Upravo zbog prekida koalicionog sporazuma su u ulcinjskim SD i SDP donijeli odluku da prihvate poziv o formiranju nove lokalne vlasti, čiju će okosnicu činiti dosadašnji koalicioni partneri Forca, DP, SD i SDP uz podršku pet odbornika DPS-a.

Njima se juče priključila i Bošnjačka stranka, koja u ulcinjskom parlamentu ima jednog odbornika.

Nakon što je skupštinska većina koja je vršila vlast u Ulcinju od 2022. godine i formalno prestala da postoji, OO BS Ulcinj je prihvatio poziv da bude dio nove lokalne većine, koju će činiti Forca, DPS, DP, SDP i SD – saopšteno je juče iz BS.

Oni su poručili da će doprinijeti planu daljeg razvoja Ulcinja.

” Stavljajući interes građana na prvom mjestu, kao i činjenicu da smo na pragu turističke sezone, Bošnjačka stranka će kao konstruktivan partner dati svoj doprinos na planu daljeg razvoja grada, sa posebnim akcentom na poboljšanje uslova života u naseljima gdje žive pripadnici bošnjačkog naroda”, zaključili su u saopštenju.

Izvor: Pobjeda
Izvor (naslovna fotografija):

MEDIABIRO

Ostavite komentar

Komentari (0)