test

Perović: Ako je neko provjeravan to je Milo Đukanović

Standard

09/04/2024

22:05

Rezultati koje je Agencija za sprečavanje korupcije (ASK) ostvarila je, između ostalog, poglavlje 23, kazala je direktorica te institucije Jelena Perović gostujući u emisiji Press plus na Adria TV. Ona je kazala da je ASK pokazala kako jedna institucija može da se preobrazi u vrhunsku instituciji, a naglasila je i da su bili predvodnici u sadašnjem dobijanju IBAR-a.

Govoreći o propisima, Perović kaže da moraju biti jasni da bi se primijenili.

“To je ključ kako da se isključila sistemska korupcija. Kada bi imali usaglasile propise ne bismo imali pitanja da li svi organi obavljaju posao kako treba”, rekla je ona.

Perović je podsjetila da su tokom prethodnih tri godine provjeravali stil života političara i ljudi na javnim funkcijama i da su upoređivali njihov način života sa primanjima, te tako utvrđivali da li je došlo do koruptivnih radnji.

Ona je naglasila da ASK nikako ne radi selektivno i da toga neće biti dok je na njenom čelu.

“Ako je neko provjeravan to je Milo Đukanović”

Na pitanje koja su lica obradili te da li su provjerili bivšeg predsjednika CG Mila Đukanovića, Perović je odgovorila da “ako je neko provjeravan bar medijski to je upravo on”.

Perović je rekla da je to otvoren postupak, a da bi se odluka donijela za to su neophodni dokazi.

“Sve se mora provjeriti, činjenice i podaci”, tvrdi ona.

Na pitanje da li joj čudno da Đukanović nosi skupocjene satove, i posjeduje mnogobrojne skupe stvari, Perović kaže da treba pustiti institucije da rade svoj posao.

“Upravni sud je dva puta mogao presuditi u tom slučaju ali nijesu imali ni dokaza ni obrazloženja”, tvrdi ona.

Ona je negirala da je u svom radu štitila Mila Đukanovića niti bilo kog javnog funkcionera.

Na pitanje zašto je pokrenula prekršajni postupak protiv aktuelnog predsjednika Crne Gore Jakova Milatovića jer nije na vrijeme dostavio imovinski karton Perović je kazala da je sve uradila u skladu sa propisima i zakonskim ovlašćenjima.

Tvrdi da je diskriminisana po više osnova a zbog uvreda i omalovažavanja je, kaže, već podnijela tužbe nadlažnom sudu.

“Dikriminisana sam po više osnova samo zato jer sam direktorica ASK-a. Tužila sam sudu ljude koji su me omalovažavali, vrijeđali a to je samo jedan od postupaka koje sam pokrenula. Biće ih još, a sve će biti transparentno”, rekla je ona.

“Neću dati ostavku”

Na pitanje hoće li dati ostavku ako se utvrdi da nije radila po zakonu ona tvrdi da ne postoji niti jedan promil šanse da je nešto radila protivzakonito.

“Svjesna sam da nas napadaju, mene prvo, sa ciljem se uruše institucije i da CG ne uđe u EU”, rekla je ona.

Ona tvrdi da nijesu tačni ni navodi da je privatizovala Agenciju koja ima 50 zaposlenih.

Nije tačno, kako dodaje, da je sebe proglasila najboljim radnikom već joj je Ministarstvo uskratilo pravo na zaradu po jednom osnovu i da su varijabile morale da se usklade.

Ona je rekla da joj Zakon o sprečavanju korupcije daje za pravo da odlučuje o budžetu u sektoru na čijem je čelu.

Agencija je navodno za dva službenika (uključujući i Perović) prošle godine uplatila preko 1 .000 eura za rad državnim praznicima.

Na to je ona kazala da nije sigurna da li su ti podaci tačni te da i ona kao i svaki drugi građani ima pravo na plaćanje za rad nedjeljom i praznicima.

“Ja se ne odričem svoje zarade, živim od svoje plate kolika god da je, živimo od svog znanja i truda”, rekla je ona.

Izvor (naslovna fotografija):

Jelena Perović

Ostavite komentar

Komentari (0)