Izvor:PR centar

Crna Gora izrađuje Procjenu kapaciteta za odgovor na različite vrste rizika

U crnogorskim institucijama je identifikovan određeni nedostatak administrativnih, finansijskih i tehničkih kapaciteta u oblasti smanjenja rizika od prirodnih i drugih katastrofa, ukazao je načelnik Direkcije za civilnu zaštitu i smanjenje rizika od katastrofa, mr Ljuban Tmušić.

On je, na četvrtom Konsolidacionom sastanku Procjene sposobnosti upravljanja rizicima Crne Gore, koji je organizovao Direktorat za zaštitu i spašavanje, Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP), istakao i poseban nedostatak tehničkih kapaciteta za traganje i spašavanje iz ruševina.

„Institucije nemaju budžete za smanjenje rizika od katastrofa i finansijska sredstva koja mogu da planiraju i shodno njima sprovode mnogobrojne aktivnosti, već to bazno realizuje kroz različite programe i projekte“, rekao je Tmušić.

On je, govoreći o aktivnostima koje realizuju, istakao da imaju spremnu radnu verziju dokumenta i završen sažetak koji će biti preveden na engleski jezik i poslat Evropskoj komisiji.

„Naša dinamika je da do 1. oktobra, kada treba da bude i završen dokument, organizujemo završni sastanak na kojem će on biti i predstavljen. Do tada je planirano da dokument bude izrađen u finalnoj verziji kako bi služio potrebama naše države i adekvatnom odlučivanju donosilaca odluka“, rekao je Tmušić.

Najavio je i da će u narednom periodu raditi i na izradi baze podataka o rizicima u Crnoj Gori.

Načelnica odjeljenja za međunarodnu saradnju u okviru Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju Crne Gore, Ivana Adžić, kazala je da su u okviru Podgrupe za klimatske promjene imali jako intenzivan i kompleksan posao kako bi prikazali sve resurse, nedostatke, odnosno potrebe koje država ima u ovoj oblasti.

Prema njenim riječima, dokument koji je izrađen i koji će biti predstavljen krajem godine je veoma složen i kompleksan sa apekta mjera koje daje i predloga koji su definisani.

„Možda će biti preoštar na prvo čitanje, ali će biti dobra ulazna komponenta za sve aktivnosti koje slijede u doba klimatskih promjena i vremena koje je pred nama“, poručila je Adžić.

Tokom sastanka svih devet podgrupa je predstavilo radnu verziju dokumenta sa posebnim akcentom na utvrđene zaključke i preporuke koje treba da služe za unapređenje stanja u oblasti smanjenja rizika od prirodnih i drugih katastrofa u našoj državi.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Do Kvon ostaje u pritvoru do odluke suda po...

Osnovni sud u Podgorici je, rješenjem od 2. juna, ponovo prihvatio ponuđeno jemstvo u iznosu od po...

Biljana Borzan podržala listu “SDP – Za našu kuću”

Prema njenim riječima, pred Crnom Gorom su važne odluke, prihvatanje evropskih vrijednosti, a nastavak evropskog puta je...

Poslanica EP Biljana Borzan podržala SDP: Garantuju očuvanje evropske...

“Pred Crnom Gorom su važne odluke, prihvatanje evropskih vrijednosti i vaš nastavak evropskog puta su izuzetno bitni...

Uhapšen Nikšićanin, vozio pod dejstvom alkohola

“Utvrđeno je da je upravljao vozilom pod dejstvom alkohola u organizmu u koncentraciji od 2,15 g/kg, čime...

Princeza Catherine nosi svestran sako iz Zare stvoren za...

Catherine je odmah prionula poslu i posjetila porodični centar Windsor Family Hub. Centar pod vodstvom neprofitne organizacije Achieving for...

NAJČITANIJE

guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare