test

Damjanović: Da akcize nisu smanjene gorivo bi jutros bilo skuplje 25 centi

Standard

10/05/2022

08:06

Da akcije na goriva nisu smanjene, cijene bi bile 25 centi veće nego jutros - kazao je ministar finansija Aleksandar Damjanović uz ocjenu da se

On je gostujući na TVCG rekao da je inflacija smanjila kupovnu moć.

– Suočeni smo sa uvezenom situacijom kad je riječ o Crnoj Gori i trpimo posljedice. Mehanizmi koji su na raspolaganju državi su ono što se odnosi na akcize i PDV. I kad bi svu akcizu ukinuli imali bi cijene goriva na 1,4 euro. I kad bi kompletan PDV makli pitanje je kako će se to preliti na maloprodajne cijene jer smo tržišna ekonomija – kazao je Damjanović.

Govoreći o cijenama ulja i brašna, on je kazao da je konačno profunkcionisao lanac snabdijevanja iz okruženja poslije dva mjeseca pauze, naročito iz Srbije.

– Nakon dva puna mjeseca cijena ulja je porasla 40 odsto za naše uvoznike. U posljednjem momentu je smanjena stopa PDV, a sad će na smanjenje uticati i niže cijene goriva – rekao je Dajmanović.

Bitno je, kako navodi, da neće biti nestašica, niti potrebe da se prave zalihe i stvara panika.

Akcize za naftne derivate, dodao je, ukoliko bude potrebe, mogu ići niže za još deset odsto budući da je trenutna mjera na snazi do juna mjeseca.

– Možda sad u jednom dijelu plaćamo ceh zapostavljanja nekih drugih mehanizama koji su mogli da zaustave dovljanje cijena. Nemamo robne rezerve, pogotovo brašne i pšenica. Nemamo naftne rezerve… – rekao je Damjanović i podsjetio da se postoji infrastruktura u Baru i Bijelom Polju koja se može uz određena sredstva staviti u funkciju.

Ističe da sa odgovornim dijelom privrede treba razmotriti mogučnsot da se mlin u Spužu stavi u puni kapacitet.

– Nije sve u zahvatanjima države, mora se mnogo brže djelovati. Vlada već deset dana na dnevnom nivou pokušava da spriječi posljedice po životni standard građana – istakao je Damjanović.

On je ponovio stav da bi drastično povećanje akciza na duvanske proizvode dovelo do povećanja sivog tržišta i “kapilarnog šverca”.

– Ima prostora da se još smanji sivo tržište. Nešto manje od 300 tona je na sivom tržištu. To je kad se prevede na nivo današnjih akciza oko 20 miliona eura – naveo je ministar finansija.

Kazao je da će u narednom periodu izvesti prave i realne bilanse “kao bi znali na čemu smo” i spremile se projekcije za eventualni rebalans budžeta.

Damjanović je istakao da su uspjeli da u najkraćem roku pripreme tehnički rebalans kako bi profunkcionisala novoformirana ministarstva i kako bi se redovno finansirale obaveze.

– Jedan dio tek predstoji, na osnovu onoga što su usvojili poslanici, nadoknade za majke i slično. Naše je da nađemo mehanizam. Govorio sam da je naše da pokušamo da budžet finansiramo iz sopstvenih sredstava i da još unaprijedimo status penzionera – dodao je Damjanović.

Izvor: rtcg
Izvor (naslovna fotografija):

Aleksandar Damjanović, foto: Vlada CG

Ostavite komentar

Komentari (0)