test

Detalji o drugoj dionici auto-puta: Najveća prepreka prevoj “Trešnjevik”, gradiće se tunel dugačak 3,6 kilometara

Standard

15/02/2019

11:18

Radovi na drugoj dionici auto-puta Bar-Boljare, od Mateševa do Andrijevice, trebalo bi da počnu odmah po zvaršetku prioritetne dionice Smokovac-Uvač-Mateševo. Za drugu dionicu je kompletiran Generalni projekat (Idejno rješenje), pribavljene su geodetske podloge i završen Elaborat o geotehničkim istraživanjima za nivo Idejnog projekta.

Kako je navedeno u Planu rada Monteputa u ovoj godini će se pratiti izrada Idejnog projekta za dionicu Mateševo-Andrijevica.

Druga dionica auto-puta je orijentacione dužine oko 21 kilometar i za njenu gradnju je potrebno 273 miliona eura.

Dužina trase na objektima (tunelima i mostovima), saglasno raspoloživom Generalnom projektu je oko 35 odsto, po obije razmatrane varijante.

Prevoj „Trešnjevik“ je ključna prirodna prepreka na ovoj dionici auto-puta, i definitivno je opredjeljujući za izbor svih varijantnih rješenja ovog projekta. Izgradnjom ovog tunela će se ostvariti kvalitetna saobraćajna veza i sa tim dijelom Crne Gore. Njegova dužina, saglasno urađenom Generalnom projektu, iznosi 3.600 m na Varijanti 1, odnosno 2.785 m na Varijanti 2“, ističe se u dokumentu Monteputa, koji je usvojila Vlada.

Ministar saobraćaja Osman Nurkvović je nedavno saopštio da će druga dionica, između ostalog biti građana po principu privatno-javnog partnerstva.

Obratili smo se Evropskoj komisiji za donaciju od 20 odsto vrijednosti procijenjene za tu dionicu, to je oko 56 miliona. Ako bismo dobili taj grant uzeli bi 20 odsto kredita kod Evropske banke za obnovu i razvoj i onda bi za preostalih 60 odsto išli u privatno javno partnerstvo, da pozovemo zainteresovane izvođače i finansijere za tih 60 odsto i da na taj način rješavamo drugu dionicu i tako bismo vjerovatno išli i sa trećom dionicom”, kazao je Nurković.

Za gradnju ove dionice već ranije je veliko interesovanje iskazala kompanija CRBC, koja gradi prioritetnu dionicu auto-puta Smokovac-Uvač-Mateševo.

N.D.L.

Ostavite komentar

Komentari (0)