test

DOBRA VIJEST: “Gusinjska magistrala” je tu, a Katunsku još čekamo

S Rastoder

05/08/2021

09:54

Treba se prisjetiti, a Albanija to svakako nije zaboravila, da je prije 35 godina preko svoje teritorije, Crna Gora uvezala Albaniju u međunarodni željeznički saobraćaj prugom Titograd- Skadar…a to je istovremeno jedina željeznička veza Albanije sa Evropom. Pored pohvale svrsishodnosti ovakvih prijekih puteva to se još može nazvati i dobrosusjedskim odnosima, a to, u ovim vremenima, nije mala, već najbolje vijesti. Put Podgorica-Gusinje-Plav je dugo najavljivan, dugo građen i konačno otvoren. On nije samo puka saobraćajnica koja jedan bogat i atraktivan, a pasivan kraj, čini aktivnim, već i vrlo značajna prometnica koja će posebno u turističkoj sezoni rasteretiti ostale saobraćajnice kroz Crnu Goru koje su se baš ovih dana pokazale tijesnim.

Jedna tako dobra i decenijama poželjna vijest objavljena je prije godinu dana. Istorijski karavanski put, pa saobraćni drum, Cetinje-Nikšić, postaće Katunska magistrala, najsavremenija u Crnoj Gore; glasila je tada ta  vijest…I ugasila se! Iz medija od tada, nije poznata bar meni, niti jedna informacija da li je ovaj projekat u toku izgradnje, niti ako jeste dokle se u realizaciji, stiglo. Doduše, bar dva puta sam, sasvim slučajno sreo ljude iz tog ljutog krša stare Crne Gore, koji se još nijesu odrekli svog zavičaja. Oni su sa zadovoljstvom kazivala da se put gradi sve do Nikšića iako je tender glasio samo za prvu dionicu Cetinje-Čevo. A tek kad se savlada ona, raspisaće se novi tender Čevo-Nikšić, prema kome će se Katunska magistrala  vezati na magistralu Nikšić-Podgorica,(iznad Bogetića) čime će se ušteđeti bar 10-ak km. do NK. Ali to mi je sve ličilo na pričam ti priču. Onda sam posegao za pretragama? Kad sam na Google upisao Katunska magistrala  otvorio mi se sajt izvođača radova MP-NK (Mehanizacija i Programat-Nikšić), potom i ’’Novine Nikčića’’. Tekst iz januara 2021. glasi ovako:

Gotovo da smo zaboravili da je krajem prošle godine započeta izgradnja najmodernije saobraćanice u svojoj kategoriji, u Crnoj Gori, tzv. Katunske magistrale, Cetinje-Čevo-Nikšić. Novine Nikšića donose ekskluzivnu foto-informativnu reportažu s lica mjesta!

Jedna od najzahtjevnijih dionica puta CETINJE-ČEVO-NIKŠIĆ je upravo dionica od Cetinja prema Ćeklićima. Ali takve dionice prate Katunsku magistralu na više mjesta od Cetinja prema Čevu. Mehanizacija i Programat iz Nikšića je sa kompletnom odgovarajućom operativom na potezu od Cetinja prema Čevu, već završila 3 km proboja jedne od najtežih dionica i pripremila ga do nivoa ’’posteljice’’. Radovi prema planiranim etapama odvijaju se predviđenom dinamikom, a u toku je priprema radnih i pristupnih staza sa veoma širokim iskopima na dionicima koja su praktično bile nepristupačan teren. Radovi koji prethode proboju trase, a tiču se krčenja i trasiranja puta, takođe se odvijaju prema predviđenom planu. Dionica trase, koja kreće od Čeva prema Cetinju, a tiče se proboja terena, već je završena u dužini od 5 km. Napreduje se i sa izradom betonskih cjevastih propusta kojih na trasi ima u dužini oko 1500m. Osvojeno je do sada 8 km. trase, od projektovanih cca 23 km; usjeka, zasjeka, zaravnjenja i nasipa. Sve je na navedenom potezu obrađeno i završeno u procentu od 80%. U skladu sa vremenskim uslovima, planirano je da se do kraja ove godine asfaltira bezmalo polovina trase od 23 km. Ova brza cesta, sirine 7,7 m. će prema projektu, biti najmodernija u Crnoj Gori u svojoj kategoriji, sa odgovarajućim rasvjetnim tijelima na raskrsnicama i elementima autoputa. Projektovana je sa širokim radijusima krivina, blagih uspona i sa oko 4 km. trećih traka. Veliki iskopi u obimu od 2.100.000 m³ (dva miliona i sto hiljada kubika), i nasipa 1.000.900  m³ (milion i devetsto kubika), iskazuju da je rad na putu jako zahtjevan i da put ima visoke usjeke kao i visoke nasipe sa stabilizacijom kosina’’bermalno’’ (stepenicama) što govori da su u velikoj većini to elementi autoputa. 

Bila bi dobra vijest da se o Katunskoj magistrali saznaju i svježiji podaci sa vizuelnim dokazima(foto i tv), da saznamo je li vijest stala u januaru ili je magistrala zastala…jer od tada glasa o njoj nema, a da bi se taj put probio, bez šale, na nekim mjestima treba razmaknuti planine. Katunska magistrala, kad bude gotova, prima dirktno na sebe magistrale iz BiH (Trebinje, Bileća, Mostar, Foča, Sarajevo). Indirektno iz Podrinja, odnosno Srbije preko Zvornika, sve puteve koji preko BiH idu ka Crnoj Gori a preko Pljevalja  i od jugozapadnog dijela Srbije. Kad se već toliko, sa zebnjom, pozivamo na turizam a nemamo na šta drugo, to bi bio najpreči put preko sred Crne Gore do njene obale; od Nikšića do Budve jednako kao od Nikšića do Boke…za samo jednu uru, pa viđite koji je to priječac.  

            P.S. Avio saobraćaj nam je otanjio, željeznički sa vozovima za more omanjio… A autoput nam je još na putu. Najprometniji su nam jedino drumovi. Pjesnik bi rekao; Turisti će poželjet drumova…! A narod bi dodao, daj bože davanje i ne oduzimanje…I nazadovanje! 

Izvor (naslovna fotografija):

Avio saobraćaj nam je otanjio, željeznički sa vozovima za more omanjio… A autoput nam je još na putu. Najprometniji su nam jedino drumovi

Ostavite komentar

Komentari (0)