test

Domaći proizvodi biće vidljiviji u prodavnicama

Standard

06/12/2017

15:54

Ministarstvo ekonomije će, zajedno sa Programom Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) i Privrednom komorom Crne Gore (PKCG), u sljedećoj godini realizovati projekat koji ima za cilj obezbjeđivanje bolje vidljivosti domaćih proizvoda u trgovinskim lancima, najavila je ministarka ekonomije Dragica Sekulić nakon današnjeg Biznis karavana koji je održan u Podgorici.

„Crnogorski proizvođači nemaju toliko problem sa otkupom svojih proizvoda, koliko sa tim da vi ne znate da je to crnogorski proizvod ili se on nalazi na nekom neprimjetnom mjestu u našim trgovinama, kao posljedica mnogo većeg lobiranja velikih proizvođača koji su prisutni u našim trgovinama, a funkcionišu u okruženju“, kazala je Sekulić.

Namjera je, kako je dodala, da se kroz najavljeni projekat podstakne ekonomski patriotizam na način što će Ministarstvo ekonomije, u saradnji UNDP-jem i PKCG, zakupiti određeni broj polica u trgovinama.

„I da te police budu brenidrane, da se na njima nalaze crnogorski proizvodi i da građani znaju da kupovinom proizvoda sa tih polica mogu dati svoj doprinos crnogorskoj privredi i ekonomiji. Naći ćemo način da svi koji izraze interesovanje, i imaju dokaz da proizvode u Crnoj Gori, nađu svoje mjesto. Sve to će pratiti i pravljenje baze podataka šta se sve proizvodi u Crnoj Gori“, kazala je Sekulić.

Sumirajući utiske sa dosadašnjih biznis karavana, ministarka Sekulić je kazala da je od svih programa podrške najviše efekata imala Uredba o podsticanju direktnih investicij, s ozirom na iznos sredstava opredijeljenih za nju.

„Od drugih programa, najbolje su se pokazali programi za razvoj klastera, za uvođenje međunarodnih standarda u poslovanje i za modernizaciju prerađivačkih kapaciteta. To su programi kod kojih smo imali 100 procentno iskorišćenje i kod kojih smo za sljedeću godinu dobili veće budžete kako bismo imali više sredstava da ih opredijelimo za te namjene“, kazala je Sekulić.

Na pitanje novinara da izdvoji najčešće primjedbe privrednika na poslovni ambijent u Crnoj Gori, ministarka je kazala da privrednici koji se bave zanatstvom, preradom, proizvodnjom i slično se često suočavaju sa nedostatkom radne snage.

„Ono što generalno privredu muči, a što meni često zamjeraju da to nije realno stanje, a ja moram da prenesem ono što čujem od privrednika, jeste nedostatak stručne radne snage. Druga stvar na koju se privrednici često žale je nekonkurentnost onih koji se bave svojom djelatnošću pod okriljem sive ekonomije“, kazala je ministarka Sekulić.

Gradonačelnik Glavnog grada Podgorica Slavoljub Stijepović pozdravio je održavanje ovakvih događaja, ističući da su privrednici bili u prilici da se upoznaju sa svim podsticajima koje daje kako Ministarstvo ekonomije, tako i Glavni grad.

“Što se tiče Grada, poznato je da smo prepoznati kao lokalna uprava koja je među prvima osnovala Biro za ekonomsku saradnju i podršku biznis zajednici u sklopu kojeg radi Biznis centar koji pruža pomoć preduzećima kada su pred njima najveći izazovi, a to je na samom početku, na više načina. Prvo im ustupamo kancelarijski prostor besplatno za dvije godine, kao i računovođstvene usluge u prvoj godini poslovanja“, istakao je Stijepović.

On je podsjetio da Glavni grad stvara i povoljne tržišne uslove za poslovanje, kroz konstantno umanjenje naknada za privredu.

„U narednom periodu u planu je realizacija više infrastrukturnih projekata u vrijednosti od preko 100 miliona eura. Investicije tog reda veličine aktiviraju čitav repro lanac i šansa su za mnoga mala i srednja preduzeća, građevinske, ali i uslužne djelatnosti“, kazao je Stijepović.

Potpredsjednica Privredne komora Crne Gore (PKCG) Ljiljana Filipović kazala je da PKCG od 2009. godine sistematično realizuje projekast Dobro iz Crne Gore, koji afirmiše kvalitetne domaće proizvode.

„Do sada smo uspjeli da imamo 21 proizvođača i 95 njihovih proizvoda. Istraživanja PKCG iz godine u godinu pokazuju da je u svijesti potrošača veoma prisutno to da kupovinom domaćih proizvoda pomažu sebi, svoju ekonomiju, zapošljavaju svoju djecu, plaćaju poreze svojoj državi“, kazala je Filipović.

Prema njenim riječima, PKCG će nastaviti da radi na rastu konkurentosti domaćih proizvoda.

„Ili jednostavno rečeno – utakmicu treba dobiti na svom terenu, pa tek onda ići dalje. Dakle, domaći proizvođači ne mogu ići u inostranstvo ukoliko ne budu jako dobro pozicionirani u svojoj kući“, zaključila je Filipović.

Menadžer klastera Probaj domaće Velimir Đoković, kazao je da je jedan od osnovnih ciljeva ovog klastera, koji okuplja 20 proizvođača sa prostora Crne Gore, promocija i podrška proizvođačima u svim segmentima njihovog rada – od proizvodnje, promocije, predstavljanja, pa do zastupljenosti na tržištu.

„Za pola godine, koliko je klaster registrovan, naša iskustva su veoma pozitivna zato što članovi klastera pojedinačno, ali i klaster kao kolektivitet, bivaju sve više prepoznati od strane građana Crne Gore, što vodi ka većoj potrošći domaćih proizvoda“, kazao je Đoković.

Ostavite komentar

Komentari (0)