test

DRECUN ZA STANDARD: Zaduživaćemo se sve dok ne dovedemo spoljnotrgovinski bilans u ravnotežu, to ne zavisi od politike bilo koje vlade

Standard

14/09/2022

13:52

Ekonomski analitičar Predrag Drecun je u izjavi za portal Standard rekao da se Crna Gora mora periodično zaduživati bez obzira na politiku koju vodi bilo koja Vlada. To će se dešavati, smatra Drecun, dok ne dovedemo spoljontrgovinski balans u ravnotežu.

Vlada Crne Gore je juče usvojila Predlog izmjena i dopuna Zakona o budžetu za ovu godinu i predložene izmjene Odluke o zaduživanju Crne Gore. Ministar finansija Aleksandar Damjanović poručio da su najvažnije izmjene uslovljene verifikacijom naslijeđenog stanja, zbog čega je neophodno izvršiti uravnoteženje prihoda i rashoda, dodajući da se nada da će parlament krajem septembra jednoglasno podržati rebalans. Usvojena je takođe i izmjena Odluke o zaduživanju gdje se, umjesto 560 miliona EUR nedostajućih sredstava u tekućem budžetu, sada planira 756 miliona EUR. Umjesto prvobitno predviđenog zaduženja do 70 miliona EUR, predlaže se da to zaduženje bude do 350 miliona EUR.

“Odavno pričam da se mi moramo zaduživati periodično i da to nema nikakve veze sa budžetskim politikama bilo koje vlade… Ministri finansija jednostavno saberu i oduzmu, množe i podijele i tako se dobija akt koji oslikava našu ekonomiju, tj njenu strukturu…Dokle god ne dovedemo spoljnotrgovinski bilans u ravnotežu ili približno tome, imaćemo potrebu da se zadužujemo. Smatram da je ministar Damjanović dobro sve izračunao i da je bespredmetno raspravljati o rebalansu, ako to ne podrazumijeva otklon od neoliberalizma kao vrjednosnog sistema u crnogorskoj ekonomiji”, rekao je Drecun za Standard.

Iz Pokreta “Evropa sad” ocjenjuju da “Program Evropa sad” nema veze sa rebalansom budžeta, koji je uslovljen pumpanjem rashodne strane.

Iz tog Pokreta su rekli da se u posljednjih nekoliko mjeseci od političkih subjekata i članova 43. Vlade čuo veliki broj neosnovanih optužbi na račun programa Evropa sad, koji se već deveti mjesec uspješno sprovodi na dobrobit zaposlenih, poslodavaca i države.

„Usvajanjem predloga rebalansa i iznošenjem neistina kako je implementacija Programa glavni razlog za korekciju budžetskih planova, ovim putem želimo javnost da informišemo šta sve ima veze sa Programom Evropa sad, a šta ne“, navodi se u saopštenju Pokreta Evropa sad.

Vlada je, predloženim rebalansom budžeta, pokazala da joj se, kao i prethodnoj, sva ekonomska pamet svodi na zaduživanje, socijalni populizam i guranje države u bankrot, smatraju u Građanskoj inicijativi 21. maj.

“Odlazeća Vlada predložila je rebalans budžeta u iznosu od 350 miliona EUR, čime je državni dug povećan na oko 89 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP)”, navodi se u saopštenju.

Članovi ekonomskog tima GI 21. maj, Andrej Nedović i Rade Bojović, kazali su da je time 43. Vlada pokazala da joj se, kao i prethodnoj klerikalno-demagoškoj izvršnoj vlasti, sva ekonomska pamet svodi na zaduživanje, socijalni populizam i guranje države u bankrot.

“Pritom, cijela budžetska argumentacija premijera u tehničkom mandatu Dritana Abazovića i njemu lojalnih ministara svodi se na kritiku naslijeđenih i loših javnih finansija”, rekli su iz GI 21. maj.

Ostavite komentar

Komentari (0)