test

Epopeja trajekta “30. avgust”: Kako je mikro firma iz Hrvatske sa negativnim poslovanjem zaradila 250.000 eura na račun građana Crne Gore

I. Đoković

23/03/2023

08:22

Specijalno državno tužilaštvo juče je formiralo predmet povodom kupovine trajekta ''30. avgust'', koji se dok je bio u vlasništvu Jadrolinije pa potom privatne firme ABM Tous iz Neviđana zvao ''Prizna''. Prilikom nabavke ovog trajekta od strane JP Morsko dobra osim što je prekršeno više članova Zakona o javnim nabavkama, trajekt je plaćen po pet puta većoj cijeni od tržišne čima je državni budžet oštećen za više od pola miliona eura. No, cijela priča koja prati ovaj trajekt priliči nekom filmskom scenariju, jer je trajekt u jednom trenutku zamalo završio kao staro gvožđe što je izbjegnuto poslovnim ''akrobacijama'' firme ABM Tours iz Hrvaske i JP Morsko dobro.

Trajekt prizna koji je star više od 50 godina imao je zanimljiv put prije nego što je završio u rukama JP Morsko dobro kad je i preimenovan u “30.avgust” i od skora saobraća na liniji Kamenari Lepetane.

Trajekt je bio vlasništvo Jadrolinije koja je zbog neisplativosti trajekta i nerentabilnosti odlučila da ga proda. Hrvatski trajektni prevoznik je čak četiri puta pokušavao da ga proda dok na kraju i nije uspio prodavši ga potpuno nepoznatoj mikro firmi ABM Tours iz Neviđana.

Jadrolinija je četiri puta oglašavala javni poziv za dostavljanje ponuda za prodaju trajekta, od čega zanimljivo tri puta je početna cijena iznosila 80.000 eura dok bi četvrti javni poziv bio za prodaju bio oglašen sa početnom cijenom od 150.000 eura.

Na kraju ABM tours ga je kupio sa svim porezima po cijeni od 250.000 eura. Ono što privlači pažnju je sama kompanija ABM Tours koja po podacima hrvatske poreske službe spada u red mikro kompanija, što znači da promet koji ostvaruje je mnogo manji u odnosu na vrijednost jednog projekta kakva je kupovina trajekta.
ABM Tours firma je osnovana 1995. godine od strane Anta Milolovića kao djelatnost putničkih agencija. Zaposlenih je imala dvoje u 2020.godini, pa ako se uzme u obzir da je jedan od zaposlenih i osnivač preduzeća Milolović onda se dobije da ta kompanija ima samo jednog zaposlenog.

No, na stranu nedostatak ljudstva finansije te firme ukazuju da su prihodi, makar oni realno iskazani, toliko mali da spadaju u kategoriju vjerovali ili ne.

Naime ta kompanija prethodne dvije godine posluje negativno dok je 2019. godine prijavila prihod od skromnih 2,400 eura.

Tu se postavlja pitanje kako je uopšte ta kompanija mogla da se takmiči za kupovinu trajekta kada je zvaničan podatak da nije kreditno rentabilna, da joj je kritičan bonitet i da davanje kredita toj kompaniji snosi ozbiljan rizik.

No, kako je ABM tours kupio trajekt “Prizna” ostaje za sad misterija jer Jadrolinija nije objavila ugovor o prodaji trajekta firmi ABM Tours. Tu se svakako nameće pitanje motiva kupovine “Prizne” nakon turističke sezone, tj. u novembru mjesecu. Naprosto ne postoji nikakva poslovna logika jer je ABM Tours kupio trajekt koji se ne može valorizovati i ne može se koristiti u linijskom trajektnom prevozu u Hrvatskoj. Takođe ono što dodatno usložnjava cijelu priču je činjenica je nakon tri neuspješna javna poziva za prodaju,”Prizna” prodata na četvrtom gdje je cijena trajekta bila duplo veća u odnosu na prethodna tri poziva.

Zanimljivo je i to da je jedan od ponuđača za kupovinu “Prizne” bila i kompanija iz Turske koja je procjenila da brod više nema upotrebnu vrijednost i da će ga kupiti kako bi ga pretvorila ili preprodala u staro gvožđe.

Čime je rukovođena bila kompanije ABM Tours da kupi trajekt van sezone i da je uslovljena prodavcem da ga u narednih pet godina ne može koristiti u teritorijalnim vodama Hrvatske pokazalo se samo par mjeseci kasnije.

Potvrda je stigla preprodajom trajekta “Prizna” od strane ABM tours u ultra kratkom vremenu, što je učinio prodavši je JP Morsko dobro za 570.000 eura ili po duplo većoj cijeni od plaćene.

To pokazuju i dokumenta da je brod preregistrovan na ABM tours 04.novembra 2022. godine , a da je odjavljen iz registra u Hrvatskoj 6.marta 2023. godine.

Iako je po ocjeni nezavisnih eksperata iz Hrvatske “Prizna” dobila kvalifikacije “rage” da je potpuno neisplativ brod, postala je za ABM tours unosan posao jer je ta kompanija “vidovnjački” znala da će je preprodati u kratkom roku. Da li je ta firma naprosto imala dobar osjećaj za posao ili je nešto drugo po srijedi biće posao za SDT jer je novi vlasnik tog trajekta sada JP Morsko dobro protiv kog je upravo zbog cijele priče oko kupovine pokrenulo krivični postupak.

Da su ove poslovne “akrobacije” konačno zavrijedile pažnju SDT-a nakon upornog pisanja portala Standard i obraćanja specijalnom tužilaštvu, pokazuje da u svemu vjerovatno ima elemenata više krivičnih djela čime će SDT morati u narednom periodu ozbiljno da se bavi.

Izvor (naslovna fotografija):

Vlada Crne Gore

Ostavite komentar

Komentari (0)