test

Građevinski materijal poskupio 35 do 50 odsto, rast cijena pogurao i cijene nekretnina

Standard

29/12/2021

07:32

Cijene građevinskih materijala u ovoj godini su rasle 35 do 45 odsto, pa i više od 50 odsto, koliko je poskupilo armaturno željezo, bakar i aluminijum, saopšteno je Pobjedi iz Privredne komore.



Kao uzroke rasta cijena ističu prošlogodišnje smanjenje svjetske proizvodnje građevinskog materijala zbog posljedica kovid krize, kao i ovogodišnje veliko povećanje cijena distribucije i transporta.

“Još je teško govoriti o cijenama, jer su korekcije česte, pa i ponude distibutera važe samo par dana, ali ćemo okvirno navesti da je željezo sa 600 eura po toni poskupilo na hiljadu. Samo u ovih par mjeseci došlo je do skoka cijena cigli, crijepa i sličnih proizvoda od 30 odsto, što nije karakteristično za ovaj period godine, imajući u vidu da su stvorene zalihe ovih proizvoda i da se smanjuje potražnja. Cijena cementa je u samo par mjeseci skočila skoro deset odsto na 85 eura plus PDV po toni”, kazali su Pobjedi iz PKCG.

Podsjetili su da je cijena dizel goriva, koje se u značajnoj mjeri koristi u građevinskoj industriji, prema podacima Monstata, od oktobra 2020. do istog mjeseca ove godine porasla 26,5 odsto.

Iz PKCG su naveli da su se, kao što je slučaj i u ostalim privrednim djelatnostima, negativni efekti pandemije kovid-19 odrazili i na sektor građevine, pa je nedostatak sirovine i smanjen obim proizvodnje uticao na povećanje cijena građevinskih materijala.

“Usljed svih restriktivnih epidemioloških mjera došlo je do zatvaranja mnogih fabrika za proizvodnju građevinskog materijala, što je uslovilo smanjenje obima proizvodnje, a time i rast cijena. Nakon otvaranja granica profunkcionisao je transport roba, ali su slični problemi pogodili i druge sfere proizvodnje, a kasnije i distribucije i transport roba, što je negativno uticalo na organizovanje špediterskih kompanija i njihovih logističkih lanaca”, pojasnili su iz PKCG.

Naglasili su da je usljed pokretanja privrede u ovoj godini došlo do naglog porasta potražnje građevinskih materijala.

“Fabrike koje su zbog restriktivnih epidemioloških mjera smanjile obim proizvodnje, pa čak i zatvarale pogone sada ne mogu tržištu da isporuče tražene količine, pa se na isporuku određenih materijala čeka više mjeseci, što utiče na porast cijene materijala “, rekli su iz PKCG i podsjetili da je transport robe poskupio više puta.

Naveli su primjer kontejnerskog transporta iz Kine, koja je najveći izvoznik roba svih vrsta, gdje se cijena prevoza sa manje od 2.000 dolara popela do 8.000 po kontejneru.

“Očekivati je da će se ove cijene korigovati usljed normalizacije procesa proizvodnje i transporta, dok je upitno u kom periodu i kako će evidentna inflacija uticati na cijene građevinskih materijala u narednom periodu”,  poručeno je iz PKCG.

Iz PKCG ocijenili su da je usljed povećanja cijena građevinskog materijala došlo do ,,skoka“ na tržištu nekretnina.

“U jednom periodu poslovanje građevinskih kompanija je bilo stabilno. Međutim, usljed ovakvog skoka cijena materijala, cijene nekretnina su doživjele značajan rast u odnosu na prošlu godinu, pošto su mnogi počeli da koriguju cijene nekretnina na gore, prije svega zbog cijelog lanca nabavki i dalje izgradnje”, zaključili su iz PKCG.

Izvor: Pobjeda
Izvor (naslovna fotografija):

Pobjeda

Ostavite komentar

Komentari (0)