Investicije turskih partnera u crnogorsku poljoprivredu

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Aleksandar Stijović primio je delegaciju Tursko-crnogorskog poslovnog savjeta u okviru Odbora za ekonomske odnose sa inostranstvom (DIEK).

“Cilj posjete bila je prezentacija investicionih potencijala turskih preduzeća, u prvom redu investitora koji su već prisutni u Crnoj Gori, kao i razmjena informacija o prioritetnim sektorima za ulaganje i konkretnim predlozima kako bi se u tom pravcu usmjerila njihova investiciona aktivnost”, saopšteno je iz MPŠV.

Delegaciju su predvodili Songul Ozan, ambasadorka Republike Turske u Crnoj Gori i Naser Alim, predsjedavajući Poslovnog savjeta, koji je u Crnoj Gori prisutan kroz više aktivnih djelatnosti, a osnovna je trgovina poluproizvodima od drveta. Na sastanku su bili i Serdar Kurt, Jigit Jildiz, Selman Ozgun, Sedat Kara, Sarper Sandžakli, Erkut Alkaja, Erdal Karameroglu kao i Bušra Sener.

Stijović je istakao da je fokusu ministarstva otvaranje novih radnih mjesta i industrijskih kapaciteta na polju drvne industrije i poljoprivrede.

Crna Gora je po pitanju drvnog potencijala procentualno jedna od najbogatijih država u Evropi, a većina se nalazi u sjevernom dijelu, što ovu industriju čini posebno važnom za regionalni razvoj.

Predstavljene su investicije turskih kompanija u Mojkovcu gdje se otvara pogon za preradu suvog voća. U Danilovgradu turski investitori pokreću proizvodnju ukrasnog drveća i aromatičnog bilja. U Rožajama je u toku proizvodnja finalnih drvenih proizvoda i kuhinjskih pribora i alata od drveta.

Stijović je investitorima ukazao na činjenicu da je od svih sektora, trenutno u Crnoj Gori najveća podrška za investicije u poljoprivredi, budući da EU, kroz IPA fondove i MIDAS projekat finansira od 50 do 80 odsto investicija.

Sagovornici su se saglasili da postoji veliki prostor za dalje unapređenje odnosa te da će u narednom period intezivirati saradnju u oblastima od zajedničkog interesa u cilju investicija u ove sektore u Crnoj Gori.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Šta svijet može očekivati u slučaju katastrofe u nuklearnoj...

“Svaki napad na nuklearne elektrane je samoubilački”, rekao je prošle sedmice generalni sekretar Ujedinjenih naroda Antonio Gutereš, te je...

Njemačka neće odgovoriti na poziv za ukidanje ruskih turističkih...

Države koje podržavaju takvu zabranu kažu da Rusi ne bi trebalo da budu u mogućnosti da idu...

Demokrate: Abazović i dalje nije svjestan da mu riječ...

Prvo, smatraju Demokrate, Abazović očito i dalje, kako kažu, nije svjestan da su mu propali koncepti obje...

Nikolić: Abazović pokušava “političkim mehanizmom“ Mandića, koji se napaja...

“Upravo taj “mehanizam” mu je omogućio da bude premijer, kako bi se Crna Gora vratila na put...

Sud u Mjanmaru osudio svrgnutu liderku zemlje za još...

U četiri slučaja korupcije o kojima je odlučeno u ponedjeljak, Su Ći je navodno zloupotrebila svoj položaj...

NAJČITANIJE

guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare