Investicije turskih partnera u crnogorsku poljoprivredu

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Aleksandar Stijović primio je delegaciju Tursko-crnogorskog poslovnog savjeta u okviru Odbora za ekonomske odnose sa inostranstvom (DIEK).

“Cilj posjete bila je prezentacija investicionih potencijala turskih preduzeća, u prvom redu investitora koji su već prisutni u Crnoj Gori, kao i razmjena informacija o prioritetnim sektorima za ulaganje i konkretnim predlozima kako bi se u tom pravcu usmjerila njihova investiciona aktivnost”, saopšteno je iz MPŠV.

Delegaciju su predvodili Songul Ozan, ambasadorka Republike Turske u Crnoj Gori i Naser Alim, predsjedavajući Poslovnog savjeta, koji je u Crnoj Gori prisutan kroz više aktivnih djelatnosti, a osnovna je trgovina poluproizvodima od drveta. Na sastanku su bili i Serdar Kurt, Jigit Jildiz, Selman Ozgun, Sedat Kara, Sarper Sandžakli, Erkut Alkaja, Erdal Karameroglu kao i Bušra Sener.

Stijović je istakao da je fokusu ministarstva otvaranje novih radnih mjesta i industrijskih kapaciteta na polju drvne industrije i poljoprivrede.

Crna Gora je po pitanju drvnog potencijala procentualno jedna od najbogatijih država u Evropi, a većina se nalazi u sjevernom dijelu, što ovu industriju čini posebno važnom za regionalni razvoj.

Predstavljene su investicije turskih kompanija u Mojkovcu gdje se otvara pogon za preradu suvog voća. U Danilovgradu turski investitori pokreću proizvodnju ukrasnog drveća i aromatičnog bilja. U Rožajama je u toku proizvodnja finalnih drvenih proizvoda i kuhinjskih pribora i alata od drveta.

Stijović je investitorima ukazao na činjenicu da je od svih sektora, trenutno u Crnoj Gori najveća podrška za investicije u poljoprivredi, budući da EU, kroz IPA fondove i MIDAS projekat finansira od 50 do 80 odsto investicija.

Sagovornici su se saglasili da postoji veliki prostor za dalje unapređenje odnosa te da će u narednom period intezivirati saradnju u oblastima od zajedničkog interesa u cilju investicija u ove sektore u Crnoj Gori.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Đukić v.d. predsjednice odbora LP na Cetinju

Đukić koja predvodi odbor do izborne konvencije istaknuta je književnica i pjesnikinja. Dobitnik je velikog broja književnih...

Radulović i Stoltenberg u Briselu: Crna Gora je pouzdan...

Generalni sekretar Stoltenberg naglasio je da članice NATO-a cijene posvećenost naše države jačanju jedinstva unutar Alijanse, koje...

Sekulić: Idejne organizatore čeka ista sudbina kao i njihovih...

Samo će vaše političke karijere biti, kaže Sekulić, “završno zakucane u okvirima koje ste danas podmetnuli damama”.

CPC: Od novembra 2020. na naš račun nije uplaćen...

Kako su saopštili, tekst ne govori to eksplicitno, ali sugeriše da je država nastavila da daje sredstva...

Pred sudstvom veliki izazovi i problemi

Vučković je ukazujući na brojne probleme sa kojima se sudstvo suočava kazala da nezavisnost sudstva omogućava svima...

NAJČITANIJE

guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare