test

IPARD like 2: Bespovratna podrška za preradu poljoprivrednih proizvoda

Standard

16/10/2017

14:05

Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja objavilo je danas novi, treći po redu javni poziv za dodjelu bespovratne podrške kroz projekat IPARD like 2, koji je namijenjen isključivo preradi. Subjekti u poslovanju hranom, odnosno prerađivači i kroz ovaj javni poziv – IPARD like 2.3 imaće mogućnost da započnu ili unaprijede preradu poljoprivrednih proizvoda.

Unapređenje se odnosi prvenstveno na usaglašavanje sa standardima bezbjednosti hrane, u cilju povećanja konkuretnosti domaćih proizvođača hrane. 

Za poziv IPARD like 2.3 na raspolaganju je milion eura bespovratne podrške. Sredstva za projekat IPARD like 2 obezbijeđena su iz pretpristupnih fondova Evropske unije, kao i nacionalnih sredstava. Ukupna vrijednost projekta je 6,2 miliona eura, od čega je 4,7 miliona eura grant EU, a 1,6 miliona eura nacionalna kontribucija. Projekat se implementira prema procedurama Svjetske banke. Minimalna vrijednost investicije koja se podržava kroz projekat IPARD like 2.3 iznosi 12.000 eura (iznos bez PDV), dok je maksimalna 125.000 eura (iznos bez PDV). Bespovratna podrška iznosi 50 odsto prihvatljive investicije, za sve oblasti investiranja“, objašnjeno je u Ministarsvu poljoprivrede.

Cilj podrške je jačanje subjekata u poslovanju hranom životinjskog i biljnog porijekla i dostizanje nacionalnih i EU standarda, kroz podizanje nivoa higijenske i zdrastvene ispravnosti hrane.

Poziv se oslanja na Zakon o bezbjednosti hrane na osnovu koga je urađena kategorizacija objekata koji posluju sa hranom životinjskog i neživotinjskog porijekla, gdje je kroz standardizovanu proceduru urađena procjena stanja kod svih objekata u Crnoj Gori koji se bave preradom. Tada je definisano njihovo trenutno odstupanje od nacionalnih i EU standarda. Riječ je objektima koji se nalaze u registrima Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja, Uprave za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove“, ističu u ministarstvu.

Sektori prerade koji se podržavaju kroz ovaj Javni poziv su:
– Sektor hrane životinjskog porekla (ribarstvo i akvakultura);
– Sektor hrane biljnog porijekla i gljiva (voće, povrće, ljekovito i aromatično bilje, pečurke, maslinovo ulje i drugi proizvodi od maslina, vino);
– Klanice na poljoprivrednim gazdinstvima i već postojeće klanice koje su odobrene u skladu sa Uredbom o uslovima za odstupanje u pogledu izgradnje, uređenja i opremanja objekata koji imaju mali obim proizvodnje, prerade i obrade hrane.

Ostavite komentar

Komentari (0)