test

Iz Saveza penzionera tražili povećanje od osam odsto

Standard

01/06/2023

10:23

Tražili smo da majsko povećanje penzija bude osam odsto, srazmjerno inflaciji, kazao je Pobjedi predsjednik Saveza udruženja penzionera Branko Vešović.



Fond PIO je, prema redovnom usklađivanju, utvrdio da bi penzije od maja trebale biti uvećane za 5,4 odsto, ali da se o tome, kako saznaje Pobjeda, još nije izjasnio Upravni odbor Fonda. Fond PIO je, navodno, tražio da Vlada odobri vanredno usklađivanje penzija za dodatnih 2,95, odnosno za ukupno 8,35 odsto o čemu bi trebalo da se uskoro izjasni.

Kako navode iz Saveza, penzioneri su zatražili i da se reguliše pitanje srazmjernih i minimalnih penzija i da se poštuju stečena prava penzionera na određenu visinu penzije. Navode da godinama traže da penzije budu 63 do 65 odsto prosječne zarade.

” Sada je taj odnos ispod 50 odsto u odnosu na prosječnu platu i tražićemo da se inovira taj prijedlog”, poručili su iz Udruženja.

Prosječna penzija u Crnoj Gori iznosi 374 eura, dok je na kraju prošle godine iznosila oko 359 eura. Korisnika penzija ima nešto više od 120.000, a od prošle godine penzije se usklađuju tri puta godišnje, odnosno u januaru, maju i septembru. Od januara ove godine najniža penzija projektovana je na iznos od 270 eura.

Izvor: Pobjeda
Izvor (naslovna fotografija):

Ilustracija

Ostavite komentar

Komentari (0)