test

Kolašin dobija osam novih skijaških staza, dugih 9,5 kilometara

Standard

24/07/2020

07:32

Vlada Crne Gore je, u cilju realizacije kapitalnih projekata namijenjenih valorizaciji sjevernog regiona zemlje i unapređenja turističke ponude sjevera, posredstvom nadležnog organa Uprave javnih radova, sa izabranim izvođačima radova “Gradnjainženjering” i “Inženjeringput”, zaključila ugovore o izgradnji novih skijaških staza ukupne vrijednosti oko 3.000.000 eura, pišu Dnevne novine.

Ovi radovi, uz one koji se već izvode na jačanju turističke ponude, imaju za cilj da potvrde renome prestižnog i konkurentnog ski-centra u regionu i šire.

Pomoćnik izvršnog direktora skijališta Crne Gore Danilo Novaković kazao je da su navedeni izvođači angažovani na izgradnji osam novih skijaških staza, dužine oko 9,5 kilometara. Njih će, kako nam je kazao, opsluživati nova šestosjedna žičara K7 namijenjena spajanju ski-centara “Kolašin 1600” i “Kolašin 1450”, čija je izgradnja ugovorena (vrijednost ugovora oko 9.000.000 eura), a završetak radova se očekuje do početka predstojeće zimske sezone 2020/21, ukoliko to budu dozvolile aktuelne zdravstvene okolnosti izazvane proglašenjem pandemije korona virusa.

“Takođe, u toku su intenzivni radovi na proširenju kapaciteta postojeće skijaške infrastrukture na ski-centru Kolašin 1600, koji se ogledaju u izgradnji novih šest skijaških staza dužine oko šest kilometara, nakon čije će izgradnje, uz postojeće skijaške staze u dužini od četiri i po kilometra, Ski-centar Kolašin 1600 raspolagati skijaškim stazama u ukupnoj dužini od oko 20 kilometara i potvrditi renome prestižnog i konkurentnog ski-centra u regionu i šire. U konačnom, po završetku navedenih projekata, a u odnosu na infrastrukturu Ski-centra Kolašin 1450, skijalište na području opštine Kolašin u predstojećoj zimskoj sezoni raspolagaće sa oko 45 kilometara skijaških staza koje će opsluživati tri šestosjedne žičare, jedna dvosjedna žičara i tri ski-lifta, sa tendencijom daljeg širenja kapaciteta”, kazao je Novaković.

Nove skijaške staze ispunjavaće sve standarde i norme Međunarodne skijaške federacije (FIS), sadržaće ograde za usmjeravanje skijaša, zaštitne ograde, kao i odgovarajuću signalizaciju.

Na lokaciji Kolašin 1600, kako su ranije najavili iz Vlade Crne Gore, biće izgrađen hotelsko-turistički kompleks ukupne vrijednosti oko 77 miliona eura, od čega će u prvoj obavezujućoj fazi biti uloženo 12,8 miliona u izgradnju hotela i drugih pratećih sadržaja (projekat se realizuje u četiri faze, a do kraja realizacije biće izgrađen hotelsko-turistički kompleks ukupnog kapaciteta 2.485 kreveta).

U cilju podsticanja investicionih aktivnosti na području Bjelasica i Komovi lokalitet Kolašin 1600, realizovane su investicije na izgradnji neophodne infrastrukture u visini od 20.530.211 eura (izgrađena žičara, izgrađena bazna stanica i obezbijeđeno njeno vodosnabdijevanje, rekonstruisana pristupna saobraćajnica i izgrađen parking, nabavljena mehanizacija za potrebe ski-centra, izgrađena je i puštena u rad TS 35/10kV „Jezerine” sa koje je obezbijeđeno napajanje skicentra, a u toku su aktivnosti na pripremi Glavnog projekta vodosnabdijevanja).

Izvor: Dnevne novine

Ostavite komentar

Komentari (0)