test

Milatović: Želim da naši iseljenici mogu da se vrate i da ih zemlja dočeka širom raširenih ruku

Standard

30/07/2021

22:07

Žao mi je što su mnogi naši ljudi prepoznati u inostranstvu kao izvanredni, dok kod nas nisu imali jednake šanse za razvoj, kazao je danas na Biznis forumu, u okviru manifestacije Dani dijaspore -iseljenika u Bijelom Polju. ministar ekonomskog razvoja Jakov Milatović.

“Juče sam ugostio jednog izvanrednog mladića. O njemu sam čuo u medijima, a ubrzo je uslijedilo i pitanje roditelja o tome kako država može da pomogne. Osvojio je srebro na Međunarodnoj matematičkoj olimpijadi i bronzu na balkanskoj matematičkoj olimpijadi. I ne postoji sistem koji njemu garantuje pomoć i podršku države. On će vjerovatno biti među najboljima na svom univerzitetu (MTI) i želim da se vrati, želim da on bude taj koji će nastaviti naš put promjena”, kazao je Milatović.

On je istakao da ukoliko kao država ne možemo postignuti da naši iseljenici mogu da se vrate u Crnu Goru, onda je upitan i naš boravak ovdje.

“Ukoliko i ostane u dijaspori želim da uvijek ima gdje da dođe i da ga ova zemlja dočeka široko otvorenih ruku. I ne želim da on bude izuzetak, već pravilo. Jer kao što rekoh, ako to ne možemo da postignemo, onda je upitan naš boravak ovdje”, rekao je Milatović.

To je, dodao je, jedan prirodan proces, koji nakon 30 godina jednopartijskog sistema ne može da se promijeni preko noći.

“Mnoge su porodice otišle, mnogi se nikada neće vratiti, mnogi doktori nauka pobjegli su u potrazi za boljim životom, baveći se poslovima za koje se nisu školovali, ali od kojih mogu da žive”, naveo je ministar.

Kako je istakao, to je naš izgubljen potencijal.

“A stvaranje i unapređivanje uslova za uključenje dijaspore u društveni ekonomski i politički sistem naš zadatak. I to je ono zbog čega sam danas i dao primjere iz sopstvenog života, jer sam bio dio vas, a sada sam se vratio da našoj zemlji dam sve ono što sam u inostranstvu naučio. Volio bih da i vi sve vaše znanje i iskustvo stavite na raspolaganje, kako bismo zajedničkim snagama stvorili poželjan poslovni ambijent, učinili našu državu ekonomski jačom i poželjnom za investiranje”, poručio je ministar.

Izvor (naslovna fotografija):

Milatović sa premijerom Krivokapićem na Biznis Forumu

Ostavite komentar

Komentari (0)