test

Ministarstvo poljoprivrede raspisalo poziv za subvencije: Pet dana za kupovinu mehanizacije

Standard

25/03/2023

10:28

Trajanje javnog poziva od 23. do 28. marta, tokom kog poljoprivrednici moraju kupiti priključnu mehanizaciju, kako bi polovinu vrijednosti mogli refundirati kod Ministarstva poljoprivrede, u ovom resoru ne smatraju problematičnim.



Prema riječima Zorana Irića iz Direktorata za ruralni razvoj interesovanje za ovu mjeru je ogromno i otkako su počeli sa ovom podrškom, 2017. godine, uvijek su nakon šest-sedam dana zatvarali poziv zbog prekoračenja budžeta, koje je prošle godine bilo 600 hiljada eura. Objasnio je da su sredstva za dvije komponente, od kojih se jedna odnosi na traktor, a druga na sitnu mehanizaciju ograničena na oko miliona eura. Ipak, za kupovinu traktora procedura je nešto drugačija, imajući u vidu da proizvođači Ministarstvu podnose zahtjev za prethodno odobrenje, nakon čega ulaze u proceduru sa prodavcima, jer traktora nema na lageru. Zato mogu da plate samo polovinu cijene, dok drugu polovinu direktno plaća Ministarstvo.

Irić je kazao da su mogli da stave i duži rok za sitnu mehanizaciju, ali da bi poziv sigurno bio zatvoren ranije. Smatra da proizvođači od ranije znaju kako ovo funkcioniše i mogu da se pripreme. Međutim, nije dozvoljeno da se za refundaciju aplicira za opreme kupljenu prije dana objave javnog poziva.

Više poljoprivrednika je Pobjedi kazalo da se na ovaj način favorizuju ,,veliki igrači“ koji su unaprijed spremni, kako finansijski, tako i logistički. Za ostale je, navode, taj rok prekratak da od dobavljača dobiju ponudu, a tvrde i da često opreme nema na lageru, zbog čega bi se morala unaprijed naručiti. Ipak, ne mogu sa sigurnošću znati da li će uspjeti da ostvare subvenciju, niti da li će ta oprema stići na vrijeme. Zato pitaju u čijem je interesu ovakav javni poziv.

Osim toga, kako tvrde, kako samo nekoliko firmi prodaje tu opremu, formiraju se veliki redovi pa je upitno da li mogu stići do opreme. Nezadovoljni su i jer je Ministarstvo u Vajber grupi dan prije raspisivanja najavio ovaj poziv, navodeći da je o tome trebalo da ih obavijeste barem mjesec ranije kako bi se mogli pripremiti.

Zaključuju da ovaj poziv mogu da iskoriste samo oni koji su unaprijed bili spremni, sa ranijim rezervacijama i porudžbinama i koji imaju novac da odmah kupe opremu čija vrijednost varira od 500 do nekoliko hiljada eura. Pojedini proizvođači, kako su nam kazali, imaju problem čak i da dobiju ponude za određenu opremu, zbog inflacije i velikih promjena u cijenama na okolnim tržištima odakle se nabavlja oprema. Zato će mnogi odustati od pokušaja da ostvare ovu subvenciju.

Izvor: Pobjeda
Izvor (naslovna fotografija):

Pobjeda

Ostavite komentar

Komentari (0)