test

Montenegro promo day: Događaj od izuzetne važnosti za promociju Crne Gore

Standard

28/02/2020

14:30

Crnogorska nacionalna avio- kompanija Montenegro Airlines nedavno je bila domaćin značajnog događaja “Montenegro promo day” u Cirihu, koji je okupio veliki broj turističkih poslenika I predstavnika turističke privrede Crne Gore i Švajcarske.


„Dan promocije crnogorskog turističkog proizvoda“ je prvo veće zvanično okupljanje predstavnika crnogorske turističke privrede nakon višegodišnje pauze na ovom tržištu, a organizovano je baš iz razloga uspostavljanja tješnje saradnje između ove dvije zemlje.

Cjelodnevne aktivnosti, press konferencija, prezentacije, B2B sastanci, odvijali su se u saradnji sa Ambasadom Crne Gore u Švajcarskoj Konfederaciji, te Nacionalnom turističkom organizacijom Crne Gore, a priliku da se predstave švajcarskim tur-operaterima, agencijala i novinarima, imali su i crnogorski hotelijeri: Hilton, Maestral, Mediteran, Splendid, Avala, Chedi Hotel, te Luštica Bay kompleks, kao i DMC agencije- Kompas i Explorer, te JU Nacionalni parkovi Crne Gore.

Ambasador Crne Gore u Švajcarskoj Konfederaciji Damir Grbović otvorio je „Montenegro promo day“ i u prisustvu svih učesnika i većeg broja predstavnika tamošnjih medijskih kuća izrazio veliko zadovoljstvo što se Crna Gora, na čelu sa svojom nacionalnom avio- kompanijom, posle dužeg vremena predstavlja tako značajnom tržištu:

– Predstavljanje crnogorske turističke ponude u Cirihu, kao i obilježavanje 25 godina nacionalne avio kompanije Montenegro Airlines, događaj je od izuzetne važnosti, koji doprinosi cjelokupnoj promociji naše države. Iskazao bih zadovoljstvo činjenicom da se događaji ovakvog tipa organizuju poslije dužeg vremenskog perioda i u Švajcarskoj, koja je značajno i otvoreno tržište. U Švajcarskoj vlada veliko interesovanje za Crnu Goru kao turističku destinaciju i zemlju koju treba posjetiti.

Ambasada Crne Gore u Bernu svesrdno podržava i učestvuje u sprovođenju ideje da se što više sličnih aktivnosti organizuje i time predstave potencijali i raznolikost naše turističke ponude do što većeg broja potencijalnih posjetilaca.

Raduje me veliki odziv i iskazano interesovanje švajcarskih medija i touroperatera, kao i odlična promocija od strane predstavnika Montenegro Airlinesa, Nacionalne turističke organizacije, Nacionalnih parkova i predstavnika turističke privrede iz Crne Gore. Uvjeren sam da će i budući događaji, koje Ambasada planira da realizuje u saradnji sa Montenegro airlinesom i Nacionalnom turističkom organizacijom, a prije svega planiranje daljih aktivnosti na promociji Crne Gore u jednoj od najbogatijih država svijeta, dati rezultat i povećati broj gostiju iz ove alpske zemlje koji će posjetiti Crnu Goru.

Izvršni direktor Montenegro Airlines-a Živko Banjević podsjetio je prisutne kroz prezentaciju o istorijatu i značajnim rezultatima koje je kompanija ostvarila za četvrt vijeka postojanja, podijelivši sa prisutnima posljednje rekordne komercijalne podatke iz 2019.godine, kao i najsvježije iz godine koja je tek počela:

– Velika nam je čast što smo bili u prilici da pred tako važnim prijateljima I saradnicima podijelimo radost proslave jubileja, četvrt vijeka postojanja crnogorske nacionalne avio- kompanije Montenegro Airlines, rekordne rezultate iz 2019. godine I našeg novog generalnog zastupnika prodaje- Tal Aviation.
Podsjećanja radi, u 2019. godini smo imali rekordan broj prevezenih putnika, najveći za 25 godina poslovanja, 657,276 putnika, a prosječna popunjenost putničke kabine na svim letovima iznosila je 71%. Takođe, bilježimo porast u broju putnika na svim tržistima.

Švajcarsko tržište nam je veoma značajno, obije zemlje imaju veliki turistički i ekonomski potencijal, sjajna mjesta, kulturu i ljude koje vrijedi upoznati . Pored toga, značajan broj Crnogoraca danas živi u Švajcarskoj, a gaji veliku emotivnu povezanost sa rodbinom I korijenima u svojoj matičnoj zemlji, pa se nadam da će Montenegro Airlines biti tu za svaki njihov novi susret, ali i boravak svih turista, poslovnih partnera i iz obije države.

Zamjenik komercijalnog direktora MA Dejan Pižurica govorio je o liniji Podgorica-Cirih, koja je jedna od prvih redovnih destinacija u kompaniji, takoreći od osnivanja:

– Montenegro Airlines u ovom trenutku ka Cirihu saobraća tri puta sedmično, a tokom ljetnje sezone leteće čak šest puta. Naša povezanost prevazilazi nivo poslovne saradnje, jer ka Švajcarskoj letimo od samog početka osnivanja kompanije, što dovoljno govori o značaju povezivanja oba tržišta. U 2019.godini na liniji Podgorica-Cirih prevezeno je 27.684 putnika, uz prosječnu popunjenost putničke kabine od 60%.

Zainteresovani učesnici od strane švajcarske turističke privrede bili su: KUONI Dertour, TUI Suisse, TUI Dietikon, TUI Zumikon, Imbach Wanderferien, CGS, Hotelplan, Putnik Travel, Internet Reisen, All Ways Reisen, Twerenbold, Globus Reisen, Mediareisen, Thurgau Travel, Baumeler Reisen, Globetrotter, CGS, Balkan Holidays i Hürlimann Studienreisen.
Promociji su prisustvovali takođe i predstavnici Aerodoma Cirih, Aerodroma Bazel, Udruženja avio-zastupnika u Švajcarskoj, te AAS koji je Montenegro Airlinesov hendling agent na aerodromu Cirih.
Svi učesnici događaja smatraju da je ovaj vid promocije bio veoma uspiješan, te da će ostvareni kontakti dati rezultate već i kada je predstojeća ljetnja sezona u pitanju. Iz NTO kažu da je učestvovanje u ovom događaju veoma važno sa aspekta kontakata i vizibilnosti Crne Gore kao turističke destinacije na tržištu Švajcarske:

– Očekujemo da će ovakvi događaji doprinijeti promociji i kreiranju imidža Crne Gore na tržištu Centralne Evrope sa kojeg se bilježi značajan rast posjeta. Atraktivna ponuda za aktivni odmor, biciklističke i planinarske staze, panoramski putevi i netaknuta priroda privlače sve veći broj gostiju iz Švajcarske. Trend rasta nastavljen je i u ovoj godini kada je Crnu Goru tokom 2019. godine posjetilo 53 odsto više turista sa ovog tržišta koji su ostvarili 50 odsto više noćenja u odnosu na 2018.
Uvjereni smo da će ova i slične planirane promotivne aktivnosti na tržištu Švajcarske u velikoj mjeri doprinijeti zadržavanju ovih pozitivnih trendova i boljoj posjeti sa ovog strateški značajnog tržišta prije svega u pred i postsezoni, s obzirom na karakterstike švajcarskih turista i tražnju za ponudom za aktivni odmor i odmor u prirodi, gdje Crna Gora zaista ima šta da ponudi.

Zainteresovanost Švajcaraca za turističku ponudu Crne Gore potvrđuju i već pristigli grupni upiti za YM letove na ovoj destinaciji od strane švajcarskog TO Hotelplana.
U narednom preriodu u saradnji sa Ambasadom Crne Gore u Švajcarskoj Konfederaciji planiran je sastanak sa predstavnicima udruženja crnogorske dijaspore u ovoj zemlji.

Razmatra se, takođe, i organizovanje B2B sastanaka predstavnika real estat-a dvije države čime bi se Crna Gora kao destinacija promovisala i na ovaj načim. Pokretanje tržišta nekretnina uticalo bi na dodatni porast putnika na letovima Montenegro Airlines-a.

Ostavite komentar

Komentari (0)