test

Mugoša: Stop manipulacijama o “urušavanju” programa “Evropa sad”

Standard

27/01/2022

10:25

Poslanik Socijaldemokrata, Boris Mugoša, ukazao je na, kako je saopštio, manipulacije sa 'urušavanjem' programa 'Evropa sad' ako se promijeni Vlada.

On najprije navodi da je “Evropa sad” suštinski set zakona koji su razmatrani u Skupštini krajem decembra (o radu, akcizama, porezu na dohodak, dobit, o PDV-u…).

Mugoša ističe da značajan broj zakona koji čine “Evropa sad” nije usvojen, čime teza o “urušenosti” ako se promijeni Vlada već na startu “pada u vodu”.

Naime, podršku aktuelne većine nisu dobile zakonske izmjene koje se odnose na akcize, vraćanje više stope PDV-a u ugostiteljstvu i dr. Osim toga, Vlada je sama povukla predlog o oporezivanju podizanja gotovine, a predlozi o igrama na sreću i markiranju goriva jos nisu u skupštinskoj proceduri – kazao je Mugoša.

Tu su, kako navodi poslanik SD-a, i vrlo sporne projekcije prihoda od oporezivanja neprijavljenih prihoda.

Stoga, prihodna strana programa “Evropa sad” je prilično desetkovana, ukazuje Mugoša.

Što je veoma važno, kako navodi poslanik Mugoša, i ova i sledeća Vlada ima ustavnu obavezu (član 100 Ustava) da izvršava zakone, tako da je priča da sledeća Vlada neće to raditi pravno neutemeljena.

Mugoša ukazuje da što god ko mislio o održivosti određenih zakonskih rješenja, svaka Vlada je u obavezi da ista implementira.

On ističe da kao i svi drugi zakoni i navedeni su podložni korigovanju i unapređivanju, ali se i za to zna procedura – Vlada ili poslanici predlože, a Skupština odlučuje.

Stop manipulaciji sa očekivanjima građana – zaključuje Mugoša.

Izvor (naslovna fotografija):

Boris Mugoša

Ostavite komentar

Komentari (0)