test

Podgorički ugostitelji: Inspektori koji kontrolišu mjere nisu vakcinisani

Standard

04/12/2021

15:19

Veliki broj inspektora koji kontrolišu primjenu mjera nije vakcinisan, tvrde iz Udruženja ugostitelja Podgorice. Prema njihovim riječima, takav je slučaj i kod većine zaposlenih u javnoj upravi.



Zbog tog fenomena i drugih mjera, NVO Udruženje ugostitelja Podgorice tražilo je sastanak sa nadležnima.

Njihovo pismo prenosimo integralno: 

“Prije svega, želimo istaći da je važećim, opštim mjerama, već duži vremenski period propisana obaveza vlasnika ugostiteljskih objekata da odrede lice odgovorno za poštovanje i kontrolu propisanih mjera u objektu. Nepoštovanje ove obaveze sa sobom povlači prekršajnu odnosno krivičnu odgovornost kako pravnog lica koje obavlja ugostiteljsku djelatnost, tako i odgovornog lica koje sprovođenje ove kontrole obavlja “na terenu”.

 Postavlja se pitanje, iz koje zakonske odredbe, nadležno Ministarstvo crpi osnov za propisivanje ove obaveze u ovom podzakonskom aktu? Koji pravni akt, daje pravo fizičkom licu da legitimiše drugo fizičko lice, zahtijeva od njega bilo koju vrstu ličnog dokumenta ili potvrde sa jedne strane, a sa druge strane propisuje obavezu tog drugog fizičkog lica da ova dokumenta prezentira?

 Taj imperativni propis ne postoji!

 Identitet nekog lica može da utvrđuje komunalni policajac (član 9 Zakona o komunalnoj policiji), policijski službenici (član 23 Zakona o unutrašnjim poslovima), inspektori (član 21 Zakona o inspekcijskom nadzoru).

 Poslovođa u ugostiteljskom objektu nije niti jedno od ovih lica!!!

 Samim tim isti nema pravo da bilo koga identifikuje, a gosti ugostiteljskih objekata nemaju obavezu da mu bilo koji identifikacioni dokument pokazuju! Ovo dovodi do situacije da gosti mogu prezentovati potvrdu o vakcinaciji nekog drugog lica, što poslovođa u ugostiteljskom objektu svakako nema pravo da provjerava.

 Na ovaj način, sav teret poštovanja mjera od strane stanovništva u ugostiteljskim objektima prenesen je na ugostitelje, što je prije svega nezakonito, pa samim tim i neustavno!

 Neustavnost aktuelnih mjera proizilazi i iz činjenice da je svim zaposlenim u ugostiteljskoj djelatnosti ovim mjerama nametnuta obaveza vakcinacije, što nije slučaj u bilo kojoj drugoj djelatnosti.

 Na ovaj način isti su diskriminisani u odnosu na sva ostala zaposlena lica i njihovo ljudsko pravo da odaberu da li će se vakcinisati povlači sa sobom uskraćivanje prava na rad, zagarantovanog Ustavom Crne Gore.

 Prema saznanjima ovog Udruženja, veliki broj inspektora koji kontrolišu primjenu covid mjera nije vakcinisan, što predstavlja paradoks sam po sebi. Takav je slučaj i kod većine zaposlenih u javnoj upravi.

 Postavlja se pitanje kako neko ko mjere ne poštuje, može kontrolisati i kažnjavati neko drugo lice zbog nepoštovanja istih mjera? I ovo predstavlja neviđen non sense.

 Smatramo da mjere Ministarstva zdravlja Crne Gore, ukoliko obavezuju zaposlene u ugostiteljstvu, moraju obavezivati i zaposlene u drugim granama privrede, a posebno u javnoj upravi! Ukoliko je to neprimjenljivo, iste se moraju ukinuti i u odnosu na ugostiteljske radnike!

 Nadalje, aktuelnim mjerama zabranjuje sa rad ugostiteljskih objekata u kojima se održavaju svadbena, rođendanska i druga veselja. Postavlja se pitanje zbog čega je ova mjera i dalje na snazi, kada je u ovim objektima bio dozvoljen rad u vrijeme kada je broj zaraženih bio skoro 10.000 a sada je na nivou od 2.000?! Osnov za tako nešto svakako vise ne postoji, pa je i ovu mjeru neophodno ukinuti u što kraćem roku.

 Suština primjene mjera Ministarstva zdravlja i potenciranju vakcinacije ne smije biti ograničavanje rada ugostiteljske privrede u svakoj mogućoj situaciji, već je neophodno uticati na stanovništvo da se vakciniše u što većem procentu i kontrolisati upravo poštovanje mjera od strane stanovništva.

 Smatramo da je upravo to obaveza i zadatak nadležnih inspekcijskih službi, pa se covid mjerama taj zadatak i obaveza ne smije delegirati zaposlenima u ugostiteljstvu.

 Ukoliko određena lica ne poštuju covid mjere, a koje se odnose na posjedovanje potvrde o vakcinaciji prilikom posjete ugostiteljskom objektu, inspektori moraju imati obavezu da tim licima izriču prekršajne naloge ili pokreću druge postupke, a ne ugostiteljima kojima su u toj situaciji ruke apsolutno vezane.

 Na kraju, a u vezi nastupajućih novogodišnjih i božićnih praznika i njihove proslave na trgovima, smatramo da je ta zabrana neosnovana i nepotrebna. Te proslave odvijaju se na otvorenom prostoru pa nema razloga, ukoliko se poštuju pravila socijalne distance i nošenja maski, da se ti događaji zabranjuju.”

Izvor (naslovna fotografija):

Ilustracija

Ostavite komentar

Komentari (0)