test

Radunović sakrio da ima firmu u Beču

Standard

13/12/2021

07:08

Državni sekretar za saobraćaj u Ministarstvu kapitalnih investicija Zoran Radunović nije prijavio Agenciji za sprečavanje korupcije (ASK) da u Beču ima firmu koja se bavi vazdušnim prevozom putnika, čiji je stroprocentni vlasnik, piše Pobjeda.



Radunović je 2014. godine u Beču osnovao firmu pod nazivom Aerotranspot Executive Agency GmbH, u vrijeme dok je kao direktor predstavništva bivšeg avio-prevoznika Montenegro erlajnza (MA) živio i radio u glavnom gradu Austrije. Firma je i danas aktivna, a Radunović je u registru austrijskih kompanija zaveden kao vlasnik 100 odsto akcija, dok je njegova nevjenčana supruga Jelena Šćepović generalna direktorka.

Šćepović se ne spominje u imovinskom kartonu koji je ASK-u predao Radunović, gdje je kao njegova žena navedena prva supruga Tanja Radunović, zaposlena u Centralnoj banci.

Kao javni funkcioner, shodno Zakonu o sprečavanju korupcije, Radunović je bio dužan da prijavi ASK-u tačne podatke o kompletnoj imovini koju ima u zemlji i inostranstvu.

Iz te institucije Pobjedi je saopšteno da trenutno ispituju je li Radunović prekršio zakon, za šta su propisane kazne od 500 do 2.000 eura.

“ASK je pokrenula postupak kontrole izvještaja o prihodima i imovini javnog funkcionera Zorana Radunovića, kako bi pribavila sve relevantne informacije i utvrdila da li je prekršio odredbe Zakona o sprečavanju korupcije. Postupak je u toku, a o njegovom ishodu javnost će biti blagovremeno obaviještena”,rečeno je Pobjedi u ASK-u.

Radunović je prijavio da ima 30.000 eura gotovine i 19 nekretnina, kao i akcije u kompaniji UTIP Crna Gora, čiji je većinski vlasnik biznismen Žarko Burić. On nije dozvolio ASK da ostvari uvid u njegove bankovne račune.

“Za sve što sam i ako sam pogriješio, nema dileme, spreman sam da odgovaram”,kratko je juče kazao Radunović Pobjedi.

Radunović od 10. decembra prošle godine obavlja dužnost državnog sekretara za saobraćaj u Ministarstvu kapitalnih investicija. Do 14. januara ove godine bio je stoprocentni vlasnik i firme za vazdušni prevoz putnika Aero team, koju je 2008. osnovao u Podgorici. Firmu je, četiri dana nakon isteka zakonskog roka za to, preveo na sina Mihu Radunovića, koji je sada u CRPS-u upisan kao osnivač, ovlašćeni zastupnik i direktor.

Na pitanje Pobjede smatra li da je u konfliktu interesa budući da je na dužnosti državnog sekretara za saobraćaj, a da mu se sin bavi vazdušnim prevozom putnika, Radunović je odgovorio da ne misli tako.

“Moj sin je već godinama u vazdušnom saobraćaju, nije stimulisan na bilo koji način, niti pomagan, što je lako vidljivo po rezultatima poslovanja “, naveo je Radunović.

Aero team je godinama unazad ostvarivao velike prihode, koji su se kretali do 791.948 eura u 2014, ali dobit kompanije nije prelazila 30.000 eura. U 2014. Radunovićevoj firmi je iz budžeta isplaćeno 43.600 eura za usluge koje je pružao državnim organima, dok mu godinu kasnije Skupština isplaćuje 50.200 eura.

Od 2014. do 2020. ukupni poslovni prihodi Aero teama iznosili su 3,3 miliona eura, a kompanija je imala do dva zaposlena.

Radunović se zaposlio u MA 2009. godine, a krajem 2012. biva raspoređen na mjesto direktora predstavništva u Beču.

Tamo je mjesečno primao 2.664 eura, dok mu je crnogorska avio-kompanija dodatno plaćala i 1.500 eura za stan. Na tom poslu se zadržao do 30. septembra prošle godine.

Bio je smijenjen 2015. godine, kada je na njegovo mjesto odlukom Odbora direktora MA imenovan Marko Vukčević, međutim ta odluka nikad nije sprovedena.

Radunović, prema tvrdnjama više izvora Pobjede, godinama unazad nije izvršio sravnjenje poslovanja sa nacionalnim avio-prevoznikom, pa prihodi predstavništva i način trošenja sredstava MA u Beču nijesu poznati.

Tužbom od MA naplatio 23.651 euro

Zoran Radunović i njegova nevjenčana supruga Jelena Šćepović su, prema informacijama Pobjede, tokom 2019. i 2020. godine na ime presuda od MA ukupno naplatili 35.257 eura. Šćepović, koja je u MA bila angažovana kao stjuardesa, a potom kao agent prodaje u Beču, je uz to dobila i stimulativnu otpremninu od 10.492 eura.

Radunović je tužio firmu za umanjenje zarada i neiskorišćene, a neplaćene odmore, i po tom osnovu naplatio 23.651 euro.

Šćepović je tražila nadoknadu zbog umanjenja zarada i varijabilnih naknada, te neisplaćenih dnevnica za putovanja u inostranstvo, za šta je sud odlučio da MA treba da joj isplati 8.316 eura.

Uz to, MA je morao da im nadoknadi 2.100 eura troškova sudskog postupka.

Izvor: Pobjeda
Izvor (naslovna fotografija):

MKI

Ostavite komentar

Komentari (0)