test

Rektorat ispunio četiri od pet preporuka DRI-ja: Božović ugrozio nezavisnost interne revizije

Standard

23/03/2022

07:39

Rektorat Univerziteta Crne Gore ispunio je veći dio preporuka Državne revizorske institucije (DRI) iz revizije godišnjeg finansijskog izvještaja za 2020. godinu. Međutim, četiri realizovane preporuke u vezi izvještavanja o novčanima tokovima, evidencije prihoda, imovine i investicija, te ugovora o djelu, ostale su u sjenci preporuke u vezi unutrašnje revizije u čiji status se revizori nijesu mogli uvjeriti.



Senatori Zoran Jelić i dr Branislav Radulović, koji je rukovodio revizijom, utvrdili su da je rektor UCG nalozima o sprovođenju interne revizije ugrozio funkcionalnu nezavisnost koja se ostvaruje nezavisnim planiranjem i sprovođenjem internih revizija. Prije nešto više od godinu, prof. dr Danilo Nikolić smijenjen je sa mjesta rektora, a naslijedio ga je krajem jula 2021. godine prof. dr Vladimir Božović.

Godišnjim planom za 2020. godinu bila je predviđena revizija plata koje se finansiraju iz budžeta, ali internim revizorima nije bio omogućen pristup IT sistemu UCG-a sa evidencijom svih transakcija, zbog čega ova revizija nije izvršena, već je preimenovana u reviziju ličnih primanja iz sopstvenih sredstava. Revizori nijesu mogli utvrditi da li je preporuka realizovana, jer nije sprovedena revizija iz Godišnjeg i Strateškog plana unutrašnje revizije, koju je Upravni odbor UCG odobrio krajem januara 2021. godine.

Kako je u međuvremenu promijenjeno rukovodstvo službe interne revizije, donijeti su i novi planovi koje je odobrio v.d. rektora, ali ne i UO UCG. Revizori DRI tražili su da im se ova dokumentacija dostavi, što nije učinjeno. Navode da bi planiranje interne revizije trebalo da se sprovodi na osnovu objektivne procjene, te da bi UO trebalo da ih odobri. Ipak, ove odluke, iako Poslovnik to propisuje, nijesu objavljene u Biltenu UCG, što znači da ih UO nije ni odobrio. Za prošlu godinu Rektorat je planirao revizije javnih nabavki, zarada i ugovora o djelu, ali ni one nijesu realizovane.

“Uvidom u dostavljenu dokumentaciju, utvrđeno je da je u 2021. godini vršena revizija Fakulteta za sport i fizičko vaspitanje za 2019. i 2020, po nalogu rektora Vladimira Božovića 2. 9. 2021. godine. Revizija je prekinuta zbog „ustanovljenog indikatora prevare“, kako je rukovodilac unutrašnje revizije obavijestio rektora i UO. Revizori ocjenjuju da je planiranjem revizije zarada i ostalih primanja u Rektoratu i na sedam fakulteta po izboru rektora ugrožena nezavisnost unutrašnje revizije.

“Unutrašnja revizija se vrši na osnovu procjene rizika, a ne po nalogu rektora. Strateški i godišnji plan priprema i predlaže rukovodilac jedinice za unutrašnju reviziju, na osnovu procjene rizika. Revizije planirane Godišnjim planom Službe za unutrašnju reviziju UCG za 2021. godinu nijesu realizovane”, zaključili su senatori Radulović i Jelić.

Izvor: Pobjeda
Izvor (naslovna fotografija):

Ilustracija

Ostavite komentar

Komentari (0)