test

Rovčanin: CEDIS nije u gubitku, u pitanju sanacija negativnih efekata; Čađenović: Cilj montaža afere pred podgoričke izbore

Standard

12/04/2022

20:50

Izvršni direktor Elektroprivrede Crne Gore (EPCG) Nikola Rovčanin kazao je da je danas održana sjednica Odbora direktora EPCG na kojoj je donesena odluka o pomoći CEDIS-u. O toj odluci će se, kako je rekao, izjasniti i Skupština akcionara.



Vlada Crne Gore je na elektronskoj sjednici prošlog petka donijela odluku da se iz dobiti EPCG pokrije gubitak od 10,9 miliona eura CEDIS-a iz prošle godine.

Rovčanin je u emisiji “Reflektor” na TV Vijesti kazao da ne postoji gubitak u poslovanju, već da CEDIS bilježi pozitivan rezultat, ali da se radi o sanaciji negativnih efekata.

“Iza poslovanja ne postoji gubitak nego pozitivan rezultat. EPCG se suočila sa nekoliko varijanti, postojala su četiri scenarija. Jedan, da se poveća cijena električne enerigije to nismo dozvolili, građani nisu osjetili teret energetske krize. Drugo je restrikcija, moguće restrikcije kao u Albaniji. Treća varijanta je bila intervencija od strane države, finansijaka. Reakcija regulatorne agencije je izostala oni su ćutali sve vrijeme i u toj situaciji mi smo morali da donesemo određena rješenja”, rekao je Rovčanin.

Direktor CEDIS-a Vladimir Čađenović rekao je da toj kompaniji stižu fakture za pokrivanje gubitaka na mreži od strane EPCG-a, jer se, kako kaže, ona jedina pojavljivala na mreži.

On je rekao da je Vlada na sjednici 31 .marta utvrdila zaključke o pomoći CEDIS-u. Kaže i da se zlonamjerno barata cifrom od 10 miliona eura. Kazao je da je cilj da se montira afera pred izbore u Podgorici kojom se menadžment CEDIS-a želi predstaviti kao nesposoban, a krivicu svaliti na partijsko zapošljavanje.

“O ovoj cifri ima uticaj menadžment CEDIS-a na nastanak te cifre koliko ima neko i izvan CEDIS-a. To je situacija nepredvidiva na koju menadžment CEDIS-a nije mogao da utiče i svako ko proziva i poziva se na nesposobnost, i na te kalkulacije, i govore da je possledica nekih zakulisanih radnji, ima za cilj da fabrikujemo aferu zbog političkog interesa i politička kalulacija uoči lokalnih izbor u Podgorici”, rekao je Čađenović.

Ministar kapitalnih investicija Mladen Bojanić rekao je da se oko ovog pitanja diglo previše bespotrebne drame.

“Imali smo više sastanaka ovim povodom. Uporno su tražena od ministarsva da izađemo pred vladu i primjenimo član 213 Zakona o energetici, a nigdje nećete vidjeti da neko citira taj član zakona. Naš je stav da se na član 213 Zakona ne možemo pozvatijer nisu nastupile okolnosti kako ih decidno član zakona precizira da bi mogli da reagujemo kao vlada”, kazao je Bojanić.

Rekao je i da je sa predstavnicima sve tri energetske kompanije imao sastanak 7,8 dana prije sjednice Vlade.

“Ovakvog načina knjižnog odobrenja nema i ne može biti i da jednostavno da budem jasan – energetski sistem nije ugrožen, radi se o tome, da banalizujem hoće li država da drži 10 miliona u lijevom ili desnom džepu. Te su pare ostale i u državnom vlasnštvu, samo je pitanje da li će biti na računu države ili CEDIS-a”, rekao je Bojanić.

Potpredsjednik Socijaldemokratske partije (SDP) Raško Konjević, upitan zašto sumnja u zakonitost ovog posla, kaže da je Bojanić bio jasan – Vlada je donijela nezakonitu odluku.

Bojanić pojašnjava da Vlada nije donijela nezakonitu odluku, već da o ovome nije trebalo da odlučuje.

“Mi smo bili protiv, smatrali smo da to ne treba da se radi. To je bila sjednica preko voc apa, obezbijeđena je saglasnost Vlade i odlučeno je da se prihvati ta odluka uz obrazloženje i protivljenje MKI”, dodao je Bojanić.

Konjević je kazao da sve što je rađeno počiva na članu 213, te da je saglsan sa Bojanićem da Vlada nije mogla donijeti ovu odluku na osnovu tog člana.

“Dvojica partijskih direktora misle da jedan drugome sakrivaju neuspjehe”, rekao je Konjević.

Izvor: Pobjeda
Izvor (naslovna fotografija):

Screenshot/TV Vijesti

Ostavite komentar

Komentari (0)