test

SD Bijelog Polja Đuroviću: Iskoristite zakonsku mogućnost i ograničite cijenu peleta i drva

Standard

05/07/2022

09:51

Socijaldemokrate Bijelog Polja izrazile su zabrinutost povodom izjave ministra ekonomskog razvoja i turizma Gorana Đurovića koji je prilikom radne posjete Bijelom Polju saopštio da Vlada neće ograničiti izvoz peleta.



”Podsjećamo ministra Đurovića da to može učiniti već sjutra. Stoga mu poručujemo da iskoristiti zakonsku mogućnost koja postoji zahvaljujući amandmanu SD-a i ograniči cijenu peleta i drva odmah”, poručuju Ministru iz ove političke partije. 

Dodaju da Ministar tu mogućnist ima već dva mjeseca od kad je donijet zakon o ograničenju cijena a da je na njihovu inicijativu Skupština donijela zaključak da Vlada, ukoliko postoji potreba, subvencinoše mala, mikro i srednja preduzeća kako ih ograničenje cijena ne bi potencijalo odvelo u negativno poslovanje. 

”Imate sve zakonske mehanizme i upotrijebite ih konačno. Omogućite građanima da drva i pelet kupe po povoljnijim uslovima. Pokažite da vam je stalo do standarda građana i izađite u susret stanovnicima sjevera ispunjavajući tražene zahtjeve od kojih u značajnoj mjeri zavisi egzistencija velikog broja porodica”, navode iz SD-a.

UkazujU i na to da je osim povoljne cijene, potrebno da drva i pelet budu dostupni građanima, što, kako ističu, trenutno nije slučaj.

”Zbog toga su pojedine zemlje i pribjegle zabrani izvoza na određeni vremenski period, za koju Đurović izgleda ne zna, čim se snebiva nad tom mogućnošću, na koju mu ovom prilikom ukazujemo. Ponavljamo, nije samo cijena problem, nego i dostupnost, jer se pelet trenutno ne može kupiti u Crnoj Gori”, ukazuju iz SD-a. 

Takođe Đuroviću kao predstavniku zelene partije poručuju i da se ”stanovnici sjevera guše u zagađenom vazduhu tokom zime, što su prethodne vlade nastojale riješiti posredstvom programa ENERGY WOOD, na osnovu kojeg su odobravani beskamatni krediti za kupovinu i ugradnju sistema za grijanje na moderne oblike biomase (pelet i briket), što više nije slučaj, odnosno ne radi se ništa po tom pitanju”. 

Pozivaju Ministra da čuje građane sa sjevera, da se osvrne na njihove probleme, a najavljuju da će mu poslati inicijativu građana Bijelog Polja koju je za tri dana podržalo 1200 potpisnika. 

”Od ministra zahtijevamo da utiče na cijenu peleta i drva i da omogući tražene subvencije”, zaključuje se u saopštenju SD-a.

Izvor (naslovna fotografija):

SD

Ostavite komentar

Komentari (0)