Izvor:Antena M

Sekulić: CGES bolja firma od Elektromreža Srbije, čudna kupovina!

Crnogorski elektroprenosni sistem uspješnija je kompanija od Elektromreže Srbije koja je prije nekoliko dana kupila još pet odsto akcija našeg CGES-a, kaže poslanica DPS-a i bivša ministarka ekonomije Dragica Sekulić. Gostujući u emisiji Antene M ''Drugačija radio veza'', Sekulić je saopštila da ima informaciju da su američki fondovi prodali srbijanskoj kompaniji svoje akcije u CGES-u.

Dragica Sekulić napominje da je Elektromreža Srbije, koja je kupila još pet tako da posjeduje 15 odsto akcija Crnogorskog elektroprenosnog sistema, manje uspješna kompanija od svog crnogorskog pandana.

EMS je prošle godine, u prvih devet mjeseci, imala profit 5.5 miliona eura a ima 2.5 miliona korisnika. CGES je prošlu godinu završio sa 9.8 miliona eura profita na 370.000 korisnika – znači, skoro duplo veći profit.

Sekulić navodi da je EMS prošle godine uzela sedam miliona kredita da bi održala tekuću likvidnost a početkom ove godine, sa toliko novca kupuje akcije CGES-a.

“Bilo mi je interesantno da su akcije CGES-a platili 0.95 eura po akciji a da je cijena, 20ak dana unazad, bila oko 0.60 eura. Ima tu dosta nelogičnosti”, ističe Sekulić.

Razumljiva je, nadalje naglašava, zainteresovanost da se bude dio uspješnog preduzeća kakvo je CGES koji ima 3.5 puta veći profit u 2020. nego u godini ranije, zatim Crnogorski elektroprenosni sistem je zajedno sa italijanskim operatorom izgradio energetski kabl, sam izgradio dalekovod kroz cijelu Crnu Goru.

“Zanimljivo mi je čekanje na berzi, da se nađe neko ko je zainteresovan da proda i EMS odmah kupuje te akcije. Biće zanimljivo posmatrati šta će to značiti u narednom periodu”, dodaje Sekulić.

U kupovini su očigledni, javni, tragovi politike.

“EMS je ovo uradio na osnovu odluke Vlade Republike Srbije. Znači, ne samo na osnovu svoje privredne aktivnosti, nego i na osnovu političke odluke”, naglašava nekadašnja ministarka ekonomije.

Sekulić je još zanimljivo i EMS-ovo forsiranje izgradnje transbalkanskog koridora kojeg uvaža i Evropska unija kao prioritet. EMS je, međutim, usporavao izgradnju svog dijela dalekevoda, koliko je mogao, ističe Sekulić.

“Oni su bili glavna prepreka za povezivanje našeg transbalkanskog dijela koridora sa njihovim. Možda će se to sad promijeniti kroz povećanje udijela u CGES-u”, kaže Sekulić uz isticanje očekivanja da će se odnosi dvije Vlade, u ovakvoj konstalaciji vlasti, itekako popraviti.

Gostujući u našoj Drugačijoj radio vezi, Sekulić je iznijela još jedan podatak kad je posrijedi kupovina akcija CGES-a.

“Možda zabrinjava zašto je neko, a ja imam informaciju da su to američki fondovi, prodao akcije u CGES-u, znači izgubio povjerenje i nije ostao u CGES-u a Srbi jesu. Biće interesantno pratiti to u narednom periodu”, ističe Sekulić.

Jedna američka kompanija, postoje informacije, kupila je dio crnogorskih obveznica kad su one emitovane na samom početku rada nove Vlade.

“Nemam tačno podatke, ali sam čula da je jedan od investitora jedan američki fond u iznosu 150 miliona”, saopštila je Sekulić a ta firma mogla bi biti Black rock.

Priča o američkom fondu, kaže autor emisije Darko Šuković, uklapa su u onu koja traje dva mjeseca, da Crnogorska Vlada ima pomoć trampističke strane SAD-a.

Upitana, da li je ovo posljednji trzaj Trampove politike i njene podrške jednom sistemu vrijednosti, političkom savezu u čijem sastavu je i Vlada Crne Gore, Sekulić kaže da nećemo dugo čekati da saznamo odgovor.

“Vidite i sami šta se dešava na globalnom nivuou, posebno u SAD-u, a vidjećemo šta će biti kroz dalje ponašanje američke administracije ne samo u vezi sa Crnom Gorom nego i regionom. Oni su posljednjih godina bili izuzetno prisutni na razne načine i u regionu i u Crnoj Gori. Očekujem određenu promjenu politike u narednom periodu ali vidjećemo, ne bi da prejudiciram”, ističe Sekulić.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Gegaj: Adžović ostavio dubok ljudski trag, napustio nas kada...

Riječi Gegaja prenosimo integralno: Danas smo ostali bez dragog doktora i divnog čovjeka Abedina...

Bečiću uručeni etaloni grba i zastave, kao i notni...

Na sastanku, koji je upriličen povodom uručenja etalona grba, zastave, kao i notnog...

IJZ: U Domu za stare u BP 46 pozitivnih...

"Infekcija novim koronavirusom je potvrđena kod još 39 korisnika. Uključujući 7 pozitivnih slučajeva...

KATNIĆ: Cilj izmjena Zakona je da se promijeni glavni...

Na pitanje Standarda da prokomentariše najavu Vlade i ministra pravde Vladimira Leposavića o izmjenama Zakona o tužilaštvu,...

SD: Jedno veliko URA za depolitizaciju UCG

“Da licemjerstvu nove vlasti nema kraja, potvrđuje i primjer Rajke Glušice, funkcionerke URA,...

NAJČITANIJE

guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare